Samsung Galaxy S10e, mezinul ultimei serii de la Samsung, este un adevărat campion [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adrian Pogîngeanu
FOTO Adrian Pogîngeanu

Samsung Galaxy S10e e cel mai mic şi mai ieftin smartphone din seria S în 2019. Sunt un suporter declarat al ecranelor mari aşa că Galaxy S10e nu e pentru mine, cu toate astea are câteva atuuri care ar putea să-i facă invidioşi pe utilizatorii de Galaxy Note.

Ca să-l plasăm în context, modelele Samsung S3, S4 şi S5 au avut variante mini. Totuşi, spre deosebire de acele terminale, care erau mai slab dotate, Samsung Galaxy S10e este foarte apropiat de S10 în privinţa specificaţiilor. De la ce vine e? Samsung a spus la un momentdat că e vine de la esenţial, dar  terminalul se remarcă pentru ergonomie şi sunt voci care spun că poate veni de la everyone (pentru toată lumea). Deşi nu e foarte ieftin, e clar cel mai accesibil din seria S10.

Super AMOLED s-a transformat în Dynamic AMOLED şi potrivit sud-coreenilor, Dynamic AMOLED are o gamă de culori care atinge 100% din spaţiul de culoare DCI-P3. La asta se adaugă HDR10+, o tehnologie care ”extinde raportul dintre contrast şi spaţiul cromatic pentru a oferi imagini mai realiste şi mai naturale, mai apropiate de modul în care ochii noştri percep lumea în realitate”. Acest nou OLED promite şi îmbunătăţirea consumului de energie. Totuşi ecranul lui Galaxy S10e are o rezoluţie mai mică, FullHD+ (1080 x 2280 p), cu o densitate de 438 ppi. Şi mai e ceva, ecranul nu e curbat ca pe celelalte modele, e plat. Din acest motiv marginile sunt puţin mai groase.

Samsung Galaxy S10e FOTO Adrian Pogîngeanu

Dacă nu eşti obsedat de detalii, n-o să observi diferenţa. Ecranul e echilibrat, luminos şi poate fi folosit în orice condiţii de iluminare ambientală.

Samsung Galaxy S10e are ramă de aluminiu şi ambele feţe protejate de Corning Gorilla Glass 5. Dispozitivul vine cu folie pre-aplicată pe partea din faţa şi vă sfătuiesc s-o păstraţi pentru că nu veţi găsi ceva mai bun pe piaţă.

Să vorbim puţin de specificaţii: procesor Exynos 9820 (8 nm), placă grafică Mali-G76 MP12, 6 GB memorie RAM şi 128 GB de stocare.  Galaxy S10e e Dual-SIM (Nano-SIM, dual stand-by) sau single SIM plus card Micro SD ( până la 1 TB), are bandă 4G LTE-A (7CA) Cat20 2000/150 Mbps şi dispune de wireless dual-band 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE, aptX), poziţionare (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO) şi NFC.

Modelul testat e SM-G970F şi performanţele sale în teste se pot vedea în acest colaj, de la stânga la dreapta AnTuTu, 3D Mark şi Geekbench 4.

Samsung Galaxy S10e colaj teste AnTuTu 3D Mark şi Geekbench 4

Spuneam la început, că Samsung Galaxy S10e îi poate face invidioşi pe posesorii de Samsung Galaxy Note 9. Mezinul Galaxy S10e e mai performant cu 25 % faţă de cel mai bun smartphone Samsung din anul anterior, comparaţie în testul Antutu. Nu pot decât să-mi imaginez cum va fi Samsung Galaxy Note10, 40-50 % mai multă putere?

Samsung Galaxy S10e are aceleaşi camere ca şi S10 minus camera telephoto, aşa că zoom-ul e doar digital. Să fiu sincer nu i-am simţit lipsa, deşi două camere Wide-angle (12 MP, f/1.5) şi Ultra Wide (16 MP, f/2.2) în teorie nu sunt cea mai inteligentă combinaţie. Avem OIS (stabilizare optică) şi asta te va ajuta în multe situaţii cu lumină scăzută.

Samsung Galaxy S10e FOTO Adrian Pogîngeanu

Depăşind partea tehnică camerele sunt foarte bune şi realizează fotografii reuşite indiferent dacă e zi sau noapte. Pe lumina zilei imaginile sunt clare şi detaliate, au o gamă dinamică excelentă şi nici urmă de zgomot.

Samsung Galaxy S10e  lebada FOTO Adrian Pogîngeanu

Şi la imaginile de noapte gama dinamică este impresionantă, detaliile se păstrează, dar zgomotul iese puţin în evidenţă.

Samsung Galaxy S10e clădiri foto de noapte FOTO Adrian Pogîngeanu

Şi în partea din faţă e o diferenţă faţă de S10+, avem o singură cameră de selfie, dreapta sus, vezi în galeria din deschiderea articolului. Camera are 10 MP, f/1.9, si e tot wide, având distanţa focală de 26mm. Autoportretele sunt bine delimitate de fundal şi ai la dispoziţie şi câteva filtre, vezi exemplu în imaginea stângă. Imaginile selfie în lumină slabă au zgomot şi nu arată chiar grozav, dar nici nu poţi să te plângi.

Samsung Galaxy S10e colaj selfie

Samsung Galaxy S10e poate filma 1080p şi 2160p la 30 şi 60fps. Cu filmarea Super slo-mo poţi obţine video HD( 720p ) la 960fps. Filmarea are stabilizare EIS (stabilizare electronică) şi în Full HD foloseşte o inovaţie numită Super Steady mode. 

În ansamblu reproducerea culorilor e precisă, contrastul e bun, pe zi imaginile arată excelent şi nici noaptea nu te poţi plânge. Sunetul e bun, chiar foarte bun.

Galaxy S10e are două difuzoare care oferă un sunet stereo excelent şi pe căşti sunetul e foarte bun.

Cititorul de amprentă în loc să fie poziţonat sub sticlă, în partea din faţă a ecranului este plasat pe muchia dreaptă a dispozitivului şi funcţionează excelent, chiar mai rapid decât senzorul din ecran de pe S10. Recunoaşterea facială funcţionează şi ea foarte bine, dar mai dă erori în lumină slabă. Nu există deocamdată un sistem de recunoaştere facială, integrat pe smartphone, care funcţionează perfect.

Samsung Galaxy S10e FOTO Adrian Pogîngeanu

Bateria e de numai 3100 mAh, dar şi ecranul e mai mic, aşa că în ansamblu nu obţii mai puţin SOT (screen on time) decât la fraţii mai mari. Încărcarea rapidă se face în aproximativ o oră şi 30 de minute. La o folosire medie poţi opţine peste 6 ore de ecran activ, dar în folosire intensă nu depăşeşte 4 ore şi jumătate.

Vezi în colaj încarcare/descărcare (S) şi rezultate SOT (D).

Samsung Galaxy S10e colaj baterie

Galaxy S10e este puternic, rapid şi mic. Nu am întâlnit vreo situaţie în care nu se ridică la înălţimea aşteptărilor. La fel ca şi fraţii mai mari e un campion şi oferă cel mai bun raport calitate preţ din seria S, practic un best-buy. Singura mea ”nemulţumire” e legată de ecranul mic, dacă 5.8 inci a ajuns să fie mic în 2019.

Preţul şi dimensiunile îl recomandă pe Samsung S10e ca pe un concurent pentru iPhone XR. În termeni de teste benchmark S10e e peste rivalul de la Apple, dar să nu uităm că XR a fost lansat în 2018.

Samsung Galaxy S10e costă circa 2800 de lei la momentul acestui review, nu e smartphone de buget, e peste mid range şi aproape de flagship, putem să-i spunem premium midrange sau chiar flagship killer.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite