Fraţii Winklevoss, iniţiatorii Facebook, revin cu proiectul SumZero

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SumZero a fost fondată în 2008, iar fraţii Winklevoss sunt acţionari.
SumZero a fost fondată în 2008, iar fraţii Winklevoss sunt acţionari.

Facebook este o reţea de aproape un miliard de utilizatori în prezent, dar nu Mark Zuckerberg este cel care a venit cu ideea. Fraţii Winklevoss şi Divya Narendra sunt cei care voiau să creeze o reţea socială şi l-au cooptat pe Zuckerberg în proiect datorită aptitudinilor sale de programator. Acum, fraţii şi Narendra revin, dar nu cu un proces contra lui Zuckerberg, ci cu propria reţea.

SumZero este noul proiect al fraţilor Winklevoss şi al lui Narendra, şi a fost fondată de către cel din urmă, împreună cu Aalap Mahadevia, în 2008. Reţeaua este axată pe investiţii, idei de investiţii şi în ea sunt acceptaţi doar oameni care sunt interesaţi de acest domeniu. În prezent, SumZero are aproximativ 7.500 de membri, potrivit „The Wall Street Journal“.

Numărul redus de utilizatori vine şi din faptul că Narendra analizează fiecare cerere şi aproape 75% din acestea sunt respinse. Membrii SumZero trebuie să vină cu idei, cel puţin una într-un interval de şase luni, altfel pierd accesul la baza de date. Aceştia se pot abona la ştirile de pe reţea care îi interesează şi pot fixa alerte pentru preţul acţiunilor pe care le urmăresc.

Deşi membrii au acces gratuit, investitorii trebuie să plătească 129 de dolari pe lună. Companiile pot plăti însă mai mult pentru acces îndelungat, dar fără obligaţia de a propune proiecte.

Şi cei doi Winklevoss nu au fost membri SumZero decât când au devenit investitori, ceea ce înseamnă că este mai mult un proiect al lui Narendra.

Astfel voiau cei trei să devină şi Facebook care s-a numit pe rând Harvard Connection şi ConnectU. Ei l-au angajat pe Zuckerberg la finalul lui 2003, iar în 2004 el a modificat site-ul în Facebook, l-a văzut sub o altă formă şi relaţiile dintre cei patru s-au stricat. Aceste momente au fost incluse în filmul „The Social Network“ din 2010.

Fraţii Winklevoss, Cameron şi Tyler, l-au dat mai târziu în judecată pe Zuckerberg, iar acel proces s-a finalizat de comun acord. Ei au primit 20 de milioane de dolari în bani lichizi şi alte 45 de milioane în acţiuni Facebook. Atunci, reţeaua valora 15 miliarde de dolari, astăzi, valoarea de piaţă este de peste 47 de miliarde.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite