Despre „prietenii“ Facebook

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facebook friend

Este o mare bucurie să reîntâlneşti prieteni sau cunoştinţe vechi din viaţa reală şi să schimbi păreri prin Facebook. Sau să cunoşti noi oameni ca prieteni virtuali. Numai că printre cererile de prietenie virtuală se ascund multe interese obscure.

Prietenii (virtuali) de pe Facebook sunt persoane care au ceva de comunicat şi de regulă îi accepţi fie dacă au o anumită consonanţă de păreri cu tine sau chiar dacă nu o au, prezintă interes profesional sau de preocupări extraprofesionale.

Prieteni virtuali şi ”prieteni virtuali”

Numai că printre cei care vor să-ţi devină prieteni virtuali sunt şi unii care ascund multe interese obscure. Am depistat printre acestea unele nocive de-a dreptul care ascund prostituţie mascată (de ambele sexe), troli politici sau ai anumitor secte religioase, ba chiar şi promotori ai unor escrocherii de genul scrisorilor nigeriene. În cazul cel mai puţin nociv reclamă mascată.

Eu accept ca prieteni virtuali numai prietenii prietenilor (setarea ”friends of friends”). Până nu de mult a funcţionat bine şi mă simţeam ferit de cele de mai sus. 

De câtva timp constat că şi persoanele mai în vârstă au început să nu se mai teamă de Facebook (vezi postările mele din anul 2014  https://bit.ly/FB_VB1 şi https://bit.ly/FB_VB2) şi sunt din ce în ce mai prezente pe reţeaua de socializare.

Dintr-un entuziasm normal şi ignorare (mai putin normală) a regulilor de interacţiune pe reţelele sociale aceste persoane acceptă cu uşurinţă orice cerere de prietenie virtuală primesc. Este poarta prin care încep să intre cereri de la persoane de genul celor nocive mai sus amintite. Dacă greşeşti şi accepţi ”prietenia” persoana respectivă are acces la tine prin Messenger şi eşti bombardat cu mesaje care  uneori ajung să fie deranjante sau chiar scabroase.

Am descoperit o regulă simplă. Cererea de prietenie este suspectă de multe ori, dar nu exclusiv, dacă persoana care o solicită are doar un singur prieten comun. Acesta este în fapt o persoană care acceptă automat orice cerere. Şi am depistat în cazul meu vreo două-trei cazuri, dar nu le blochez pentru că sunt persoane respectabile, sunt doar neatente. 

Sunt în schimb eu mai atent şi verific postările celor care vor să-mi devină prieteni virtuali. Nu reuşesc întotdeauna şi m-am trezit de câteva ori cu postări ciudate pe perete (wall) pe care a trebuit să le şterg urgent.

Această postare are ca scop să reamintească tuturor care o citesc că trebuie să fie atenţi la prietenii virtuali, la fel ca şi la prietenii reali.

Mulţi oameni nu acceptă prieteni virtuali decât persoane pe care le cunosc din viaţa reală. Este o soluţie, dar îţi limitează orizontul cunoaşterii şi al cunoştinţelor....

De asemenea, nu vreau să se înţeleagă că greşeli de genul celei amintite le fac numai oamenii în vârstă. Nicidecum, este un obicei practicat indiferent de vârstă.

Foarte, foarte periculos la copii.

Ei sunt mai vulnerabili decât adulţii şi devin prada unor infractori virtuali care au corespondenţe umane periculoase.

Atenţie deci părinţi! Verificaţi prietenii virtuali ai copiilor la fel de riguros ca în cazul prietenilor lor din viaţa reală! Verificaţi-le şi postările şi peretele (wall). Precauţia este mai bună decât reparaţia.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite