Mobile

articolul anterior articolul urmator

Telefoane Nokia, descoperite că trimiteau informaţii în China

1
22 Mar 2019 13:45:29
Autor: Andrei Brînduşescu
FOTO: ubergizmo
FOTO: ubergizmo

Producătorul finlandez este ultimul dintr-o listă lungă de companii care sunt bănuite că ar avea legături cu guvernul chinez.

Totul a început cu descoperirea unui cititor al site-ului norvegian NRKbeta, Henrik Austad, care a observat că telefonul său Nokia 7 Plus trimite informaţii necriptate către China de fiecare dată când este pornit.  

Serverul chinez care primea informaţiile lui Austad (precum locaţia sa, numărul de serie al telefonului şi numărul cardului SIM) se afla sub domeniul ”vnet.cn”, controlat de China Telecom, o companie de telecomunicaţii a guvernului chinez.

HMD Global, compania care deţine Nokia, a recunoscut că telefoanele Nokia 7 Plus trimiteau date în China, însă aceasta a fost doar o eroare de software, care a fost reparată la începutul acestui an. De asemenea, informaţiile trimise nu ar fi putut fi utilizate pentru a-i identifica pe deţinătorii telefoanelor.

Este foarte posibil ca aceasta să fi fost într-adevăr o simplă eroare de software, deoarece o piesă care ar fi trebuit să fie instalată pe telefoanele destinate pieţei din China ar fi ajuns în interiorul unor telefoane lansate în Uniunea Europeană.

Pentru HMD Global însă, această greşeală vine într-un moment destul de delicat, în care foarte mulţi producători de telefoane mobile sunt bănuiţi de legături cu guvernul chinez. Reuters notează că autorităţile din Finlanda vor începe o investigaţie în acest caz.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Dan Petrescu
26.03.2019, 12:30:55

Interesante "greșeli" mai fac unele telefoane inteligente. De fapt tot ce este "inteligent" în jurul nostru poate avea ca obiect de activitate asemenea"greșeli"......noi ne prindem mai greu că mai avem puțin și o să ajungem să fim supravegheați mai ceva ca niște cobai dintr-un laborator de cercetare.

Modifică Setările