A doua moarte: cea de pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
deces facebook

Majoritatea persoanelor nu pot trăi fără Facebook – însă ce se întâmplă cu pagina ta de Facebook atunci când nu mai trăieşti? Autorităţile din SUA încearcă să găsească un răspuns pentru această întrebare, notează site-ul ABCNews.

Peter Sullivan, reprezentant al statului New Hampshire, a introdus o lege care prevede ca un executor testamentar să deţină controlul asupra unui cont de Facebook după ce proprietarul acestuia a murit. Săptămâna trecută, Casa Reprezentanţilor din New Hampshire a votat propunerea lui Sullivan, oferindu-i timp să scrie un amendament care să  adreseze această problemă.

Sullivan, un membru al Partidului Democrat, a declarat că dacă legea va fi validată va veni în completarea unor poliţe ale site-urilor de socializare  şi le va proteja pe persoanele care au pierdut pe cineva.

“Asta le-ar oferi familiilor un sentiment de linişte. Ar ajuta la prevenirea acestei forme de hărţuire care uneori continuă chiar şi după cineva moare “, a spus Sullivan.

Într-un interviu acordat unui cotidian din New Hampshire, Peter Sullivan a vorbit despre o tânără din Canada care s-a sinucis după ce a fost hărţuită pe internet. În cazul acestei fete, cei care o intimidaseră în trecut au continuat să posteze mesaje pe pagina ei de profil.

“Familia nu a putut face nimic în această privinţă deoarece nu aveau acces la contul ei. Nu putea să şteargă comentariile şi nu puteau să închidă pagina”, a spus Sullivan.

Facebook, dar şi alte reţele sociale, vor închide profilul unui utilizator după ce acesta moare dacă este înştiinţată de decesul acestuia. Sullivan consideră că acest lucru necesită mult timp şi este dificil de realizat 

Cinci alte state din SUA, printre care Oklahoma, Idaho, Rhode Island, Indiana şi Connecticut, au stabilit deja legislaţia în legătură cu acest subiect.

Opozanţii lui Sullivan susţin că reţelele sociale au rezolvat această problemă prin reglementările şi dispoziile prezentate pe site-uri. Ei mai spun că legea lui Sullivan nu poate fi pusă în practică şi este incompletă.

Ryan Kiesel, un fost legiuitor din Oklahoma, a promovat o moţiune similarăîn 2010, numită „Legea managementului proprietăţii digitale după moarte”. El susţine iniţiativele de acest gen, însă consideră că o astfel de lege ar trebui luată de guvernul federal. „Facebook şi alţi provideri de conţinut online şi-au modificat poliţele de confidenţialitate pentru a ţine pasul cu vremurile, însă există diferenţe între site-uri. Guvernul federal ar trebui să aplice o legi uniforme care să se aplice tuturor bunurilor digitale”, crede Ryan Kiesel.

Kiesel a făcut o comparaţie moştenirea digitală a unei persoane cu distribuirea bunurilor fizice ale persoanei după moartea acesteia.

„În Oklahoma, dacă eşti executor testamentar şi găseşti în casa unei persoane decedate o cutie, ai tot dreptul să deschizi cutia şi dacă proprietatea merită să fie redistribuită, trebuie să faci acest lucru”, a spus Kiesel, pentru ABC News, specificând că în acelaşi fel ar trebui să se procedeze şi cu moştenirea digitală.

Facebook are în prezent peste 1 miliard de utilizatori activi. Numărul acesta sugerează că o mulţime de conturi de Facebook sunt ocupate de persoane decedate. Facebook a luat în calcul această variantă aşa că permite transformarea profilurilor în pagini memoriale. Aceste pagini limitează accesul vizitatorilor la anumite date şi blochează postarea de lucruri noi pe profil.

 „Vă rugăm folosiţi acest formular pentru a cere memorializarea contului unei persoane decedate. Vă prezentăm condoleanţe şi apreciem răbdarea şi înţelegerea dumneavoastră pe parcursul acestui proces”, scrie pe site-ul Facebook. Transformarea unui profil în pagină memorială se poate face numai printr-o cerere online iar rudele celui decedat nu vor primi informaţii legate de adresa de e-mail folosită sau parola contului. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite