Reţele sociale

articolul anterior articolul urmator

Duelul Musk-Bezos pentru contractul cu NASA, într-o nouă fază: şicanări şi ironii

5
28 Apr 2021 18:45:08
Autor: Adrian Pogîngeanu
Miliardarii Elon Musk şi Jeff Bezos. FOTO EPA-EFE
Miliardarii Elon Musk şi Jeff Bezos. FOTO EPA-EFE

Elon Musk a încheiat recent un contract cu guvernului Statelor Unite pentru construirea unei  nave spaţiale care va transporta oameni Lună. Jeff Bezos nu a fost deloc fericit.

Cursa spaţială dintre cei mai bogaţi oameni din lume a intrat marţi, 27 aprilie, într-o nouă etapă, după ce  Elon Musk, a ironizat acţiunea lui Jeff Bezos de a contesta contractul cu NASA.

Cei doi miliardari au concurat pentru încheierea unui contract important cu guvernul Statelor Unite, pentru construirea unei nave spaţiale care să ducă astronauţi pe Lună începând cu 2024.

Compania lui Jeff Bezos, Blue Origin, a depus luni un dosar de 50 de pagini la Government Accountability Office (GAO), acuzând Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu (NASA) că a schimbat în ultimul moment cerinţele pentru cei înscrişi în concurs.

Dynetics, o altă companiei participantă, a depus şi ea luni un dosar la Government Accountability Office.
 
NASA a recunoscut că a fost notificată cu privire la proteste. "NASA nu poate furniza comentarii suplimentare din cauza litigiilor în desfăşurare", a declarat agenţia printr-o purtătoare de cuvânt.

Bob Smith, directorul executiv al Blue Origin, a declarat că decizia NASA s-a bazat pe evaluări defectuoase ale ofertelor - aprecierea greşită a avantajelor propunerii Blue Origin şi minimizarea provocărilor tehnice pe care le întâmpină SpaceX. El a mai spus că NASA a pus un accent mai mare pe costul total al proiectului, decât a spus iniţial că va face.

„Este într-adevăr atipic pentru NASA să facă astfel de erori”, a spus Smith într-un interviu. „În general, sunt destul de buni la achiziţii, în special în privinţa misiunilor sale emblematice, cum ar fi întoarcerea Americii pe suprafaţa lunii. Am considerat că aceste erori trebuie soluţionate, remediate. ”

El a adăugat că, în cel mai rău caz, agenţia spaţială ar fi trebuit să-şi împlinească promisiunea pe care a exprimat-o de multe ori, de a oferi contractul către două companii.

Ca răspuns la acţiunile Blue Origin,  Elon Musk a scris într-o postare pe Twitter: "Nu se poate ridica (pe orbită) lol".

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Vasile Naftuli
28.04.2021, 19:13:31

Bogații lumii se bat pe banii publici de la NASA; și ei sunt capitaliști democrați.

-3 (5 voturi)
Æ Replicant
28.04.2021, 20:02:41

pe cand Putin ii imparte cu darnicie pentru pretorienii lui :)

+3 (3 voturi)
Actor Spectator
28.04.2021, 20:20:00

Vasile Naftuli Daca este un comentariu sarcastic si "anti", viziunea este complet gresita. Daca nu, mea culpa. Ambele companii chiar au realizat niste salturi tehnologice uriase, adevarate, reale, palpabile. Nu e nici locul, nici momentul sa ne apucam sa le explicam aici, mai ales daca deja le-ai pus stampila, vezi Doamne, cat de bogati sunt si cum mai poftesc ei la banii saracului, jumuliti de NASA. Nimeni si nimic nu te va mai putea convinge de contrariul.

+7 (7 voturi)
Col. Pafnuti Tiraspolezul
29.04.2021, 02:13:32

Identitatea lui Leonhard... Actor Spectator, Ca ghini li mai spuneti! Chapeaux!

+2 (2 voturi)
Æ Replicant
28.04.2021, 20:02:06

LOL smart -------- ce nu inteleg unii ca nu pot sa fie destepti peste tot :)

+2 (4 voturi)
Modifică Setările