Reţele sociale

articolul anterior articolul urmator

Delaţiunea digitală

34
21 Feb 2018 15:40:45
Radu Preda

Cunoaştem fenomenul: sub virila protecţie a anonimatului, tot felul de comentatori îşi permit injuria, calomnia şi alte asemenea în subsolul articolului postat pe net. Autorul nu are practic niciun mijloc de apărare, neputând răspunde la toţi.

Un nou curent ia în ultima vreme amploare: blocarea conturilor de pe reţelele de socializare. Este ca şi cum, drept pedeapsă, ai rămâne fără gaze sau curent. Dată fiind dependenţa unora faţă de această manieră de comunicare, blocarea accesului reprezintă echivalentul unui prizonierat. Eşti închis în casă, cu geamurile bătute în cuie. Mesajul pe care îl primeşti invocă „valorile comunităţii“ de care, prin postările tale, te-ai fi îndepărtat. Ca în republica ideală (scil. totalitară) a lui Platon, alteritatea este profund periculoasă şi de aceea trebuie combătută aspru.

Să ne înţelegem: nu este vorba despre obscenitatea unora sau despre apelul la crimă şi teroare al altora. Nu despre asemenea derapaje regretabile vorbim, cu toate că neutralitatea principială a internetului nu este compatibilă cu nicio formă de limitare, fapt confirmat de o recentă decizie a Curţii Supreme a Statelor Unite ale Americii. În aşa numitul „internet negru“ se comit infracţiuni pe urmele cărora organele în drept au obligaţia să meargă, ştiut fiind că limita dintre virtual şi real, dintre vorbă şi faptă, este foarte subţire şi poate costa vieţile unor oameni concreţi.

Aşadar, nu partea penală a utilizării internetului este avută aici în vedere, ci dreptul la opinii şi convingeri care pot deranja. Din punct de vedere politic, cultural, ideologic etc. Or, în plină societate comunicaţională, constaţi că nu ai voie să te exprimi, decât cu riscul de a fi arestat, precum în Turcia, sau de a nu mai avea temporar acces la reţelele de socializare. Corectitudinea politică atinge noi cote, alarmante, pentru că ea nu previne nimic, dar în schimb incită şi alimentează reacţii deloc prietenoase. Controlul este manifest provocator, devenind el însuşi abuziv.

La baza deciziei de suspendare din „comunitate“ a unei voci considerate inadecvate stă noua categorie a delaţiunii digitale. Cineva, fără argumente, raportează pur şi simplu că eşti extremist. Etichetele sunt suficiente pentru a se lua o decizie aparent automată, rezultat al unor filtre tehnice, al unor softuri. Nimic mai fals. Aşa cum avem glorioasa meserie a comentatorilor, persoane cu nume şi prenume, iată că se profilează în brava lume nouă ocupaţii profitabile inedite: extremist al normalităţii, gardian al uniformităţii, paznic al talentelor şi caraliu al ideilor. Enter. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Radu Mircea
21.02.2018, 16:25:19

# Nu zic , gasesti pe net tot felu' de oameni , acesti oameni reprezinta in mare parte media aritmetica a educatiei neamului . Ca unii injura , ca unii lauda , este exprimarea fireasca a perceptiei maselor pe un subiect . Nu veti gasi niciodata o unanimitate pentru niciun subiect , chiar daca subiectul ar fi intrebarea filosofica : Sunteti viu ??? De ce ??? Dar atita timp cit prin internet , prin comentarii , prin opinii , prin injuraturi , prin laude , nu poti impusca pe cineva , lasati internetul liber . S-a varsat singe pentru libertatea asta .

+4 (4 voturi)
Tagetes
21.02.2018, 16:35:15

Nu credeam ca puteti fi si naiv domnu Mircea. Chiar va credeti liber ? Era cazul sa fi sesizat pana acum o chestie simpla : cand multimea se apuca sa judece , totul este pierdut.

-3 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
21.02.2018, 17:42:23

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
21.02.2018, 17:48:17

Comentariu considerat abuziv.

Tagetes
21.02.2018, 16:27:36

Usurel , usurel , gura care vrea normalitate va fi inchisa . Am mai spus-o, cenzura lu nea Nicu va fi o amintire placuta in comparatie. Ziua in care orice aberatie a politicienilor in numele corectitudinii politice va deveni un discurs rational e aproape. Ati insistat mereu asupra paiului din ochiul comunist in vreme ce barna din ochiul sistemul va sta deasupra capului. In maxim 4-5 ani preotii vor fi obligati sa oficieze in biserici cununii absolut nefiresti.In clipa aia cu teologia si ortodoxia s-a sfarsit. " Cea mai dura tiranie este cea care se manifesta sub stindardul dreptatii si libertatii " (Montesquieu )

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările