A fost găsită explicaţia pentru vuietele misterioase detectate în toată lumea în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vuietele misterioase au atras atenţia oamenilor de ştiinţă FOTO CNN
Vuietele misterioase au atras atenţia oamenilor de ştiinţă FOTO CNN

În mai, iunie şi noiembrie 2018, o serie de unde seismice erau detectate de agenţiile de monitorizare a cutremurelor din întreaga lume. Semnalele înregistrate creau un vuiet bizar, iar cele înregistrate în noiembrie aveau o durată de până la 20 de minute. un studiu recent publicat explică fenomenul, informează CNN.

Fenomenul din 2018 a atras atenţia oamenilor de ştiinţă, iar recent, în Nature Geoscience, a fost publicat un studiu care explică ce s-a întâmplat: se forma un nou vulcan subacvatic.

Neobişnuit de multe cutremure au fost înregistrate în apropierea insulei Mayotte, în Oceanul Indian, unde cercetătorii au detectat 7.000 de cutremure tectonice. Acest tip de cutremure se întâmplă când plăcile tectonice ale pământului se blochează pe măsură ce glisează una pe cealaltă. Presiunea care le permite să se mişte mai departe este cea care cauzează cutremurele. Aici, cele mai mari cutremure au atins magnitudinea  de 5,9 în mai 2018.

Conform CNN, cercetătorii au detectat însă şi 407 semnale seismice de lungă durată (n.r. – denumite semnale VLP- Very Long Period signals) care proveneau de la aproximativ 22 de mile de coasta de est a insulei. Semnalele amintesc de un contrabas sau de un clopot mare.  Cercetătorii nu au descoperit niciun semn de activitate vulcanică în zonă, dar sunt de părere că procesele magmatice ar putea forma unul. Cum pe fundul oceanului în această zonă nu există o reţea seismic, nu au reuşit să facă măsurători decât pe insulă, în Madagascar şi Africa. Totuşi, au observat o coborâre a iunsulei cu aproape 18 cm ceea ce ar indica o activitate legată de cutremure.

În 2019, în urma unei expediţii oceanografice, în regiune s-a descoperit că s-a format un Vulcan în acelaşi loc din care proveneau semnalele seismic. În timpul formării vulcanului subacvatic, numărul cutremurelor a scăzut. Ulterior, semnalele VLP au reînceput.

„Cum fundul mării se află la doar 3 kilometri sub suprafaţa apei, aproape nimeni nu a sesizat erupţia enormă“, a explicat pentru CNN, Torsten Dahm, co-autor al studiului şi profesor de geofizică şi seismologie la Universitatea din Potsdam din Germania, adăugând că există potenţiale pericole pentru locuitorii insulei Mayotte.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite