Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

5,4,3,2,1,1. Intrarea în anul 2017 va fi întârziată cu o secundă

0
31 Dec 2016 04:29:18
Autor: George-Andrei Cristescu

Statele care utilizează Timpul Universal Coordonat (UTC) urmează să adauge o secundă intercalată la trecerea dintre ani, sâmbătă seara, pentru a corecta un decalaj între timpul standardizat şi ceasurile atomice cauzat de neregularităţile vitezei de rotaţie a Pământului, relatează BBC News.

Astfel, pe 31 decembrie va fi înregistrată ora 23:59:60, înainte de a se schimba ziua şi, implicit, anul începând cu ora 0:00. 

Secunda în plus, denumită şi secundă bisectă, a fost anunţată de Serviciul Internaţional de Sisteme de Referinţă şi Rotaţie a Pământului din Franţa, organismul mondial care verifică acurateţea timpului standardizat în contrapunere cu viteza de rotaţie a Pământului.

„Ceasurile atomice sunt de un milion de ori mai bune în ceea ce priveşte măsurarea timpului decât rotaţia Pământului, care fluctuează în mod neregulat. Secundele bisecte sunt necesare astfel pentru a preveni decalarea timpului măsurat, care deşi este infimă – ar fi nevoie de 1.000 de ani pentru acumularea unei ore de diferenţă – ar putea duce la situaţia în care, dacă nu este corectat, ceasurile ar arăta prânzul înainte de a răsări Soarele” a declarat Peter Whibberley, cercetător la Laboratul Naţional de Fizică din Londra.

Practic, numărătorile inverse care se doresc a fi exacte la trecerea dintre ani ar trebui să adauge astfel încă unui „1”, pentru a marca secunda adăugată 

Este pentru a 27-a oară când o secundă bisectă este adăugată UTC-ului, ultima astfel de corectare având loc la finele zilei de 30 iunie 2015. Secundele bisecte sunt adăugate întotdeauna în ultimele zile ale lunilor iunie şi decembrie. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările