O aplicaţie care îţi permite să citeşti mesajele WhatsApp şterse poate fi periculoasă pentru datele personale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
WAMR în Google Play.
WAMR în Google Play.

Utilizatorii Android sunt avertizaţi cu privire la un truc care le poate permite să citească mesajele WhatsApp şterse, dar care ar putea compromite confidenţialitatea datelor din smartphone, scrie New York Post.

Mai multe aplicaţii pot fi folosite pentru a citi / recupera mesajele şterse, dar o aplicaţie lansată în iunie 2021, WAMR, pare să recupereze datele şterse de pe WhatsApp, Facebook Messenger şi foarte multe alte platforme. 

Datorită criptării pe dispozitivele Android, WAMR nu poate accesa mesajele direct. Pe scurt, WAMR nu recuperează mesajele şterse, ci captează toate notificările de pe dispozitiv. Când un utilizator şterge un mesaj WhatsApp înainte ca destinatarul să deschidă aplicaţia, WAMR îl anunţă pe utilizator dacă a reuşit să colecteze mesajul înainte de a fi fost şters.

  

Acordarea acestor permisiuni, de a citi notificările,  ar putea compromite datele din alte aplicaţii de pe smartphone.

Information Security Newspaper scrie că că istoricul căutărilor pe internet şi lista de contacte se numără printre datele care ar putea fi accesate de aplicaţia WAMR. 

În Google Play şi alte pieţe există două aplicaţii cu numele WAMR, una al carei dezvoltator este din Italia ( cu mai mult de 50 de milioane de descărcări) şi a doua care este dezvoltată în Indonezia (cu peste 100.000 de descărcări). 

Am instalat-o pe prima şi am făcut capturi cu drepturile la care cere acces şi alte informaţii care mi se par importante.

aplicatie WAMR drepturi

Imediat după instalare îţi cere acces la cardul de date (shared storage), drept de citire, modificare şi ştergere. Apoi îţi spune într-un mesaj (DISCLAIMER) că utilizarea aplicaţiiei poate fi în conflict (incompatible) cu termenii şi condiţiile din alte aplicaţii. Şi e afişată o listă cu aplicaţiile pentru care poate oeferi serviciul. Am selectat Telegram.

aplicatie WAMR drepturi

Am făcut mai multe capturi, apar mai multe informaţii în timpul setării aplicaţiei, dar am reţinut doar ce e mai important din punct de vedere al confidenţialităţii utilizatorului.

În panoul albastru e explicat timpul de conţinut media (poza, video, gif, mesaj voce sau fişier audio)  care poate fi "recuperat" de aplicaţia WAMR. Urmează o cerere de acces la toate fişierele multimedia şi una de acces la notificări. În panoul negru din dreapta smartphone-ul mă avertizează că aplicaţia, în cazul în care îi dau acces, va putea citi toate notificările sistemului şi toate notificările din aplicaţii. Că va putea elimina notificări, chiar şi apeluri telefonice. Toate astea în condiţiile în care am selectat doar aplicaţia Telegram. 

Dacă după aceste explicaţii aplicaţia ţi se pare totuşi interesantă sau utilă o poţi instala, măcar ştii despre ce e vorba. Eu am şters-o. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite