Service oficial versus service de cartier. Ce să alegi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tableta la service. FOTO Shutterstock
Tableta la service. FOTO Shutterstock

Sunt un fan al centrelor de service oficiale şi când cineva are o problemă cu un dispozitiv e primul loc pe care îl indic pentru rezolvare.

Dar am descoperit întâmplător că asta nu funcţionează întotdeauna aşa cum m-aş fi aşteptat. În urmă cu o lună, o persoană din familie mi-a spus că nu i se mai încarcă tableta şi că nu ştie ce să facă. După câteva discuţii care n-au rezolvat nimic, tableta a ajuns la mine.

E vorba de un dispozitiv produs în 2015, cu Android 5 (Lollipop), care până acum a funcţionat impecabil. Deci fără garanţie. Defectul? Avea mufa micro-USB complet distrusă.

Am mers la service-ul oficial în centru, curat, frumos, măşti, bon de ordine, politicoşi. Operatorul mi-a spus că s-ar putea să fie nevoie de schimbarea plăcii de bază. Eu am fost destul de mirat, de ce să schimbi toată placa de bază pentru o mufă?

Am predat produsul defect, mi-au dat o fişă de service şi mi s-a spus să revin în 40 de minute sau o oră. Sincer, credeam că trebuie să revin în altă zi.

În timp ce aşteptam întocmirea actelor, în stânga mea era un bărbat care discuta cu alt operator. Avea un smartphone cu ecranul spart, care nu se aprindea şi dorea să-l repare. Doar că nu voia ca dispozitivul să fie resetat şi să-şi piardă datele. Operatorul i-a spus că ei nu pot salva datele, că nu face parte din atribuţiile lor, iar el nu putea să le recupereze dacă ecranul nu se aprindea. Interesantă situaţie.

Am plecat, m-am învârtit prin magazine şi după 30 de minute m-au sunat de la service. Pe scurt, trebuie înlocuită placa de bază şi costă 777 lei.

Sincer, a fost un şoc, o tabletă nouă cu specificaţii asemănătoare costă în jur de 1000 de lei. M-am întors la service, am plătit constatarea, care n-a fost nici ieftină, dar nici scumpă, în orice caz, peste 50 de lei şi am luat tableta înapoi.

Am căutat pe YouTube şi am găsit un tutorial exact despre acest model de tabletă, cum se desface, pe modelul JerryRigEverything. Jerry, pe numele real Zack Nelson, testează rezistenţa terminalelor smartphone, le desface în bucăţi şi apoi le reasamblează. Şi nu e vorba doar de smartphone, a făcut asta cu sute de modele şi dispozitive diferite. Revenind, în tutorialul găsit de mine se vedea clar că mufa micro-USB poate fi separată de restul plăcii de bază.

Am discutat cu doi prieteni despre situaţie şi unul mi-a sugerat să merg la un service de cartier, la care el reparase ceva recent.

Am sunat la service într-o vineri la prânz, le-am spus modelul de tabletă şi m-au anunţat că mă costă 80 de lei. Trei ore mai târziu eram la ei în sediu. Eu cu mască, ei fără, nici o măsură de protecţie, cel puţin la vedere. Scot dispozitivul, le spun ce vreau şi după o discuţie scurtă preţul creşte la 150 de lei. Motivul? N-au înţeles corect când am discutat la telefon despre ce model e vorba. Îmi spun că luni după-amiază e gata.

Las produsul, nu primesc nici un proces verbal, nici o dovadă şi plec. Îi sun luni, pe la ora 14.00, şi îmi spun că nu e gata, că nu le-a venit piesa. Oare unde am mai auzit-o pe asta?

Marţi dimineaţă mă sună ei că pot să trec să-l ridic. Mă duc la service, aceeaşi atmosferă relaxată, COVID-19 free. Mufa e schimbată, tableta arată bine. Am primit o garanţie de 90 de zile pentru lucrare, plătesc şi plec.

150 de lei versus 777 lei. Dacă am făcut sau n-am făcut o ”şmecherie” voi afla în timp. Cert e că n-aş fi plătit suma cerută de service-ul oficial ci, mai degrabă, aş fi achiziţionat un produs nou.

Ce să alegi? Prima opţiune va rămâne mereu un service oficial, mai ales dacă produsul e în garanţie. Totuşi, dacă eşti nemulţumit de soluţia oferită, sfatul meu e să mai cauţi.

Service-ul oficial face cea mai bună treabă, dar pare că acceptă doar reparaţiile avantajoase din punct de vedere financiar. Pe celelalte pare că le resping, avansând preţuri prohibitive. Efort minim, profit maxim.

Service-ul de cartier, cum l-am numit generic, acceptă majoritatea lucrărilor şi încearcă la rândul său să facă profit, iar în unele situaţii poate fi mai avantajos pentru client.

Deci nu există un răspuns tranşant, trebuie evaluat în funcţie de defect, de raportul calitatea reparaţiei - cost şi, desigur, de bugetul disponibil.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite