VIDEO Fundaţia Dinu Patriciu şi Adevărul Holding relansează revista Ştiinţă & Tehnică/ "Am pus accent pe fotografia ştiinţifică spectaculoasă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia Dinu Patriciu împreună cu Adevărul Holding relansează astăzi Ştiinţă & Tehnică, revista care îşi propune să celebreze inteligenţa, curiozitatea şi efortul de a înţelege lumea.

12.25 Marc Ulieriu, redactor-şef Ştiinţă & Tehnică:

- Noua Ştinţă şi tehnică a fost regândită ca să răspundă generaţiei Facebook. Vom încerca să aducem subiecte în exclusivitate în fiecare număr. Am pus accent pe fotografia ştiinţifică spectaculoasă. Avem două materiale ample despre cele mai fierbinţi subiecte ştiinţifice ale momentului: noi descoperiri şi cercetări care dau peste cap ce ştiam despre evoluţia omului, se aniversează 50 de ani de la zborul epic al lui Gagarin.

De luni veţi găsi revista la chioşcurile de ziare.

12.20  Alexandru Mironov, senior editor al revistei  Ştiinţă & Tehnică:

- Acest Parlament ad-hoc strâns aici are puterea de a rezolva toate problemele României actuale. Sper ca această revistă să îşi redobândească suplimentele şi să lanseze o colecţie de carte tehnică.

11.55 Dinu Patriciu: Pentru mine motivele relansării acestei reviste sunt două. Unul ţine de presă şi de evoluţia ei. Unii spun că moare presa scrisă, alţii cred că doar netul mai poate fi un mediu de comunicare. Cred că între presa scrisă şi web există o sinergie care a devenit evidentă în ultimii ani. Un exemplu este că în Anglia 70% dintre publicaţii sunt pe bani. Pe cealaltă parte, presa scrisă nu are cum să moară tocmai datorită susţinerii internetului.

- Cu cât titlurile sunt mai nişate, cu atât ele au un succes mai mare. Aceasta este filosofia pe care se dezvoltă Adevărul Holding. Avem multe publicaţii şi site-uri nişate.

- Principalul motiv pentru care am recurs la această relansare este cu totul altul. Porneşte de la o experienţă profesională. Am un proiect care ţine de cercetare şi apoi de faza de dezvoltare industrială în care am înţeles cum se face cercetarea. Astăzi nu mai poţi da o temă de cercetare unei universităţi, unui institut de cercetare, unui grup care să rezolve problema respectivă.

- Este prima dată când vorbesc public despre acest proiect. Marea Neagră este tânără, s-a format acum 7.200 de ani. În urma unui cataclism s-a produs o rupere în Bosfor şi apele mediteraneene. Acum 7.200 de ani acest cataclism care a creat Marea Neagră a ucis şi o parte din viaţa care se afla în această întindere de apă dulce. Marea Neagră a devenit o mare moartă, care sub 300 de metri nu are niciun fel de urme de viaţă, cu excepţia unor bacterii anaerobe. Această depunere continuă de masă organică a creat o resursă extrem de valoroasă. Nu este ţiţei, dar este o biomasă foarte bogată în hidrocarburi care constituie o materie primă hidroenergetică. Pe fundul mării există o substanţă numită gaz hidrat, cea mai mare sursă energetică aflată la dispoziţia omenirii, însă foarte greu de exploatat.

- Exploatarea se poate face prin minerit la mare adâncime. Am pus la punct o tehnologie de exploatare a acestor sedimente marine de pe fundul Mării Negre. Acestea se întind pe o suprafaţă de peste 220.000 de km pătraţi. România beneficiază de posibilitatea exploatării acestor bogăţii, putând să producă o cantitate de metale de cca. 20 de milioane de tone anual şi echivalentul a 6 miliarde barili de ţiţei.

- Am spus această poveste pentru că ea constituie rodul unei colaborări deschise în lumea de azi, de comunicare între extrem de multe instituţii Universitare din Anglia, Germania, SUA şi din România. De asemenea, se constituie într-un model de ce înseamnă comunicarea în cercetare. Nu putem face nimic singuri. Şi în cercetarea fundamentală şi experimentală este nevoie de comunicare.

- Mi-am dat seama că această revistă trebuie să devină un loc în care idei, oameni, tineri să se întâlnească şi să pună cap la cap cunoaşterea şi imaginaţia; idei care pot  dezvălui lucruri extrem de valoroase. Cred că una dintre şansele României este de a pune în valoare ceea ce nu cunoaştem, prin oameni tineri, capabili. Când spun ceea ce nu cunoaştem, mă refer la lucruri concrete. Pe de o parte Shell Gas. Să ne deschidem legislaţia în aşa fel încât aceste rezerve să fie puse în valoare. Avem rezerve care ne permit nu numai să devenim independenţi energetic, dar şi să devenim exportatori pentru următorii ani. În orice domeniu se pot găsi astfel de idei, puse în valoare numai de om.

- Îmi doresc ca Ştiinţă & Tehnică să devină un vehicul al comunicării", a declarat Dinu Patriciu, în cadrul conferinţei de lansare a revistei Ştiinţă & Tehnică.

11.50 Tincuţa Baltag, director general al Fundaţiei Dinu Patriciu

- Astăzi, Fundaţia Dinu Patriciu şi Adevărul Holding relansează o publicaţie care a crescut şi a inspirat generaţii de oameni de ştiinţă şi ingineri. Suntem mândri să contribuim la relansarea acestei publicaţii.

- La testele PISA, la ştiinţe ne clasăm pe ultimul loc în UE: tot mai puţini tineri aleg domenii precum, biologie, cercetare, astrofizică.

- Publicaţia va fi tipărită în 15.000 de exemplare şi va avea o investiţie de aproximativ 500.000 de euro pe an

11.40 Zeci de persoane, printre care Ecateria Andronescu, fostul ministru al Educaţiei, jurnalişti sau oameni de ştiinţă, sunt prezente la conferinţa de lansare a revistei Ştiinţă & Tehnică, prezidată de Dinu Patriciu, Alexandru Mironov, senior editor "Ştiinţă şi Tehnică" şi Marc Ulieriu, redactor-şef al publicaţiei.

120 de pagini glossy concepute într-un format dinamic, concentraţie 100% de ştiinţă şi tehnologie, dar şi imaginaţia unei echipe redacţionale experimentate vin să ofere publicului cele mai noi descoperiri ştiinţifice, tehnologii de ultimă generaţie, gadgeturi ingenioase şi science entertainment abordate într-un mod complex, dar şi pe înţelesul tuturor.

Prin noua abordare editorială şi prin formatul modern, Ştiinţă & Tehnică vizează să devină o revistă care să coaguleze cea mai mare comunitate a tinerilor pasionaţi de ştiinţă din România, să devină un instrument inspiraţional pentru cei preocupaţi să găsească răspunsuri la nenumărate întrebări”, declară Marc Ulieriu, redactor şef Ştiinţă & Tehnică.

În fiecare lună în paginile revistei vor exista rubrici fixe precum: Inventică – unde îşi găsesc locul cele mai noi tehnologii şi prototipuri care vor defini lumea de mâine; Science Pictorial – cele mai spectaculoase descoperiri surprinse în fotografii.

Dosarul S&T este prezentat sub forma unui material complex care abordează din mai multe unghiuri cele mai controversate subiecte de natură ştiinţifică. Ce s-ar fi întâmplat dacă – este o rubrică inedită care provoacă la un veritabil exerciţiu de imaginaţie, recreând practic variante de univers. Interviurile S&T se diferenţiază printr-o abordare a discuţiilor la modul neconvenţional cu cei mai în vogă oameni de ştiinţă.

De asemenea, sub sloganul “Cine citeşte cunoaşte”, Ştiinţă & Tehnică îşi propune să vină în fiecare lună cu cel puţin 5 materiale originale, exclusive, în premieră pentru România.

Pentru primul număr al noii reviste S&T, coverstory-ul a fost inspirat de celebrarea a 50 de ani de la începutul explorării spaţiale umane, 50 de ani de la primul zbor al omului în spaţiu – Iuri Gagarin.

Ştiinţă & Tehnică a fost regândită de o echipă editorială formată din jurnalişti cu experienţă în jurnalismul popular science: Editor-in-Chief: Marc Ulieriu, Senior Editors: Alexandru Mironov şi Cristian Român, Editori: Claudiu Andone, Adrian Nicolae, Cecilia Stroe şi Contributing Editors: Mircea Opriţă, Michael Haulică, Tudor Călin Zarojanu.

Revista Ştiinţă & Tehnică va fi comercializată la preţul de 8,8 lei.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite