De ce este importantă descoperirea undelor primordiale de după Big Bang, la Adevărul Live. "Studiul primelor clipe ale universului ne-ar putea ajuta să înţelegem mai bine şi evoluţia acestuia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul Live am discutat cu cercetătorul Cătălina Oana Curceanu, care studiază domeniul fizicii nucleare şi al particulelor elementare la Laboratori Nazionali di Frascati dell'IFN. Împreună cu jurnalistul adevarul.ro, Vlad Andriescu, ea a explicat semnificaţia descopeirii undelor gravitaţionale primordiale, care confirmă teoriile lui Albert Einstein.

UPDATE: Oana Curceanu spune că undele gravitaţionale sunt un proces prevăzut de Einstein în cadrul Teoriei Relativităţii, unde explică ideea de spaţiu-timp.  Practic, Universul este ca o enormă reţea elastică în care se produc unde generate de undele gravitaţionale.

"Ceea ce cercetătorii susţin că ar fi găsit nu este o dovadă directă a undelor gravitaţioanle, cu urmele acestora, un fel de amprente. (...) Ceaa ce se susţine că a fost descoperit este o perioadă imediat următoare Big Bang-ului, şi anume, Inflaţia. Universul este în expansiune, este ca un balon care se măreşte", a explicat Curceanu.

Ea spune că un fapt ciudat este că vedem un univers uniform atunci când îl privim, ceea ce se explică prin faptul că în perioada de Inflaţie, spaţiul a avut o expansiune cu o viteză mult mai mare decât viteza luminii. "Nu mai trebuie să ne mirăm că puncte depărtate astăzi la zeci de mii de ani lumină, au fost cândva împreună", a spus cercetătoarea.

Curceanu spune că descoperirile sunt posibile datorită tehnicilor, măsurătorilor de mare precizie. "Capacitatea noastră din punct de vedere  tehnic de a face măsurători care păreau imposibil de făcut acum 20 de ani ne-au adus aici", explică ea. De asemenea, imaginaţia umană joacă un rol important în descoperirile ştiinţifice.

Este o descoperire de o importanţă majora, întocmai ca descoperirea bozonului Higgs (care dă masă celorlalte particule). "Dacă va fi confirmată descoperirea acestor amprente ale Inflaţiei, este o descoperire la fel de importantă. Teoria Inflaţiei depăşeşte imaginaţia şi explică lucrurile bizare din Univers", spune Curceanu.

Ea mai spune că Modelul Standard al Particulelor Elementare nu explică ce este materia neagră, iar interacţiunea gravitaţională nu este deloc conţinută în Modelul Standard.

Întrebată ce se va întâmpa mai departe cu Universul având în vedere că este în continuă expansiune Curceanu a spus:

"Nu ştim care este compoziţia actuală a Universului, cam 70% din el credem că este energie întunecată şi 25% materie întunecată, nu ştim ce anume le generează, ce le reprezintă. Alternativele la viitorul şi soarta universului ar fi o expansiune eternă, din ce în ce mai accelerată, sau o altă alternativă este o expansiune oarecum mai domoală, universul ar putea recolapsa în aşa numitul Big Crunch. Teoriile acestea nu îşi găsesc la ora actuală nicio confirmare. Tocmai de aceea studiul primelor clipe ale universului ne-ar putea ajuta să înţelegem mai bine şi evoluţia Universului".

În ceea ce priveşte ce a fost înainte de Bing Bang, cercetătoarea aminteşte teoria multiversului, adică existenţa mai multor universuri paralele.


Fizicienii americani au anunţat realizarea unei descoperiri majore în astrofizică: prima detectare directă a undelor gravitaţionale primordiale, ce reprezentă primele şocuri de după Big Bang, care au marcat naşterea Universului.

Existenţa acestor ondulaţii spaţiu-timp, primul ecou al Big Bangului, prevăzute în teoria generală a relativităţii formulată de Albert Einstein, demonstrează expansiunea extrem de rapidă a Universului în prima fracţiune de secundă a existenţei sale, o fază denumită „inflaţie cosmică“.

De ce e acest lucru important? Aflăm pe înţelesul tuturor de la Cătălina Oana Curceanu.

Intră în dialog, trimite întrebările tale pentru cercetătoarea din România!

Cătălina Oana Curceanu este prim-cercetător în domeniul fizicii nucleare şi al particulelor elementare la Laboratori Nazionali di Frascati dell’INFN, unde  lucrează de circa 20 de ani. INFN este cel mai mare institut de cercetare în domeniul fizicii fundamentale din Italia.

Cătălina conduce un grup de cercetători care efectuează experimente la diverse acceleratoare din lume (printre care şi acceleratorul DAFNE de la Frascati) şi la laboratorul subteran italian de la Gran Sasso. A publicat, ca autor sau co-autor, circa 200 de articole de specialitate şi este o prezenţă constantă în mass-media şi societatea italiană, precum şi în România şi Canada ca popularizator al ştiinţei.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite