Reţele sociale

articolul anterior articolul urmator

Cum sunt făcuţi americanii să creadă că au donat bani Statului Islamic

0
22 May 2019 13:14:10
Autor: Andrei Brînduşescu

Aplicaţii precum Facebook Messenger sunt utilizate de scammeri pentru a păcăli cetăţenii americani, făcându-I să creadă că au donat accidental bani unor grupuri teroriste precum Statul Islamic, conform unui avertisment publicat de Departamentul de Securitate Internă al Statelor Unite.

Escrocii iau contactul cu o persoană prin intermediul unui serviciu de mesagerie, precum Facebook Messenger sau chiar jocul ”Words With Friends”. Apoi, aceştia se prefac că au un interes romantic faţă de victimele lor, inventând o poveste emoţionantă, care să îi facă pe aceştia să trimită o sumă mică de bani pentru a-i ajuta. 
 
După ce victima trimite banii, scammer-ul o contactează telefonic ziua următoare, spunând că este un om al legii şi explicând acesteia faptul că tocmai a donat bani unei organizaţii teroriste precum Statul Islamic sau Al Qaeda. Apoi, victimei i se face legătura cu un ”avocat”, care este de fapt un alt scammer, iar acesta cere un onorariu de 1000 de dolari pentru a reprezenta victima. 
 
Conform Departamentului de Securitate Internă al SUA, această metodă funcţionează deoarece implică mai mulţi paşi, oferindu-i credibilitate. Escrocii nu se grăbesc, investind timp pentru a crea o relaţie cu victima, iar aceasta nu are idee care este destinaţia finală a banilor săi. 
 
De asemenea, sunt folosite numere de telefon care se asemănă cu cele ale autorităţilor americane, pentru un plus de credibilitate, iar victimele sunt nevoite să plătească deoarece le este cel mai probabil ruşine de natura romantică a problemei şi sunt speriate de ce ar putea păţi ca urmare a donării unei sume de bani către o grupare teroristă.  
 
Cazurile de fraudă online sunt în continuare destul de numeroase, victimele fiind contactate mai ales prin intermediul reţelelor de socializare sau a platformelor de întâlniri, precum Tinder. Este important ca persoanele care utilizează astfel de servicii să fie tot timpul atente la cei cu care comunică şi ar fi de preferat să nu trimită bani unor persoane pe care nu le cunosc. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii