Reţele sociale

articolul anterior articolul urmator

Cum te angajezi fochist la BNR în 2021, probabil mai greu decât consultant

29
22 May 2021 15:39:38
Adrian Pogîngeanu
FOTO Pexels / Kateryna Babaieva
FOTO Pexels / Kateryna Babaieva

Am descoperit pe Tik-tok un clip video în care se vorbeşte despre faptul că Banca Naţională a României angajează fochişti, mi s-a părut interesant şi am decis să verific informaţia.

Mi s-a părut ciudat ca în 2021 să mai existe meseria asta de fochist, dar ce ştiu eu? Desigur, nu mai ciudat ca Viorica Dăncilă să fie angajată consultant al BNR, consultant al lui Mugur Isărescu la BNR. Subiect despre care au scris pe larg ziarele în această săptămână. Doamna 20 20 va primi ”salariul net va fi de circa 10.000 de lei lunar, potrivit informaţiilor G4Media.ro.”

Ca şi mine, mulţi oameni s-au întrebat probabil ce o recomandă pe domna ex-premier şi candidat la alegerile prezidenţiale pentru acest post. Şi aici aş avea o observaţie legată de CV-ul doamnei Dăncilă, nu ştiu dacă aţi observat că apartenenţa şi activitatea politică apar deasupra tuturor celorlalte informaţii legate de educaţie sau pregătire profesională. Aşa, şi ce?

Păi dacă ai făcut vreodată un CV sau ai citit CV-urile altor persoane, mă refer aici la candidaţi pentru un post în mediul privat, activitatea politică e irelevantă, nu există. Nu ştiu de când e acel CV al doamnei Dăncilă, pot presupune că e mai vechi şi nu are legătură cu postul de consultant al BNR. Instituţie în care activitatea politică e neimportantă sau ca să citez un comunicat din noiembrie 2020: "BNR este o instituţie apolitică, independentă". 

Bine, am făcut o introducere cam lungă să mă întorc acum la fochist. Spuneam că am găsit informaţia pe Tik-Tok. Contul unde se găseşte este VlogDeIT.

De acolo am mers pe site la BNR să verific şi am găsit 2 posturi de fochist disponibile aici. Probabil cea mai importantă ştire pentru cei interesaţi este  "Termenul limită pentru primirea aplicaţiilor: 28 mai 2021". Ar trebui să te grăbeşti, mai ai o săptămână la dispoziţie!

Să răspund şi la întrebarea CUM, preluând informaţiile tot de pe site-ul BNR.

Cerinţe de ocupare a postului

Studii şi experienţă profesională

 • studii medii sau generale;
 • deţinerea autorizaţiei de fochist clasa C emisă de ISCIR valabilă.

Competenţe comportamentale

 • orientare către performanţă;
 • comunicare eficientă;
 • cooperare;
 • integritate organizaţională.

Cum se desfăşoară selecţia propriu-zis.

Desfăşurarea procesului de recrutare şi selecţie

Etape de selecţie şi probe aferente acestora:

 1. evaluarea cunoştinţelor de specialitate prin: test practic şi interviu profesional.
 2. evaluarea compatibilităţii cu postul prin interviu.

Există şi o bibliografie pentru concurs:

 1. Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României (Monitorul Oficial al României nr. 582/30.06.2004);
 2. Prescripţia tehnică a Inspecţiei de stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune şi instalaţiilor de ridicat PTC 9/2010 publicat în Monitorul Oficial al României Partea I, nr.385bis/10.06.2010;
 3. Legea nr. 64/2008, privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 240 din 27 martie 2008, cu modificările şi completările ulterioare;
 4. Website-ul BNR: www.bnro.ro.

Şi ce o să faci dacă primeşti postul, pentru că fochist e doar una din atribuţii.

”Atribuţiile principale ale posturilor

 • îndeplineşte atribuţia de fochist în centralele din dotarea imobilelor Centralei Băncii Naţionale a României şi Sucursalei regionale Bucureşti;
 • asigură executarea serviciilor/lucrărilor de mentenanţă la echipamentele/instalaţiile sanitare, de alimentare cu apă potabilă, canalizare, ape pluviale, încălzire, gaze naturale, echipamentele/instalaţiile electrice şi echipamentele/instalaţiile de climatizare/ventilaţie pentru imobilele Centralei Băncii Naţionale a României şi Sucursalei regionale Bucureşti pe perioada în care nu îndeplineşte atribuţia de fochist;
 • verifică etapele de servicii/lucrări de mentenanţă (service, întreţinere, repraţii) la echipamente/instalaţiile sanitare, de alimentare cu apă potabilă, canalizare, ape pluviale, încălzire, gaze naturale, centrale termice (cazane, arzătoare, vase de expansiune, hidrofoare, supape de presiune, ş.a.), echipamentele/instalaţiile electrice şi echipamentele/instalaţiile de climatizare/ventilaţie pentru imobilele Centralei Băncii Naţionale a României şi Sucursalei regionale Bucureşti, împreuna cu personalul de specialitate al contractantului;
 • asigură/supraveghează executarea serviciilor/lucrărilor de mentenanţă (service/întreţinere/reparaţii) în parametrii de calitate stabiliţi în contractul de achiziţie publică de servicii/lucrări, sub directa coordonare a responsabilului de contract;
 • stabileşte necesarul de materiale în colaborare cu expertul/referentul de specialitate şi solicită aprovizionarea în timp util, în vederea executării lucrărilor repartizate;
 • răspunde de integritatea şi utilizarea sculelor, utilajelor,echipamentelor, aparatelor, dispozitivelor, uneltelor, etc., pe care le are în dotare;
 • identifică şi delimitează instalaţiile/dotările sau părţile din instalaţiile/dotările la care urmează a se efectueze intervenţii, reparaţii, etc.
 • Mai pun linkul către site-ul BNR unde se găsesc posturile

 

Mă opresc aici cu informaţiile legate de postul de fochist de la BNR, pentru unele ”conexe”. 

Am găsit mai multe cursuri pentru cei care vor să devină fochişti. Pe unul dintre aceste site-uri am găsit o descriere mai amplă despre ceea ce înseamnă să fii fochist, pe lângă preţ (640 lei) şi durata cursului (2 luni):

"Ocupatia de fochist se refera la totalitatea competentelor tehnice si organizatorice care permit exploatarea in conditii de securitate a cazanelor si implica cunostinte si abilitati deosebite privind operarea si supravegherea functionarii cazanelor de abur, apa fierbinte, apa calda si abur de joasa presiune precum şi a supraincalzitoarelor si economizoarelor independente, denumite în continuare „cazane”. Fochistul este o persoana instruita si autorizata sa opereze, sa supravegheze cazanele si sa intervina cu promptitudine, prin actiuni specifice si în limitele de competenta, asupra cauzelor care pot produce functionarea anormala sau avarii ale cazanului. Acest lucru presupune o activitate complexa, care depinde de foarte multi factori cum sunt: tipul cazanului si a instalatiilor auxiliare, diversitatea operatiilor care trebuie executate in cadrul limitelor de competenta, multitudinea cunostintelor tehnice pe care trebuie sa le dobandeasca, profesionalismul in activitate, aplicarea normelor de protectia muncii, PSI si a prescriptiilor tehnice ISCIR, protectia mediului inconjurator, etc."

Nu am găsit pe nici una dintre agenţiile foto româneşti ilustraţie pentru această meserie. Deci nu e chiar  populară în prezent. Am tradus cuvântul în engleză şi a apărut stoker. M-am gândit imediat la Abraham Stoker sau Bram Stoker cum e mai cunoscut, scriitorul irlandez care ”l-a înviat” pe Vlad Ţepeş.

Am găsit o imagine cu stoker pe un site de imagini de stock, un joc de cuvinte involuntar. Nu ştiu dacă aşa vor arăta fochiştii pe care-i va angaja BNR, când sunt ”la birou”, dar asta am găsit.

Iată listă cu toate posturile BNR disponibile în acest moment, poate te tentează unul din ele, cine ştie?

Weekend plăcut!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

muresan anna
22.05.2021, 15:54:02

Spre deosebire de duamna Dancila, fochistul trebuie sa munceasca, el n-are blazon! Iar CV duamnei este cel din cadrul formatiunii politice. N-are nicio tangenta cu activitatea profesionala. Duamna a fost propusa de PSD fruntasa la munca in zadar, si apreciata tot de ei pentru activitatea rodnica de-a bea cafea la Parlamentul European.

+10 (10 voturi)
Domnul Doctor
22.05.2021, 16:21:22

As dori sa ma angajez fochist la BNR si sa-si incing obrajii duamnei Dancila cu niste metode sustenabile si ecologice. Se poate?

+9 (9 voturi)
Adrian Pogîngeanu
22.05.2021, 16:21:37

Bună ziua, muresan anna. Așa pare. Sper ca doamna Dăncilă să ne contrazică, pentru că oferă consultanță pe banii noștri. Toate bune

+9 (9 voturi)
Adrian Pogîngeanu
22.05.2021, 16:22:35

Bună ziua, Domnul Doctor. Nu știu, întrebați la BNR. Toate bune!

+6 (6 voturi)
Florescu Constantin
22.05.2021, 15:54:58

Stiu ca nu va va face mare placere dar VV Dancila este oglinda a 25% dintre romani. 25% dintre romani sunt ca ea. 30% sunt ca leana lu' Partzag, 30% sunt ca dl Costel iar 15% sunt ca dl Mitica. 2-3% sunt aia smecheri.

-6 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările