Reţele sociale

articolul anterior articolul urmator

Dumbphone vs Smartphone

2
20 Aug 2015 23:00:45
Florin Grozea
Foto: http://www.shutterstock.com/gallery-1428518p1.html
Foto: http://www.shutterstock.com/gallery-1428518p1.html

Prea conectaţi la ce se întâmplă pe Internet, uităm uneori de clipa prezentă. De viaţa „reală”. Uităm uneori de priorităţile adevărate, hipnotizaţi de „See More”.

Conform unor studii tinerii englezi ar verifica notificările de pe smartphone mai bine decât să facă sex.

Cred că rezultatul acesta spune multe despre dependenţa noastră de gadget-uri, mai ales de telefoanele mobile. Şi nu telefoanele mobile sunt de vină, per se, ci smartphone-urile cu aplicaţii şi legătură la Internet.

Aplicaţiile mobile sunt construite pentru a-ţi atrage atenţia asupra lor: primeşti un email nou - Gmail sau Y!Mail îţi trimite o notificare şi uneori chiar face un scurt sunet, primeşti un mesaj pe SMS, WhatsApp, Viber sau Messenger - aplicaţiile respective îţi arată o notificare, primeşti un comentariu, un like sau un retweet pe Facebook, Instagram sau Twitter - aplicaţiile te notifică.

E o luptă între aplicaţii care să te atragă mai mult şi care să te ţină mai mult în interiorul ei.

Moment în care devenim dependenţi de smartphone. Dependenţi de încă o notificare, încă un semn cât de mic că suntem importanţi, că suntem băgaţi în seamă de alţi oameni, că suntem conectaţi. Conectivitatea este un mare câştig pe care tehnologia digitală a adus-o rasei umane, dar poate deveni şi un coşmar... suntem prea conectaţi la alţii, prea puţin atenţi la noi înşine.

Prea conectaţi la ce se întâmplă pe Internet, uităm uneori de clipa prezentă. De viaţa ”reală”. Uităm uneori de priorităţile adevărate, hipnotizaţi de ”See More” şi ”Check what's new”.

Antreprenorul Erlend Bakke propune în cartea lui ”Never work again” o săptămână sau o lună în care să înlocuim smartphone-ul cu un dumbphone. Nu vă lăsaţi păcăliţi de titlul cărţii, scriitorul vorbeşte tot despre muncă şi despre business, despre cum să ridici o afacere care să aibă succes dar care să-ţi ofere şi timpul liber atât de necesar pentru dezvoltarea ta personală.

Bakke propune acest ”dumbphone” în timpul lucrului, la job, la pe munca pe care o avem de făcut. Un dumbphone este un telefon fără internet, fără aplicaţii, fără notificări - poţi doar suna şi poţi fi sunat. Un gadget care nu ne distrage din cauza unui email, a unui comentariu Facebook, un mesaj WhatsApp sau messenger.

Cine se bagă? Începem de duminica asta şi comunicăm rezultatele în fiecare zi, în scris pe o hârtie [pentru cine vrea să facă exerciţiul de unul singur] sau aici la comentarii, folosind un computer sau un laptop, în afară orelor de serviciu.

Vedeţi în vlog-ul de mai jos propunerea mea:

Foto via Shutterstock.com

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

MadWolf
21.08.2015, 12:56:53

Oare cum ne puteam descurca pe vremea cand nu existau smartphone-uri? Oare cum ne puteam descurca pe vremea cand nu existau telefoane mobile? Oare cum ne puteam descurca pe vremea cand existau doar telefoane fixe? Dar oare cum ne puteam descurca atunci cand telefonul nu fusese inventat? Si totusi ne descurcam... si inca bine. Poate mai bine decat in prezent.

+2 (2 voturi)
Razvan Silberman
22.08.2015, 12:00:55

Pe aceasta logica poti pune intrebarea cum ne descurcam inainte sa se inventeze roata. Tehnologia avanseaza iar societatea se adapteaza

-1 (1 vot)
Modifică Setările