Trecerea la televiziunea digitală, blocată de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor a cerut taxe mai mari pentru licenţele de televiziune digitală, însă, în final, preţul unei licenţe a rămas la 2,5 milioane de euro. Hotărârea de Guvern care stabileşte tranziţia la televiziunea digitală ar putea fi adoptată de Executiv săptămâna viitoare, dacă proiectul acesteia primeşte girul Ministerului de Justiţie.

Până la 1 ianuarie 2012, toate ţările europene vor trebui să treacă la transmisia programelor de televiziune în format digital şi să înceteze transmisia analogică (prin antena terestră). În România însă, Hotărârea de Guvern care stabileşte procedura de tranziţie de la analogic la digital ar fi trebuit aprobată încă de anul trecut.

Ce vedem la televizor de Paşte

Rata şomajului va creşte în 2010 în Europa

Dispută pe taxă

Oficialii Ministerului Comunicaţiilor explică această întârziere prin faptul că Hotărârea a fost reţinută mai mult decât trebuia la Ministerul Finanţelor şi asta pentru că instituţia dorea o taxă mai mare de licenţă întrucât au perceput-o ca pe una de telefonie.

„Hotărârea de Guvern care va reglementa modul de atribuire a celor două multiplexe digitale (n. red. - un multiplex digital terestru este un grup de programe şi servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrică terestră) se află în prezent la Ministerul de Justiţie, iar săptămâna viitoare sperăm să o putem introduce spre aprobare în Guvern", arată Marius Fecioru, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI). În februarie, oficialul declara că actul normativ va fi prezentat în Guvern în prima săptămână din martie.

Licenţe acordate pe 10 ani

Câştigătorii primelor două multiplexe digitale prin care populaţia va putea recepţiona gratuit 14 canale TV în format digital vor fi desemnaţi prin selecţie comparativă până la 31 mai, iar atribuirea se va încheia până la 1 iulie. Licenţele vor fi acordate pe 10 ani cu posibilitatea prelungirii, o licenţă urmând să coste 2,5 milioane de euro.

„Taxa ar putea fi redusă în funcţie de obligaţiile pe care şi le vor asuma câştigătorii şi anume subvenţionarea dispozitivelor care permit recepţionarea în format digital al programelor de televiziune", arată Fecioru. Însă, această taxă nu poate fi mai mică de un milion de euro. Procesul propriu-zis de implementare al celor două multiplexe digitale va începe în termen de şase luni de la aprobarea Hotărârii de Guvern, arată Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Î

n România, peste 1,4 milioane de gospodării, care recepţionează televiziune prin antenă terestră, nu vor mai primi semnal analog de la 1 ianuarie 2012, termen stabilit de Comisia Europeană. În plus, alte 400.000 de gospodării nu au, în prezent, semnal TV. Aceste gospodării vor avea nevoie de un receptor DVB-T, care poate fi un decodor încorporat în televizor sau de un set-up box.

Reprezentanţii operatorilor de cablu spun că trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală trebuie făcută ţinându-se cont de veniturile mici ale utilizatorilor. „La fel ca în Ungaria, avem foarte mulţi clienţi care primesc semnal analogic şi care au nevoie doar de un televizor, însă,pentru televiziunea digitală aceeaşi familie are nevoie de un abonament şi de un receiver pentru fiecare aparat", arată Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS.

Trecerea la televiziunea digitală în Sud-Estul Europei

În Croaţia, autorităţile vor subvenţiona cu 10 euro fiecare set-up box instalat, spune Drazen Lucic, directorul executiv al Agenţiei pentru Comunicaţii Electronice şi Poştă.

„Subvenţia a redus costurile la jumătate, ţinând cont de faptul că un astfel de aparat costă 20 de euro", arată el. În Slovenia, primul multiplex digital este funcţional. În plus, al doilea multiplex va fi disponibil din septembrie. Aici, Guvernul sloven va subvenţiona operatorii de cablu cu o sumă totală de 500.000 de euro. În Ungaria şi în Serbia se va trece la televiziune digitală de anul viitor.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite