5 companii care dezvoltă inteligenţa artificială în România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Jucătorii de pe piaţa românească din businessul high tech, fie că e vorba despre companii autohtone sau de furnizori de soluţii şi servicii software externi care au subsidiari aici, pot transforma România într-un pol al inteligenţei artificiale mondiale.

Ştiaţi că unele dintre cele mai avansate tehnologii sunt elaborate la noi sau se bucură de o contribuţie românească, din partea unor echipe de tineri informaticieni, experţi în inteligenţă artificială, relevanţi la nivel mondial? Proiecte extrem de avansate din domeniul AI îşi leagă numele de ţara noastră, de la roboţii software care îi scutesc pe angajaţi de tranzacţii repetitive, la tricoul care face electrocardiograme, aplicaţiile web utilizate în zonele de accounting şi de payroll, roboţi care fac recrutări de personal în Social Media până la platforme care identifică plăţile eronate din cadrul unei companii.

UiPath – soluţii eficiente de automatizare

Companii precum Google, prima companie „AI First Company”, furnizează pe plan local soluţii de machine learning pentru afaceri start-up-urilor de la noi. UiPath, compania românească având sediul în SUA şi care figurează printre cele mai valoroase start-upuri de inteligenţă artificială din lume, scuteşte angajaţii de obositoarele operaţiuni de tipul copy/paste, preluându-le funcţiile care se repetă frecvent şi eliberându-le, astfel, creativitatea.

NTT DATA – impactul tehnologiei asupra medicinii

Furnizorul de servicii şi soluţii software NTT DATA România le-a prezentat recent studenţilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, în scopul de a-i familiariza cu inteligenţa artificială, prototipul „semantic classification” (prin care computerul identifică acţiunile unei persoane aflate în faţa camerelor de luat vederi), roboţelul japonez SOTA, care poate lucra ca recepţionist sau asistent al persoanelor singure, precum şi tricoul tricoul „Hitoe”, care furnizează electrocardiograme celui care-l poartă. „Tehnologia informaţiei este o şansă a României; noi lucrăm la proiecte premium şi ştim ce se întâmplă în lume, deci trebuie să profităm de această competenţă”, a precizat Daniel Metz, CEO-ul NTT DATA Romania, la un eveniment tehnologic.

Shared Service şi Research & Development – soluţii pentru angajatori

Inginerii software din centrul timişorean de Shared Service şi Research & Development (R&D) din România al companiei norvegiene Azets Insight - lider în ţările nordice în furnizarea de tehnologie, contabilitate, salarizare, resurse umane şi consultanţă - produc aplicaţii de business, payroll şi accounting pentru zona scandinavă.

Happy Recruiter – recrutare de personal tehnologizată

Tinerii de la Happy Recruiter, companie de tehnologie fondată anul trecut în Târgu-Mureş, au realizat robotul Dora, graţie căruia poate fi recrutat personal în reţelele de socializare, prin intermediul inteligenţei artificiale.

pAIdAnalytix – soluţii financiare inteligente

Nu în ultimul rând, start-upul pAIdAnalytix a realizat o soluţie care descoperă plăţile eronate ale unei companii şi poate preveni altele. „Lucrăm intens la o nouă funcţionalitate care va ajuta companiile să evite frauda, care, dincolo de pierderile financiare, are şi un mare impact reputaţional”, a precizat Radu Fertonea, fondatorul pAIdAnalytix.

Cu alte cuvinte, România reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea tehnologică, iar companiile încep să dezvolte treptat tot mai multe soluţii bazate pe inteligenţa artificială. Pornind de la identificarea nevoilor, aceste soluţii uşurează procese de muncă şi aduc avantaje importante în diferite domenii, de la medicină şi până la recrutare de personal sau financiar.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite