Xiaomi Mi4 - maşina de selfie e plină de chinezării

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Xiaomi Mi4 poate fi pus fără îndoială în panoplia celor mai bune ale lumii. E puternic, are un selfie-factor extraordinar şi un design robust. Dar are chinezisme care-l fac încă nepotrivit tuturor utilizatorilor.

Xiaomi a venit de nicăieri şi e acum al patrulea producător din lume. Dar dacă întrebi oamenii obişnuiţi ce este Xiaomi, puţini vor şti. Dacă îi întrebi să-l pronunţe, şi mai puţini o vor face corect.

Mi4 e un flagship pentru cei care preferă un telefon mic. Şi deşi nu aduce inovaţii marcante, consolidează ceea ce alţi producători fac foarte bine sau Xiaomi a făcut până acum.

Mi 4 e un telefon pentru mase şi costă doar 1.700 de lei.

Perfecţiune tehnică, dar nu inovaţie

E clar că Xiaomi Mi4 are toate datele unui telefon puternic. Nu am avut nicio problemă cu el. practic, Xiaomi nu este o ştire, e o normalitate pentru telefoanele de top.

Are un ecran Full HD (nu ai nevoie de un Quad HD) de 5 inci, deci rezonabil de mare. Are Qualcomm Snapdragon 701 şi 3 GB de RAM. Am testat varianta de 16 GB stocare, dar am auzit că există şi cea de 64 de GB prin străinătate.

Bateria e minunată, pentru că are 3.080 de miliamperi. M-a dus o zi jumătate. Obiectivul meu ca un telefon să nu rămână fără baterie dimineaţă, după ce nu l-am pus la încărcat seara. Puţine telefoane rezistă rutinei „Zi întreagă, noapte, prânz a doua zi“. Majoritatea mor de dimineaţă.

Un telefon premium, dar old-school

Xiaomi Mi4 nu are niciun fel de merit de design faţă de alte modele de pe piaţă, ba chiar pare puţin întârziat. Să nu uităm că a fost lansat oficial în China în august 2014 şi au trecut câteva luni până când a ajuns şi la QuickMobile.

Are margini din aluminiu care seamănă cu Samsung Galaxy Alpha, de parcă cele două firme îşi iau marginile de la acelaşi producător. E foarte gros faţă de toate standardele actuale şi spatele este dintr-un plastic lucios, care arată că e de calitate, dar parcă nu e atât de premium.

Evident, la 1.700 de lei ai un telefon premium, cu un design robust, dar Xiaomi e banal. În plus, posibilitatea ca acesta să se zgârie cum o face Samsung Galaxy Note 4 sunt foarte mari.

Eu m-am simţit bine cu Xiaomi Mi4, dar eu sunt un ciudat. Mie nu-mi plac foarte mult telefoanele subţiri şi-mi place să simt că dispozitivul e solid în mână. Atenţie, Xiaomi poate fi scăpat uşor.

image

Dezavantajele unui import din China

Îmi plac telefoanele care sunt "idiot proof" sau are pot fi folosite cu uşurinţă odată ce le scoţi din cutie. Ăsta e cazul celor de la Motorola sau din seria Nexus, dar şi a celor Apple. Xiaomi Mi4, adus neoficial în România prin QuickMobile suferă din cauza inadaptării la piaţa europeană.

În momentul când deschizi telefonul te loveşti de MIUI 6, interfaţa creată de Xiaomi. Aceasta are un magazin de aplicaţii propriu, Mi Apps şi necesită cont Mi Account. Telefonul nu are în varianta standard magazinul de aplicaţii Play Store şi niciuna dintre aplicaţiile oficiale de la Google. Pentru un utilizator obişnuit, telefonul acesta riscă să rămână mereu doar o jumătate de smartphone, pentru că în Mi Apps găseşti cele mai populare programe din China, nu descoperi Instagram sau chiar Facebook Messeger şi funcţia de Discovery e aproape inutilă. De asemenea, tastatura este Google Pinyin, adaptată pentru China şi nu e atât de responsivă ca una Google.

Xiaomi Mi4

Mi-a luat două zile să aduc telefonul la o stare folosibilă. Cum am făcut asta? În primul rând vom căuta în Mi Apps aplicaţia Google Installer. Aceasta permite instalarea tuturor aplicaţiilor Google, de la Gmail la Google Keyboard. După introducerea ei în telefon, vom da un restart şi vom instala a doua oară Google Play Store.

Nu vă lăsaţi speriaţi de faptul că aplicaţiile nu se vor instala din prima. Eu am avut problemă cu ele în prima zi, până la un nou restart. După acest moment, telefonul are în continuare interfaţa MIUI 6, dar servicii Google. Multe dintre ele nu vor fi actualizate, deci tastatura este cea de pe Android 4.4 KitKat, în timp ce instalările din Play Store se lovesc mereu de notificarea privind dimensiunea prea mare a aplicaţiei.

Amintiţi-vă că Xiaomi MI4 e un telefon în care investeşti un pic de timp ca să-l faci să meargă bine. Prefer un iOS sau un Android stock, decât MIUI. Când îl faci să funcţioneze pentru tine, devine chiar suportabil şi frumos, exceptând temele disponibile care copiază Apple.

Xiaomi Mi4

Camera foto nu este impresionantă

Nu-i tocmai cea mai bună variantă de pe piaţă. Are 13 megapixeli şi realizează nişte imagini ok. Dar nu au niciun pic de profunzime. Culorile sunt spălăcite, iar focalizarea lasă de dorit uneori. E destul de lentă şi inexactă. Acestea sunt probleme destul de mici, dar pentru cei care vor un telefon de poze, mai sunt altele un pic mai bune - iPhone, LG G3 sau Sony Xperia Z3.

Pe de cealaltă parte, camera secundară, cea de selfie-uri, are 8 megapixeli şi este excepţională. Acesta este cu adevărat cel mai bun telefon pentru tânăra generaţie, cea care are selfie stick-ul mereu. Face nişte imagini senzaţionale. Va trebui să mă credeţi pe cuvânt, că nu pun poze cu mine. 

Concluzii

Nu mai dau note la telefoane, pentru că mi se pare prea subiectiv. Dacă eşti tipul de persoană care vrea să ia un telefon, să-l scoată din cutie şi să-l folosească, Xiaomi nu e pentru tine. Are nevoie de cunoştinţe pentru a putea fi folosit la adevărata sa putere. Dar are potenţial să fie telefonul tău pentru ceva vreme, pentru că e puternic, are selfie-factor şi e destul de rezistent. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite