Mobile

articolul anterior articolul urmator

Wi-Fi gratis pentru toţi americanii

6
4 Feb 2013 22:54:02
Mircea Goia

Guvernul american doreşte să creeze o super-reţea Wi-Fi care să acopere o bună parte din Statele Unite iar utilizarea ei să fie gratis.

 Autoritatea americană de telecomunicaţii, FCC, examinează posibilitatea de a crea o super-reţea Wi-Fi care să acopere America în zonele metropolitane dar şi în zonele mai rurale.
 
Reţeaua ar putea utiliza unde eletromagnetice mai puternice în alt spectru (aceleaşi gen de unde care sunt folosite pe AM radio sau TV) decât cele care se găsesc deja în casele oamenilor (folosite în routere domestice). Ele pot pătrunde prin ziduri groase şi pot călători peste dealuri şi ocoli copacii. Practic, totul va fi inundat de aceste unde electromagnetice.
 
 Bineînţeles, unele companii de comunicaţie gen ATT, T-Mobile dar şi unii fabricanţi de procesoare că Intel şi Qualcomm sunt împotriva planului guvernului american de a zgudui puţin industria de telecomunicaţii (o piaţă de 178 miliarde dolari). Prin intermediul reţelei Wi-Fi universale se poate nu doar naviga pe Internet dar şi face apeluri telefonice (prin Skype sau alte programe) ceea ce ar face ca unii clienţi ai acestor companii să renunţe la abonamente.

 Dar alte companii care activează pe Internet, cum e Google sau Microsoft, sunt pentru această super reţea pentru că, potrivit lor, inovaţia va primi un boost ducând probabil la creearea unor noi programe şi aparate care pot ajuta lumea în diferite probleme (inclusiv pe săracii care nu-şi permit un abonament la telefon sau Internet).
 
 Dacă această propunere va fi îmbrăţişată va dura totuşi câţiva ani până să înceapă să devină realitate. Prima măsură care va trebui luată e ca staţiile de TV locale să-şi vândă o porţiune din bandă alocată guvernului (care o va folosi pentru această reţea) şi nu e sigur dacă unele din ele vor fi dispuse să o facă.
 
 Oricum, creearea acestei reţele va trebui întâi să treacă prin furcile caudine ale politicii pentru a fi aprobată. Deocamdată rămâne un plan pe hârtie.

Sursa: Washington Post

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Menumorut
4.02.2013, 23:17:44

Nu prea intelegul motivul...De ce ar oferi statul american ceva gratis..distrugand o piata de miliarde.? Intreb si io..nu dau cu parul...

+1 (1 vot)
Mircea Goia
5.02.2013, 04:45:23

Cand in 1985 guvernul american a facut posibila utilizarea unor spectre de unde electromagnetice (fara sa fie nevoie licenta) o explozie de inovatie a fost posibila. Una din inovatiile astea e wirelessul care poate fi gasit in milioane de case si care face posibila conectarea computerelor, tabletelor, sistemele de securitate, chiar si aparatele de bucatarie la Internet. Alte inovatii au fost telecomanda de deschidere a garajelor, microfoanele fara fir sau monitoarele noilor nascuti. Asta se spera si acum, sa urmeze un alt val de inovatie. Industria telecom nu va fi distrusa, dar va fi fortata sa se adapteze si intr-un fel sa isi adapteze preturile si tehnologia. Nu mai stiu cat costa in Romania, dar in SUA telecomunicatiile mobile nu sunt asa ieftine. Nu strica ca corporatiile sa fie un pic zguduite.

+1 (1 vot)
Vlad Andriescu
5.02.2013, 07:33:57

Mircea, permite-mi un moment de paranoia: free Wi-Fi from the government. Imi suna foarte mult a control total asupra unei retele :) Cum ar zice Eddie Izzard: "A friendly message, from the country which invented the friendly fire" .

+1 (1 vot)
Florin Iaru
6.02.2013, 13:12:17

În Paris, parcurile şi pieţele sînt deja libere la WI-FI, între 7 dimineaţa şi 10 seara. Şi asta de mai bine de 5 ani. În ceea ce priveşte preţurile practicate în America, din ce ştiu eu, e jaf la drumul mare.

Menumorut
6.02.2013, 20:59:05

Incercasem un raspuns mai amplu..Dar avand in vedere ca era cumva impotriva Wi-Fi..poate ca s-a opus insusi routerul meu...Wireless...Nah..bun...In Ro imternetul si telefonia sunt pot spune..excesiv de ieftine...Din cate stiu in SUA telefonia fixa, local, e gratis...Teoretic si practic...odata cu infiintarea telefoniei mobile..termenul de local sau long distance..si-a pierdut sensul...Apoi a aparut CISCO...La fel..local sau long distance...nu mai conta...As vrea sa spun doar atat..Poti face profilul unui om imult mai usor...n functie de ce site-uri viziteaza...nu insa in functie de ...cu cine vorbeste la telefon...Liber liber...da' device-ul are o semnatura unica...Plus ca cred ca deja societatea a evolut...cumva..Nu mai interseaza pe nimeni cine vorbeste...Ci ce vorbeste...Comunismul controla individul care vorbeste...adunand informatii despre el..Cred ca e mai usor de aflat ce se vorbeste...(cauta) si apoi sa influentezi..hai sa zic raspunsurile...catre toti...Vorbitul pe Skipe..e in opinia mea..pretul platit pentru aflarea trendului..ca sa zica asa...One man...one click...sunt prea multe click-uri...One click...all men (scuze)......e mai ieftin...

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările