Istorie în Culori - pagina de Facebook care reimaginează trecutul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre imaginile clasice cu Bucureştiul, refăcută de cei doi tineri
Una dintre imaginile clasice cu Bucureştiul, refăcută de cei doi tineri

O pagină de Facebook creată de doi români vrea să reconstruiască istoria României, preluând fotografii istorice şi prelucrându-le în Photoshop pentru a le reda culoarea.

Florin Rostariu şi Dragoş Andreescu sunt echipa mică din spatele site-ului. În timp ce Florin este la Nurnberg în Germania, Dragoş este graphic designer la Craiova.

Puteţi accesa Istorie în Culori pe Facebook. 

“Am vrut să arătăm oamenilor o nouă dimensiune a fotografiei istorice şi să creăm o comunitate online care să aprecieze iniţiativa noastră”, spune Dragoş. Editarea lor a apărut din dorinţa băieţilor de a da culoare imaginilor istorice, de a prezenta evenimentele într-un mod diferit.

Pentru cei doi, lumea aceea nu a avut o reprezentare vizuală corectă, din cauza fotografiei limitate la alb-negru. Lipsa culorilor, spune Dragoş, induce eronat ideea că înaintaşii noştri au dus o viaţă tristă, monotonă, lipsită de confort şi resurse financiare. “Culorile redau adevărata imagine a unor oameni la fel de actuali ca şi noi”, spune Dragoş.

istorie in culori

Editare între două şi 20 de ore

“O fotografie de epocă ce a fost colorată capătă o nouă dimensiune care lipseşte celei alb negru. Culoarea denotă actualitatea oamenilor care au trăit acum zeci de ani”, spune Dragoş Andreescu.

Cei doi prelucrează imaginile în Adobe Photoshop prin procesul de selecţie şi colorarea manuală prin brush, la opacitatea mică. Pentru o imagine, timpul alocat variază între două şi 20 de ore, în funcţie de nivelul detaliilor.

Suferinţa celor doi vine din problemele de a digitaliza poze de arhivă romîneşti. Ei găsesc majoritatea imaginilor pe site-uri străine şi spun că arhiva românească zace prin muzee şi colecţii private. Dacă nu vor fi digitalizate, ele vor dispărea. 

De altfel, Dragoş mai are şi o altă pagină care readuce istoria în prim-plan. Monumente pierdute poate fi accesată la acest link. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/facebook-8" target="_blank">View the story "Facebook" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite