Cât de sigure vor fi conversaţiile pe WhatsApp din 15 mai 2021

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prezent, subiectul ce ţine de securitatea datelor nu mai este unul complet necunoscut. Fiecare aspect al vieţii noastre se loveşte de prelucrarea informaţiilor personale, într-un mod sau altul, mai evident sau mai puţin evident.
În prezent, subiectul ce ţine de securitatea datelor nu mai este unul complet necunoscut. Fiecare aspect al vieţii noastre se loveşte de prelucrarea informaţiilor personale, într-un mod sau altul, mai evident sau mai puţin evident.

Cel mai nou subiect aflat în discuţie, în spaţiul public, este modificarea politicii de confidenţialitate a aplicaţiei WhastApp, folosită în momentul actual de aproximativ 2 miliarde de oameni, conform Backlinko.

După ce Facebook a amânat această actualizare anul trecut, data de 15 mai 2021 reprezintă momentul în care utilizatorii care nu vor accepta actualele modificări, nu se vor mai putea bucura de toate caracteristicile aplicaţiei. Astfel, utilizatorii vor avea accesul limitat la serviciile sale şi nu vor mai putea să trimită sau să citească mesajele, dar vor putea în continuare să primească apeluri şi notificări, însă nu se ştie cu exactitate pentru cât timp. 

Reprezentanţii WhatsApp susţin faptul că modificările aduse prin intermediul noului update nu vor avea implicaţii privind securitatea conversaţiilor utilizatorilor şi, insistă asupra faptului că mesajele vor fi în continuare criptate end-to-end. Susţinătorii confidenţialităţii sunt de părere că ar trebui renunţat la utilizarea acestei aplicaţii şi înlocuirea ei cu altele disponibile, precum Telegram sau Signal.

Aplicaţiile mobile şi GDPR

Pentru a ne putea face o idee despre datele generale la care au acces aplicaţiile mobile, trebuie să menţionăm că dezvoltatorii de aplicaţii mobile pot folosi un generator de politici de confidenţialitate. Printre informaţiile de care are nevoie o aplicaţie se numără: numele, prenumele utilizatorilor, adresa de e-mail, accesul la contacte, camera foto, microfonul, locaţia, numerele de telefon ale utilizatorilor sau chiar data naşterii.

În prezent, datele la care WhatsApp are acces sunt: modelul dispozitivului de pe care se accesează aplicaţia, reţeaua wi-fi la care este conectat acest dispozitiv, adrese IP, dar şi date despre identificatorii unici pentru Facebook asociaţi aceluiaşi dispozitiv sau cont. Există zvonuri conform cărora prin această actualizare a aplicaţiei şi prin acceptul pe care utilizatorii trebuie să-l ofere, Facebook va avea acces la conversaţiile utilizatorilor, chiar dacă ei neagă vehement acest aspect.

Implicaţii IP

“Din punct de vedere al proprietăţii intelectuale, în momentul în care utilizatorii îşi oferă acceptul pentru a se putea bucura de caracteristicile unei aplicaţii, semnează şi “acordul” prin care dezvoltatorii de aplicaţii mobile pot avea acces la date cu caracter sensibil. Depinde de utilizator dacă doreşte să împărtăşească informaţii confidenţiale prin utilizarea aplicaţiei, sau dacă preferă să apeleze la variante alternative.  De regulă, dezvoltatorii de aplicaţii sunt nevoiţi să ceară anumite informaţii pentru buna funcţionare a aplicaţiei, iar datele necesare ar trebui păstrate în siguranţă şi folosite doar în scopul în care au fost cerute“, susţine Paul Cosmovici, Managing Partner la Cosmovici Intellectual Property.

Cum se raportează oamenii la această situaţie

Există o tendinţă a utilizatorilor de Whatsapp de a se îndrepta către alte soluţii existente pe piaţă, precum Signal sau Telegram, aplicaţii care asigură utilizatorii că informaţiile sunt criptate. Însă care va fi viitorul acestei aplicaţii atât la nivel internaţional, cât mai ales în România? Specialiştii sunt de părere că pe termen lung, sunt multe de pierdut, dat fiind faptul că în rândul utilizatorilor s-a creat o teamă privind accesul la informaţii personale. În România în acest moment aplicaţia este utilizată de un sfert dintre dintre posesorii de smartphone, conform unui studiu realizat de Agerpres

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite