Reţele sociale

articolul anterior articolul urmator

Facebook, amendă istorică în Ungaria. De ce a fost acuzată reţeaua de socializare

2
6 Dec 2019 20:42:32
Autor: Iulian Bîrzoi
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Consiliul ungar al Concurenţei a amendat Facebook cu 1,2 miliarde de forinţi (aproximativ 3,6 milioane de euro) pentru încălcarea drepturilor consumatorilor. Aceasta este cea mai mare amendă dată vreodată de consiliul ungar.

Instituţia a stabilit ca Facebook Ireland Ltd. a încălcat legea prin prezentarea serviciilor sale ca gratuite pe pagina principală şi în secţiunea de suport. Este adevărat că utilizatorii nu trebuie să plătească pentru a folosi serviciul, dar prin activitatea lor şi prin folosirea datelor lor de către Facebook au adus câştig material companiei, deci au plătit pentru serviciile folosite, potrivit unui comunicat al companiei.

Mesajele de pe prima pagină, respectiv „gratuit şi poate accesa oricine”, „gratuit şi aşa va rămâne” distrag atenţia consumatorilor de la contraserviciile pe care trebuie să şi le asume, şi anume accesul la datele lor şi la consecinţe. Mesajele au fost afişate din ianuarie 2010 până în august 2019.

Consiliul Concurenţei a considerat că mesajul gratuităţii a provocat neclarităţi printre utilizatori, pentru că a sugerat lipsa de riscuri şi de obligaţii, în timp ce nu a explicat clar obligaţiile utilizatorilor, respectiv în ce mod vor fi folosite datele personale ale acestora.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Smeritu Pahomie
7.12.2019, 00:15:45

...probabil ca astia mananca FACEBOOK pe paine.....daca le zice "consumatori".....

-3 (3 voturi)
M Costi
7.12.2019, 05:56:38

Ne plac sau nu ( ungurii ) , insa trebuie sa recunoastem ca liderii si institutiile Statului Ungar apara interesele cetatenilor unguri , nu au retineri in a declara deschis ce au de spus sau de a lua masuri drastice impotriva multinationalelor care nu respecta legislatia tarii. Insa asa ceva este de neconceput in Romania , orice politician care declara sau propune o masura impotriva abuzurilor unei mltinationale este imediat declarat "bolsevic...agent rus...antieuropean...iliberal...dictator etc. etc. ".

0 (4 voturi)
Modifică Setările