Reţele sociale

articolul anterior articolul urmator

Atentat terorist Franţa. Je Suis Charlie - mesajul de solidaritate cu victimele de la Charlie Hebdo, devenit viral pe net

1
7 Jan 2015 18:54:47
Autor: Alexandra Constanda
Mesajul de solidaritate cu jurnaliştii ucişi în atacul terorist din Franţa a devenit viral pe internet
Mesajul de solidaritate cu jurnaliştii ucişi în atacul terorist din Franţa a devenit viral pe internet

Un număr impresionant de oameni şi-au arătat, prin intermediul celor mai populare reţele sociale, solidaritatea faţă de jurnaliştii publicaţiei satirice franceze Charlie Hebdo, care au fost ţintele unui atentat terorist, în urma căruia 12 persoane au fost ucise, iar alte 10 au fost rănite, dintre care patru se află în stare critică, scrie CNN.

Folosind hashtag-ul „#JeSuisCharlie“, numeroşi utilizatori ai platformei Twitter şi-au schimbat fotografia de profil cu o imagine alb-negru pe care stă scrisă această frază, care înseamnă „Eu sunt Charlie“. Până la această oră, peste 7.000 de mesaje din toate colţurile lumii conţin fraza „Je Suis Charlie“, mai notează CNN. 
 
„Oamenii sunt terorizaţi pentru a nu spune glume. Oamenii sunt ucişi pentru a nu spune glume. Mai important decât oricând este să continuăm să glumim. #Solidaritate#JeSuisCharlie“, se arată într-un mesaj postat din Malaezia. „Armele au rămas fără gloanţe. Jurnaliştii nu vor rămâne fără cuvinte. #JeSuisCharlie“ este un alt mesaj. Totodată, platforma Twitter este folosită pentru a anunţa mitinguri în onoarea victimelor. 
 
De asemenea, pe Instagram curg imagini prin care internauţii îşi arată solidaritatea. Bénédicte Huot, care locuieşte în Franţa, a distribuit un tribut, ca parte a mişcării „Je Suis Charlie“: „Astăzi, libertatea este foarte fragilă, dar pentru mine libertatea este cea mai importantă.“
 
Ambasada Statelor Unite ale Americii din Franţa şi-a schimbat imaginea de profil de pe Twitter cu logo-ul „Je Suis Charlie“.

Atentat terorist în Franţa. Mesajul unui musulman

„Ca musulman, refuz categoric să cer iertare pentru acest atac terorist. Dar, ca musulman, cer să se facă dreptate pentru victime şi spun: #JeSuisCharlie“, a scris utilizatorul LibyaLiberty. Guy Verhofstadt, preşedintele Alianţei Liberarilor şi Democraţilor din Europa, a scris pe Twitter: „O zi tragică pentru libertatea de exprimare #JeSuisCharlie.“

Pe de altă parte, mai multe personalităţi, printre care jurnalistul „Times“ David Jack şi Jack McConnell, fostul prim-ministru al Scoţiei, îndeamnă „toate ziarele din Europa“ să publice controversatele caricaturi ale publicaţiei Charlie Hebdo, ca tribut adus jurnaliştilor ucişi şi ca un gest de sfidare a atacurilor teroriste.

Atentat terorist în Franţa. Filmul evenimentelor

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate, în urma căruia 12 persoane au fost ucise, dintre care 10 sunt jurnalişti, alţi doi fiind poliţişti. La Paris a fost declarată alertă teroristă.

Martorii au declarat că doi bărbaţi mascaţi au intrat în clădire în jurul orei locale 11.30 (12.30, ora României), strigând „Allah Akbar“ şi „Profetul a fost răzbunat“. Indivizii care au atacat redacţia publicaţiei au afirmat că sunt simpatizanţi ai reţelei teroriste Al-Qaeda, afirmă martori citaţi de presa franceză.

Pentru mai multe detalii despre atentatul terorist din Franţa puteţi citi şi:

Atentat terorist în Paris, Franţa. Masacru în redacţia Charlie Hebdo. 12 oameni au murit Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu victime, relatează cotidianul francez 20 Minutes în ediţia electronică.  12 persoane au fost ucise, dintre care 10 sunt jurnalişti, alţi doi fiind poliţişti. La Paris a fost declarată alertă teroristă.

Toţi suntem Charlie Hebdo Imaginează-ţi că mâine pe strada din faţa redacţiei tale va opri o maşină. Patru oameni vor ieşi de acolo cu mitraliere automate. Vor intra în redacţia ta şi te vor împuşca. Mâinile care apăsau tastatura mecanică până cu un minut înainte, distribuind către lume texte, mai mici sau mai mari, ar rămâne blocate pentru câteva secunde, apoi s-ar scurge de-a lungul tastelor W, S, X. Până sub birou.

Atentat terorist în Franţa. 12 persoane ucise la „Charlie Hebdo“, în Paris: „Profetul a fost răzbunat“ Coincidenţe? În acest 7 ianuarie, în care practic Parisul aştepta cu febrilitate apariţia ultimului roman semnat de Michel Houellebecq, „Soumission“, capitala Franţei se trezeşte, şocată, în tiruri de arme automate: Kalaşnikov.

Reacţii atentat terorist Franţa. Occidentul sub şoc condamnă atacul asupra jurnaliştilor francezi de la „Charlie Hebdo“ Comisia Europeană, SUA, Germania, Spania şi Marea Britanie au condamnat miercuri cu fermitate atacul armat asupra sediului publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo la Paris, soldat cu 12 morţi, relatează France Presse.

Iohannis: Atacarea redacţiei săptămânalului francez Charlie Hebdo, un act terorist crud şi laş Preşedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri un mesaj în contextul atacului terorist care a avut loc la sediul publicaţiei franceze «Charlie Hebdo» din Paris.

Atentat terorist în Franţa. Caricaturistul român Ştefan Popa Popa’s: „Mi-au omorât patru prieteni“ Vestea atacului terorist de la Paris a căzut ca un trăsnet la Timişoara, unde trăieşte cel mai rapid caricaturist al lumii, Ştefan Popa Popa’s. Cunoscut la nivel mondial, Popa’s era prieten cu cei patru caricaturişti ucişi în masacrul Paris, unul dintre ei, Wolinski, realizând o caricatură în care Popa’s este prezentat ca regele caricaturii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Raul
9.01.2015, 01:17:02

Jesu is Charlie?

+1 (1 vot)
Modifică Setările