Mobile

articolul anterior articolul urmator

Vodafone lansează prima reţea 5G din ţară în Bucureşti, înainte ca telefoanele compatibile să intre pe piaţa din România

0
15 May 2019 12:59:20
Autor: Andrei Brînduşescu

Astăzi, Vodafone a anunţat în cadrul unui eveniment la care a fost prezent şi ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, lansarea primei reţele 5G din România. Momentan însă, utilizatorii de telefoane mobile nu pot beneficia de avantajele acesteia, deoarece nu există niciun telefon 5G pe piaţa românească.

"În prezent, reţeaua 5G Supernet este disponibilă în zona Pipera-Voluntari, unde există o concentrare de clienţi, dar ne vom extinde în perioada următoare spre Băneasa şi alte zone din Capitală, plus câteva oraşe din ţară" a declarat Cătălin Buliga, directorul tehnic al Vodafone România, citat de profit.ro.

Lansarea reţelei este o premieră pentru România, care devine astfel una dintre primele ţări din Europa care beneficiază de servicii 5G. Pentru aceasta, cei de la Vodafone au utilizat staţii de radio produse de Huawei, folosindu-se de frecvenţele radio deja existente. Reţeaua acoperă şi alte zone aglomerate din Bucureşti, precum Unirii, Kogălniceanu sau Izvor.

Printr-un test realizat în cadrul evenimentului, reprezentanţii Vodafone au arătat că viteza de internet mobil în noua reţea 5G poate atinge 955 Mbps pentru download şi 52,6 Mbps pentru upload.

Utilizatorii de internet mobil nu vor putea însă beneficia de avantajele reţelei 5G, cel puţin până în această vară, când Vodafone va pune în vânzare câteva terminale 5G în România. Singurul telefon deja lansat care beneficiază de capabilităţi 5G este Samsung Galaxy S10 5G, însă următoarele luni vin cu forţe proaspete în acest capitol – Huawei Mate X, Xiaomi Mi Mix 3 5G sau LG V50 ThinQ 5G sunt câteva dintre telefoanele care vor fi disponibile în curând.

Într-un comunicat publicat în vara anului trecut, ANCOM anunţa că va organiza o licitaţie pentru frecvenţele destinate tehnologiei 5G în 2019. ”Vom finaliza toată documentaţia acestei licitaţii, care înseamnă inclusiv preţuri de pornire, până în luna iulie 2019 şi vom încheia licitaţia pentru spectru cel târziu în decembrie 2019” declara atunci Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii