Reţele sociale

articolul anterior articolul urmator

Cât investeşte preşedintele american Donald Trump în publicitatea pe Facebook, în Statele Unite şi în România

0
8 Dec 2019 17:07:47
Autor: Adrian Pogîngeanu
FOTO EPA-EFE / Cristobal Herrera
FOTO EPA-EFE / Cristobal Herrera

Ieri, 7 decembrie, am participat la un curs de Social Media organizat de Deutche Welle la sediul Digi24 din Bucureşti. În timpul acestui curs am aflat de la „profesoara“ de social media, Aikaterini Pegka, câteva informaţii folositoare şi interesante.

Aikaterini Pegka e social media coach şi proprietar al Social Cosmos şi lucrează în parteneriat cu Deutsche Welle. Printre cele mai interesante lucruri prezentate, doamna Aikaterini ne-a explicat cum putem afla cât investeşte în publicitate pe Facebook o personalitate publică sau un brand.

Pentru aceasta a folosit ca exemplu pagina de Facebook a preşedintelui american Donald J. Trump. Pentru că mi s-a părut educativ şi interesant, am decis să fac un subiect în urma cursului. 

Probabil că profesioniştii în domeniu ştiu deja aceste lucruri, prin urmare mă adresez celorlalţi: neprofesioniştilor, cetăţenilor obişnuiţi.

Cum ajungi la informaţie?

1. Intri pe pagina persoanei / brandului şi te asiguri că e pagina oficială, nu una falsă sau de simpatizanţi.

2. Pe partea dreaptă jos intri mergi la ”Transparenţă privind pagina” şi dai click pe "Vezi mai mult".

3. În fereastra nouă te uiţi în dreapta jos şi dai click pe ”Mergi la Biblioteca de reclame".

4. În dreapta sus îţi va afişa o sumă, aceasta reprezintă cheltuielile persoanei/brandului pentru ţara ta.

În cazul lui Donald Trump, Facebook arată că acesta a investit 100 de lei în România, în perioada martie 2019 - decembrie 2019.

5. Dacă vrei să vezi cât a investit Donald Trump în Statele Unite ale Americii, mergi pe aceeaşi pagină în stânga, la "Filtrează după", şi alegi ţara care te interesează. Atenţie, paginile se încarcă destul de greu, ai răbdare şi dezactivează aplicaţia Adblocker.

Şi aşa am aflat că preşedintele american a investit în perioada mai 2018 - decembrie 2019 aproape 24 de milioane de dolari, mai precis 23.882.010$, şi că numai în ultimele 7 zile a investit 471.186 dolari.

Din suma totală am scăzut investiţia din ultima săptămână şi au rezultat 23.410.824 dolari americani investiţi de Donald Trump în această pagină în 17 luni. Media e de 1.377.107 dolari pe lună.

De asemenea, vezi în căsuţa din stânga data creării paginii şi de unde lucrează persoanele care se ocupă de administrare: 16 din Statele Unite şi una din Marea Britanie.

6. Dacă dai click mai departe, sub suma totală, pe ”Vezi detaliile cheltuielilor”, afli care sunt entităţile/firmele care au investit banii. 

Am încercat să găsesc informaţii despre cât investeşte Donald Trump în ţările cu cel mai mare număr de cetăţeni americani. Conform Wikipedia acestea sunt Canada, Filipine şi Israel. Facebook arată că în primele două n-ar fi fost investiţi bani în publicitate. Presupun că există alte pagini, administrate local, prin care se distribuie publicitate.

În Israel am găsit, totuşi, o investiţie minimă în moneda locală, 100 de şecheli (ILS).

Sunt mult mai multe informaţii acolo, mai departe dacă vă interesează le puteţi căuta, v-am arătat cum. 

Atenţie la un aspect important, sumele arată investiţia în publicitate printr-o singură pagină de Facebook. Un candidat poate fi susţinut de mai multe pagini, care nu-i poartă neapărat numele.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii