Reţele sociale

Viaţa departe de Facebook. Cum e să stai două săptămâni fără reţeaua socială

3
21 Jan 2015 10:34:05
Diana Seceleanu
Facebook, pe agenda zilnică a multora dintre noi
Facebook, pe agenda zilnică a multora dintre noi

Cum e viaţa fără Facebook? Pentru persoanele de vârsta mea pare utopic, iar cei în etate găsesc o sursă mai mare de mirare în faptul că întreb un astfel de lucru, comparativ cu ideea în sine. La care se poate reflecta puţin totuşi, având în vedere că mulţi dintre noi lucrăm la calculator cu Facebook-ul deschis sau petrecem cel puţin o oră pe zi scroll-ând în vieţile altora.

 

Există un experiment, pe care l-am făcut cu Răzvan Băltăreţu, să vedem: cât de repede ne uită oamenii? Nu ştiu cum a fost la el (erată: între timp am aflat), dar la mine au sesizat câţiva şi, probabil, mulţi s-au simţit uşuraţi că nu au mai văzut distribuiri cu care nu rezonează.

În două săptămâni s-au întâmplat destule fără mine pe Facebook: un meteor a creat agitaţie prin faptul că a luminat cerul în plină noapte, mulţi oameni au început să susţină că sunt Charlie, s-a dezbătut (şi se va mai dezbate mult timp) hidoşenia unei noi embleme a Stelei, Simona Halep a provocat „valuri“ de comentarii după ce s-a retras de la Sydney chiar înainte de primul meci, a început cel dintâi turneu de Mare Şlem al anului, au trecut zilele astea fără a bifa vreo ştire, care de fapt nu spune nimic nou, despre starea tragică în care se află Michael Schumacher.

Mama a împlinit 46 de ani, am ieşit cu fetele, o prietenă a fost cerută în căsătorie (a treia în ultimele şase luni), am aflat că sunt invizibilă pentru bănci (firma pentru care lucrez e în insolvenţă), mi-am pus la punct o vizită în Italia, pentru derbiul Lazio - Roma din luna mai, am primit bomboane de ciocolată Godiva (există o legendă pe tema asta), am (re)parcurs cartea biografică a lui Michael Schumacher, aproape am terminat de citit Doamna Bovary şi, nu în ultimul rând, am întâlnit proşti şi nu am avut unde să scriu despre asta.

Aşa că am făcut altceva. Am căutat să le transmit, individual, celor de care-mi pasă, idei, frânturi şi părticele din viaţa mea. Acelora care mă stimulează afectiv, intelectual sau în orice altă manieră plăcută. Mai puţin scris pe telefon ori calculator, mai mult conţinut faţă în faţă. 
Există viaţă şi dincolo de Facebook. O reamintire nu strică, din când în când.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

radu bradeanu
21.01.2015, 12:41:39

Exact,personal nu văd rostul unui loc în care toți narcisiștii,complexații,ignoranții,frustrații, reprezintă regula,ca să numai vorbim de așa zise socializări(!?!),o sumă infinită de banalități crunte și stupide(asta fiind partea „valoroasă„)care sufocă cei drept din când în când o „voce„ de bun simț.Este adevărat, pt. negustori este mană cerească,căci prostimea reprezintă grosul clienților zilnici,pe care-îi pot găsi cu ușurință pe facebook, la pachet cu datele personale(+exhibiționarea celor „publice),reușind în felul ăsta să-și pună la punct strategiile de manipulare(pretențios zis „marketing).Ca atare,cât timp ești „pe„ internet ai suficiente surse de informare de bun simț, serioase și forumuri cât de cât utile și civilizate,ca să-ți „omori timpul„ sau satisfaci curiozități diverse.Ca să nu mai vorbim ce bine este când ieși să te plimbi,să te întâlnești cu prietenii la o bîrfă mică „face-to-face„,să vezi un teatru,film etc,să dansezi,să alergi porumbeii împreună cu o mucea de trei ani,să agăți(ne-tendențios) o fată/băiat frumos și să zâmbești mult,să reciți o poezie dimineții însorite admirând o floare,să faci sex(cu mobilul închis)..............

+3 (3 voturi)
KrantzRo
21.01.2015, 18:06:24

Există şi de fapt e cea reală. Poate că n-ar strica să inversaţi proporţiile. Şi să faceţi experimente doar cu intratul pe Facebook. Lucrurile oricum se întâmplă şi nu, nu sunt în relaţie de cauzalitate cu FB. Oricum sistemul ne vrea prizonieri pe cât mai mulţi într-un singur loc. Aşa e mult mai uşor de condus şi de urmărit. A te băga de bunăvoie în "cuşcă" nu e chiar cea mai bună soluţie de viaţă. Şi n-are nicio legătură cu vârsta. Ci mai degrabă cu raţiunea...

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
8.07.2015, 13:09:40

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările