Reţele sociale

articolul anterior articolul urmator

Un nou atac cibernetic pe Instagram. Ce trebuie să faceţi dacă aţi dat deja click

0
10 Sep 2021 17:34:48
Autor: Lorena Mihăilă
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a avertizat vineri, 10 septembrie, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, că o nouă campanie de phishing cu mesaje-capcană este promovată în aceste zile pe Instagram.

„(...) după ce utilizatorii Facebook au fost vizaţi în trecut de o campanie de phishing cu mesaje-capcană de tipul „seamănă cu tine", "apari în acest video", o tentativă asemănătoare circulă în aceste zile şi pe alte reţele sociale, cum ar fi Instagram. Mesajele conţin de regulă un link maliţios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Textul mesajului primit poate fi atât în română, cât şi în engleză. Odată accesat, acel link NU duce către clipul promis. Atacatorii nu oferă detalii suplimentare şi profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea click. Mai mult, se folosesc de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real pe care urmează să îl accesaţi", susţin experţii în securitate cibernetică.

Aceştia spun că în unele cazuri, linkul respectiv redirecţionează persoana către un site de phishing, unde se pot prelua datele de autentificare la contul de Facebook a potenţialei victime. Alte link-uri pot duce la instalarea unor viruşi.

„De exemplu, dacă sunteţi redirecţionat către un site de autentificare fraudulos şi introduceţi detaliile dvs. de autentificare, acestea sunt încărcate pe un server la distanţă online, la care infractorii cibernetici au acces. Ei le pot folosi direct, pentru a încerca să obţină acces la contul dvs., de unde pot extrage date suplimentare sau pot lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor. În plus, de cele mai multe ori accesarea link-ului redirecţionează victima atacului prin multiple site-uri web compromise sau chiar concepute pentru a răspândi diferite tipuri de capcane cibernetice, inclusiv #spyware, #adware sau chiar #ransomware. Totodată, mesajul va fi transmis către contactele dvs. de pe social media iar prietenii pe care îi aveţi în lista contului vor fi în pericol să cadă în aceeaşi capcană. De aceea este important, pe lângă evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute sau mesaje nesolicitate, să aveţi o soluţie de securitate instalată pe dispozitive, cu care să scanaţi astfel de resurse despre care nu sunteţi siguri", notează sursa citată.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările