Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Pământul se apropie de „un pericol existenţial“: s-au activat punctele critice care ameninţă civilizaţia umană

39
29 Nov 2019 03:32:17
Autor: Alex Rizea
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Cercetătorii avertizează că Pământul se apropie de „un pericol existenţial”, dacă criza încălzirii globale nu va fi remediată, conform CNN.

Un grup de cercetătorii a anunţat, într-un articol din jurnalul Nature, că sunt destule dovezi care arată că schimbări ireversibile s-au produs deja în mediul Terrei, de aceea consideră că planeta noastră se află într-o „stare de urgenţă planetară”.

Oamenii de ştiinţă vorbesc despre un nivel critic la care deja am ajuns şi care produce consecinţe ireversibile ca topirea gheţarilor sau incendiile din pădurile tropicale din Amazon.

Cercetătorii spun că nu a mai rămas timp pentru a împiedica acest nivel critic, pentru că este produs în unele zone, însă a mai rămas o perioadă  de maximum 30 ani în care putem reduce poluarea, pentru a salva din pagube.

Grupul de cercetători a identificat 9 zone globale care au ajuns la nivelul critic: distrugerile din Amazon, reducerea banchizei arctice, dispariţia masivă a recifului de corali, topirea gheţarilor din Groenlanda şi din Antarctica de vest, topirea permafrostului din zonele polare, schimbările climatice şi de mediu produse în pădurile boreale, încetinirea curenţilor oceanici.

De asemenea, cercetătorii spun că toate aceste zone globale sunt conectate între ele şi fiecare schimbare produsă într-o anumită zonă produce schimbări şi în celelalte.

Rapoartele din 2018 şi 2019 ale UN Intergovernmental Panel on Climate Change anunţau că temperatura globală a crescut cu 2 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială.

Deşi se crede că toate aceste schimbări vor produce un efect ca al pieselor de domino, încă nu este clar care vor fi pagubele şi ce se poate salva, însă în condiţiile actuale „să nu acţionăm este riscant”, sugerează cercetătorii.

„Odată ce una sau două piese climatice de domino sunt doborâte, acestea împing Pământul către altele. Ne temem că prăbuşirea întregului şir de domino ar putea deveni imposibil de stopat, ceea ce ar forma o cascadă ce ar putea ameninţa existenţa civilizaţiilor umane'', a avertizat profesorul Will Steffen, de la Universitatea Naţională Australiană.

Conform datelor existente şi ritmului actual, până în 2100, temperatura globală va creşte cu 3,2 grade Celsius.

Oamenii de ştiinţă sugerează o acţiune concretă internaţională care să elimine din poluarea continuă, nu doar vorbe. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

39 Comentarii

Hoher Herman
29.11.2019, 04:13:58

Incalzire pe dracu. Peste tot in Emisfera Nordica sunt friguri cumplite. Mult su temp obinuite. Da' specialistrii tre' sa traiasca si ei. Ca au salarii grase si daca nu se "incalzeste" s-ar putea sa moara de foame sau ,culmea, chiar de FRIG!

-4 (12 voturi)
Unul dintre „Astia“
29.11.2019, 08:43:04

Defineste, te rog, "friguri cumplte" In Romania erau mai acum vreo doua saptamani 24 de grade! Frig cumplit, al dracului! Sau poate ca Romania nu e in emisfera nordica... Toata clima e bashita in ultimul hal!

+5 (7 voturi)
Unul dintre „Astia“
29.11.2019, 09:39:44

Inteleg ca cel care mi-a dat minus nu reuseste sa articuleze o parere proprie referitor la "frigurile cumplite" si poate chiar considera ca 24 de grade in luna noiembrie este mult sub temperatura normala pentru aceasta luna!

+4 (6 voturi)
spaima vitelor
29.11.2019, 08:13:04

E sigur, am auzit pe CNN: Pamantul dispare in 12 ani daca nu facem ceva!!!!

-2 (4 voturi)
Adrian Iulian
29.11.2019, 09:38:16

Friguri cumplite nu mai exista de multa vreme. Mai mult, daca prognoza pe termen lung se mentine, pana la sfarsitul lui ianuarie nu vom avea nici o zi cu temperatura sub zero grade. Separat, topirea gheturilor are ca efect directe cresterea nivelului marilor si oceanelor (cu efecte dezastruoase asupra oraselor de coasta si a campiilor joase care sunt sursa de hrana prin agricultura). Mai mult, suprafata inundabila adaposteste in momentul de fata peste un miliard de oameni. Tinand cont ca in acest moment suntem 7.7 mld de oameni, ganditi-va la 8 oameni pe care ii cunoasteti si eliminati 1. Cam asa functioneaza.

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (39)