Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

În premieră, o companie a trimis pe orbită un modul care să extindă cu cinci ani viaţa unui satelit

0
13 Apr 2021 11:04:24
Autor: Lorena Mihăilă
Un modul robotic a fost trimis în spaţiu pentru a prelungi viaţa unui satelit.
Un modul robotic a fost trimis în spaţiu pentru a prelungi viaţa unui satelit.

Compania Northrop Grumman a trimis pe orbită un modul robotic care a andocat cu succes pe un satelit şi îi va prelungi viaţa cu câţiva ani. Satelitul este pe orbită din 2004 şi acest modul îl va ajuta să mai funcţioneze încă cinci ani. În 10 ani, cei de la companie speră să ajungă să poată produce şi asambla tehnologie satelitară pe orbită.

Anul trecut, în februarie, Compania North Grumman a făcut un test cu un modul care s-a cuplat cu succes cu un satelit inactiv. Acum, compania a reuşit să trimită un modul numit MEV - 2 care a andocat pe un satelit activ al Intelsat care se află pe orbită de 17 ani.

Modulul lansat în august îi va prelungi viaţa satelitului prin faptul că îl realimentează şi îi dă un nou motor de control. Satelitul a fost gândit să funcţioneze timp de 13 ani atunci când a fost lansat şi este utilizat pentru servicii de telecomunicaţii., conform Hotnews.

Compania spune că în următorii ani va exista o piaţă importantă pentru prelungirea „vieţii” sateliţilor, mai ales că, trimiterea unui astfel de modul este mai ieftină decât lansarea unui nou satelit.

Modulul se poate andoca pe alt satelit pentru a-i prelungi viaşa, chiar dacă a stat 5 ani pe acesta.

Compania lucrează însă la module mai performante denumite Mission Extension Pods (MEP) care vor fi lansate în 2024 şi vor furniza servicii mult mai complexe pentru sateliţi, putând să-i inspecteze, să facă unele reparaţii şi chiar să schimbe unele piese.

Ţelul companiei este acela de a produce şi asambla pe orbită astfel de module, dar abia peste 10 ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările