TikTok, dată în judecată de familiile unor fete care au murit făcând provocări apărute pe reţeaua socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă / Shutterstock
FOTO Arhivă / Shutterstock

Familiile a două fete care ar fi murit după ce au făcut provocări virale pe TikTok au dat în judecată platforma socială, susţinând că „algoritmii periculoşi” sunt de vină pentru moartea copiilor.

Provocarea în urma căreia au murit fetele se numeşte „blackout" şi a fost virală pe TikTok în 2021 şi încuraja utilizatorii să se sufoce până când leşinau. Părinţii fetelor de 8 şi 9 ani au intentat marţi un proces împotriva reţelei de socializare la un tribunal din Los Angeles.

Părinţii sunt reprezentaţi de Social Media Victims Law Center, o resursă juridică pentru familiile copiilor răniţi de dependenţa şi abuzul pe social-media: „TikTok trebuie să fie trasă la răspundere pentru că a promovat conţinut dăunător către aceste două fete. TikTok a investit miliarde de dolari pentru a proiecta în mod intenţionat produse care promovează conţinut periculos, despre care ştie că este dăunător şi poate duce la moartea utilizatorilor săi", a spus Matthew P Bergman, avocat fondator al Social Media Victims Law Center.

Avea 8 ani şi îi plăcea să se joace cu machiajele

Lalani Erika Renee Walton este una dintre victime. Ea avea 8 ani, trăia în Temple, texas şi este descrisă de părinţi ca fiind „sociabilă şi extrem de dulce” şi că îii placea să se îmbrace în prinţesă şi să se joace cu machiajele.

Copila a murit pe 15 iulie 2021 în ceea ce poliţia a stabilit că a fost „un rezultat direct al încercării de a participa la provocarea Blackout de pe TikTok", potrivit plângerii depuse de părinţii fetiţei.

Fetiţa petrecea mult timp pe reţelele de socializare, inclusiv TikTok, iar părinţii începuseră să observe că ea avea vânătăi pe gât. Ei nu au ştiut că Lalani voia să facă provocarea „blackout”. 

În ziua morţii sale, Lalani a petrecut ore întregi într-o excursie cu familia vizionând videoclipuri, inclusiv postări ale provocării.

„De asemenea, ea avea convingerea că dacă va posta un videoclip cu ea făcând provocarea blackout, atunci va deveni faimoasă şi astfel a decis să încerce. Lalani avea opt ani la momentul respectiv şi nu a apreciat sau înţeles natura periculoasă a ceea ce TikTok o încuraja să facă", se mai arată în plângere, scrie The Guardian.

A doua fată a fost găsită de fratele ei

Arriani Jaileen Arroyo, în vârstă de nouă ani, din Milwaukee, Wisconsin, este a doua victimă menţionată în proces. Ea a început să stea pe TikTok de când avea 7 ani, arată părinţii ei în plângere. Familia spune că „a devenit obsedată” de aplicaţie şi că posta mai multe videoclipuri.

În ianuarie 2021, familia lui Arriani a discutat cu ea despre un incident în care un tânăr utilizator TikTok a murit în urma unei provocări, dar Arriani i-a asigurat că nu va participa niciodată la videoclipuri periculoase.

Totuşi, în luna februarie ea a fost găsită fără suflare de fratele său mai mic, de cinci ani. A fost internată în spital, dar a fost deconectată de la aparate după puţin timp. 

„TikTok ştia, fără îndoială, că provocarea mortală blackout se răspândea prin intermediul aplicaţiei lor şi că algoritmul lor alimenta în mod specific provocarea blackout către copii, inclusiv către cei care au murit", mai scrie în plângere.

Astfel de reclamaţii la adresa reţelei de socializare nu sunt noi, ea fiind criticată şi în trecut pentru răspândirea de provocări periculoase.

Avocaţii de la Social Media Victims Law Center au susţinut că TikTok a permis cu bună ştiinţă ca astfel de conţinut să prolifereze pe platformă, deoarece a crescut gradul de implicare, numărul de utilizatori şi, în cele din urmă, profitul.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite