CEDO îi permite şefului să vadă tot ce faci pe Internet cât eşti la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cât timp foloseşti Internetul de la locul de muncă, CEDO a decis că poţi fi supravegheat.
Cât timp foloseşti Internetul de la locul de muncă, CEDO a decis că poţi fi supravegheat.

Un român i-au fost supravegheate conversaţiile personale purtate la serviciu. A dat compania în judecată, dar nu i s-a dat dreptate.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis pe 12 ianuarie, în urma unei plângeri înainte de un român, că angajatorul nu comite niciun abuz, dacă verifică angajaţii şi activitatea acestora pe Internet în timpul orelor de lucru. Asta înseamnă că un angajator are dreptul să supravegheze şi comunicaţiile, chiar dacă private, pe care le poartă salariaţii în timpul programului de muncă, notează Digi24.

Românul Bogdan Bărbulescu a reclamat că în perioada în care era angajat în cadrul unei companii private i-au fost monitorizate convorbirile purtate prin mesageria electronică. Angajatorul i-a reproşat că a folosit conexiunea la Internet în scop personal. Bărbulescu a negat acest lucru, invocând folosirea Internetului în relaţia cu clienţii. În ciuda acestui fapt, Bărbulescu a fost concediat pe motiv de încălcare a regulamentului intern care interzicea folosirea resurselor companiei în scopuri personale.

Angajatorul şi-a justificat decizia de concediere invocând folosirea aplicaţiilor de mesagerie de către angajat în interes personal, Bărbulescu discutând astfel cu fratele său şi soţia sa. În România, instanţa nu i-a dat dreptate, aşa a ajuns la CEDO. Curtea a completat decizia, spunând că angajatorul a accesat contul de mesagerie electronică al reclamantului gândindu-se că acesta conţine comunicaţiile cu clienţii, se arată în motivarea hotărârii Curţii. Astfel, în acest caz nu a fost încălcat articolul 8 din Convenţie, privind respectarea dreptului la viaţa privată şi a familiei.

CEDO a susţinut şi decizia justiţiei din România, care ar fi păstrat un echilibru corect între interesele angajatorului şi respectarea caracterului confidenţial al corespondenţei private. În instanţă au fost folosite doar transcripturi ale convorbirilor care dovedeau că salariatul a folosit calculatorul companiei în interes personal în timpul programului de lucru, iar identitatea persoanelor cu care s-au purtat acele convorbiri nu a fost divulgată.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite