Sony Xperia 1 - Flagship de cinefil (TECH REVIEW)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sony Xperia 1

Cu Sony Xperia 1 am avut prilejul să mă joc o perioadă îndelungată la sfârşitul acestei veri, însă review-ul a tot întârziat din mai multe considerente. Pentru că se apropie însă Black Friday şi cunosc câteva persoane care iau în calcul flagship-ul japonezilor ca o potenţială achiziţie, iată impresiile mele despre acesta.

Sony Xperia 1 a venit în redacţia noastră într-un moment perfect: atunci când daily driver-ul meu a decis că vrea să ia o pauză, şi a încetat să funcţioneze, la numai o zi distanţă de o lungă deplasare, până la conferinţa de securitate cibernetică Blackhat.

Aşadar, am rămas ”înarmat” numai cu flagship-ul japonezilor pentru luna următoare. Nu pentru că nu aş fi reparat celălalt dispozitiv (ba dimpotrivă, problema sa a fost rezolvată destul de repede), ci pentru că mi-a plăcut destul de mult experienţa de utilizare.

Cât de util este formatul 21:9

Funcţia principală care diferenţiază Sony Xperia 1 de alte smartphone-uri este formatul special al telefonului, de 21:9, care poate părea un gimmick la prima vedere, un simplu artificiu. Însă, odată ce îl foloseşti, parcă începi să îl apreciezi din ce în ce mai mult.

Tocmai datorită acestui format, display-ul de 6,5 inci al telefonului devine mai îngust şi mai înalt decât al altor smartphone-uri, un lucru care îl face, conform producătorului japonez, telefonul perfect pentru vizionat filme. Asta pentru că acestea sunt realizate în mod obişnuit în format 21:9, astfel că utilizatorii nu vor avea parte de acele bări negre deasupra sau dedesubtul imaginii, atunci când vizionează astfel de conţinut.Problema vine atunci când vrei să vizionezi seriale, videoclipuri pe YouTube sau chiar producţii originale ale unor platforme de streaming (precum filmele de pe Netflix), care nu sunt filmate în formatul 21:9. Pentru acest tip de conţinut, o să pierzi nişte zone puţin mai mari decât cele pe care le-ai pierde în mod normal, cu un smartphone care are alt format, în partea superioară şi în cea inferioară.

image

Partea bună este însă că Sony spune că aproximativ 70% din conţinutul de pe Netflix este filmat în format 21:9, aşa că nu ar trebui să duci lipsă de producţii de care să te bucuri pe ecranul lui Xperia 1.

În plus, telefonul are o funcţie denumită Dynamic Vibration, care face ca acesta să vibreze în momentul în care vizionezi conţinut, pentru a imita efectul sunetelor puternice dintr-o sală de cinema, şi funcţia Creator Mode, care modifică spectrul RGB al ecranului pentru ca reprezentarea culorilor să fie fidelă cu cea a unui ecran din sălile de cinema. Deşi prima funcţie nu a rezonat cu mine foarte tare, şi am decis să o dezactivez după câteva zeci de minute, Creator Mode-ul a stat activ în permanenţă pe telefon în perioada în care l-am utilizat.

Design şi display de cea mai bună calitate

Sony Xperia 1 este un smartphone care iese în evidenţă, în principal datorită dimensiunilor sale. Telefonul are un breton în care se află camera de selfie şi un difuzor, dar şi o bărbie, amândouă de dimensiuni decente, contribuind la o raţie screen-to-body de 82%. Este extrem de subţire, având numai 8.2mm, iar spatele şi faţa sunt acoperite de sticlă Corning Gorilla Glass 6, marginile fiind din aluminiu.

Personal, mi se pare că aspectul lui Xperia 1 este unul foarte plăcut, chiar dacă am fost contrazis de unii colegi când am spus asta. Amplasamentul celor trei camere de pe spate pe centrul telefonului, una sub alta, oferă senzaţia de unitate şi contribuie la un look profesionist, demn de un flagship.

Sony Xperia 1

Display-ul este un OLED de 6,5 inci, cu rezoluţie de 1644 x 3480 de pixeli şi densitate de 643 de pixeli/inch. Calitatea sa este greu de contestat, însă există o mică problemă la capitolul luminozitate, deoarece în lumina soarelui elementele de pe ecran pot deveni greu de distins. Cu toate acestea, reprezentarea culorilor este fidelă, iar în condiţii normale de utilizare, display-ul îşi va demonstra calităţile.

Senzorul de amprentă este montat pe laterala dreaptă a telefonului, acest lucru oferindu-i o rapiditate şi precizie bună. Xperia 1 are un factor IP 65/68, fiind astfel rezistent la praf şi apă (la o adâncime de 1,5m până la 30 de minute).

Avansuri considerabile la nivelul camerei

Paradoxal, deşi Sony este unul din liderii de piaţă în privinţa tehnologiei aparatelor foto-video, smartphone-urile companiei japoneze nu au prea strălucit la acest capitol. Sony Xperia 1 aduce însă câteva îmbunătăţiri importante la acest capitol, şi este capabil să concureze cu alte flagship-uri.

Astfel, pe spatele lui Xperia 1 găsim o cameră triplă, toţi senzorii având 12MP. În această privinţă, Sony nu a urmat trendul ”aglomerării de megapixeli”, mergând pe ideea că oricum fotografiile sunt comprimate la rezoluţii mai mici, chiar şi pe device-urile de top. Aşadar, cum se comportă camera triplă?

Fotografii realizate cu Sony Xperia 1

Senzorul principal oferă o reprezentare a culorilor destul de fidelă şi se descurcă, în mod evident, foarte bine în condiţii optime. Notabil este faptul că Xperia 1 nu are night mode, însă se descurcă bine şi în condiţii de lumină scăzută, datorită funcţiei de optimizare a scenei, care recunoaşte atunci când cadrul surprins este întunecat.

Fiecare cadru surprinde extrem de bine detaliile scenei şi pot spune că, per total, camera principală are o calitate foarte bună şi nu prea îţi dă motive să te plângi. Lăudabil este şi faptul că cei de la Sony au integrat o funcţie de RAW noise reduction care, bineînţeles, reduce cantitatea de noise pe care o regăseşti în cadrele surprinse.

Ultra wide-ul urmează acelaşi trend ca senzorul principal. Senzaţia de fish eye este foarte pronunţată, iar imaginile ies destul de distorsionate, mai ales dacă ai multe elemente în cadru, însă această caracteristică o găsim pe majoritatea flagship-urilor din ziua de azi. Eu unul nu sunt un fan al lentilei ultra wide oricum, şi o folosesc destul de rar.

Lentila tele are zoom optic 2x şi este, surprinzător, favorita mea. Imaginile pe care le poţi surprinde cu ea reţin o cantitate considerabilă de detalii şi arată foarte bine, păstrând o calitate remarcabilă.

Fotografii realizate cu Sony Xperia 1

Camera de selfie are doar 8MP, însă se descurcă suficient de bine, oferind chipului o culoare fidelă şi detalii suficiente. Nici la capitolul macro smartphone-ul japonez nu are de pierdut, reuşind nişte fotografii excelente.

Sony are un avantaj important prin aplicaţia Cinema Pro, una dintre cele mai bune unelte de filmat şi editat disponibile pe un smartphone, iar capitolul video este cel care evidenţiază destul de clar faptul că Sony este unul dintre liderii segmentului foto-video.

Mai multe fotografii realizate cu camera lui Sony Xperia 1 pot fi văzute în galeria din articol sau dând click aici

Performanţă excelentă şi o concluzie

Xperia 1 are o baterie de 3330 de mAh, destul de mică pentru un flagship din 2019, însă telefonul este destul de bine optimizat pentru a rezista aproape o zi întreagă (fără Creator Mode activ). Încărcarea este de tip fast-charge de 18W pe USB tip-C, astfel că nu ai nevoie de o perioadă foarte lungă pentru a ajunge din nou la 100%.

Înăuntru, un Snapdragon 855 pe 7nm cu 8 nuclee se ocupă de performanţă, alături de un Adreno 640, astfel că în jocuri telefonul nu întâmpină nicio dificultate. Sunetul este stereo, iar cele două difuzoare, combinate cu standardul Dolby Atmos, asigură o experienţă auditivă excelentă. Mai jos puteţi vedea şi rezultatul din Antutu, pentru cei interesaţi de benchmark-uri.

Sony Xperia 1

Sony Xperia 1 este un telefon excelent pentru cei care vizionează conţinut video în format 21:9, şi reuşeşte să se descurce foarte bine şi la capitolul performanţă şi cameră. Japonezii au reuşit să găsească o nişă importantă pe care să o dezvolte, cea a consumatorilor avizi de conţinut pe mobil, iar acest telefon pare să fi fost construit special pentru ei.

Minusuri nu prea sunt, un lucru normal pentru un flagship, însă putem remarca lipsa încărcării wireless sau capacitatea relativ scăzută a bateriei. Ar mai fi şi lentila ultra wide, care mi se pare că deformează un pic prea mult, însă ţinând cont că nu o folosesc atât de des, nu m-am simţit foarte afectat de acest lucru.

Preţul pentru Xperia 1 la momentul publicării acestui review este de aproximativ 4.000 de lei, iar telefonul este disponibil în mare parte doar în varianta de culoare neagră, pe care am testat-o şi eu.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite