Mobile

articolul anterior articolul urmator

Times: Marea Britanie şi SUA caută o alternativă la GPS din cauza ameninţării la adresa sateliţilor din Rusia

0
24 May 2022 00:09:47
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Ministrul adjunct al Apărării al Regatului Unit, Jeremy Quinn, a făcut o declaraţie că partea rusă a făcut încercări active de a bloca semnalul GPS pe teritoriul Ucrainei după începerea unei operaţiuni militare speciale.

Regatul Unit şi Statele Unite caută alternative la sistemul de navigaţie GPS, întrucât Federaţia Rusă ar putea perturba funcţionarea sateliţilor care asigură funcţionarea acestuia, a publicat luni pe site-ul său ziarul britanic The Times.

Subsecretarul britanic al Apărării, Jeremy Quinn, a declarat că guvernul britanic „trebuie să fie vigilent” în faţa acestei ameninţări. El a mai făcut o declaraţie că partea rusă a făcut încercări active de a bloca semnalul GPS pe teritoriul Ucrainei după începerea invaziei.

"Există o serie de oportunităţi care sunt exploatate de ambele părţi. Trebuie să învăţăm din asta şi să continuăm să lucrăm la propriile noastre inovaţii în acest domeniu", a spus Quinn pentru publicaţie. Departamentul pentru Afaceri, Energie şi Strategie Industrială a confirmat pentru The Times că guvernul ia în considerare „diverse opţiuni pentru a spori securitatea Regatului Unit”, inclusiv alternative non-satelit la GPS.

Potrivit ziarului, Londra ar putea oferi un sistem de navigaţie alternativ folosind o constelaţie de sateliţi pe orbită joasă, care este creată de OneWeb. Guvernul este, de asemenea, în discuţii cu NextNav din America pentru a implementa un sistem de navigaţie la Londra şi Manchester care să folosească doar semnale de la sol. Compania susţine că semnalul echipamentului său este cu câteva ordine de mărime mai puternic decât semnalul satelitului GPS şi este mult mai dificil de blocat.

„Colaborăm cu guvernul federal al SUA pentru a încerca să construim un sistem care să poată înlocui GPS-ul dacă este necesar, din cauza ameninţării reprezentate de Rusia şi alte [ţări] pentru GPS”, a declarat CEO-ul NextNav, Ganesh Pattabiraman, publicaţiei. El a adăugat că oprirea bruscă a GPS-ului este o ameninţare „aproape existenţială”, deoarece ar putea perturba sistemele de alimentare, telefoanele mobile, băncile şi ar putea împiedica serios utilizarea armelor ghidate, de precizie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările