Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Airbus a livrat modulul european care va alimenta cu energie nava spaţială Orion a NASA, un moment de referinţă pentru companie

0
5 Nov 2018 09:30:54
Autor: News.ro
Modulul construit pe Airbus pentru capsula Orion Foto EPA EFE
Modulul construit pe Airbus pentru capsula Orion Foto EPA EFE

Airbus a livrat la sfârşitul săptămânii trecute modulul de servicii european, care va asigura energia, apa, aerul şi electricitatea navei spaţiale Orion a NASA. Orion va transporta astronauţi spre Lună şi dincolo de aceasta, în anii care vor urma, un moment de referinţă pentru grupul european, care ar trebui să atragă comenzi viitoare de ordinul sutelor de milioane de euro, transmite Reuters.

Inginerii fabricii Airbus din Bremen, Germania, au împachetat modulul într-un container special pentru livrarea acestuia cu un avion Antonov la Centrul Spaţial Kennedi din Florida, primul pas în drumul său spre spaţiu.
 
În Florida, modulul va fi integrat cu modulul Orion construit de compania Lockheed Martin şi timp de peste un an vor avea loc teste intense, înaintea unei prime misiuni de trei săptămâni de orbitare a Lunii, programată pentru 2020, care se va desfăşura însă fără echipaj uman.
 
Viitoarea producţie a Orion şi a modulului european ar putea avea ca rezultat comenzi viitoare de miliarde de dolari, pentru companiile implicate, a declarat Bill Gerstenmaier, administrator asociat pentru exploarea şi operaţiunile cu echipaj uman al NASA.
 
”Acesta este sistemul care va permite oamenilor să pătrundă mai adânc în spaţiu...şi să se îndepărteze pentru prima oară de sistemul Pământ-Lună”, a spus acesta.
Model al capsulei ORION Foto EPA EFE
 
Planurile actuale prevăd trimiterea în spaţiu a unei misiuni cu echipaj uman în 2020, dar NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) intenţionează apoi să lanseze o misiune cu echipaj uman în fiecare an. Proiectul Orion este important atât din punct de vedere cât şi economic, într-o perioadă în care China şi alte ţări se întrec să câştige un avantaj în spaţiu.
 
Modulul de servicii european va asigura propulsie, electricitate, controlul termic şi consumabile modulului pentru echipaj Orion, urmând să fie pentru prima oară când NASA va utiliza un sistem construit în Europa ca element major al unei nave spaţiale americane.
 
”Acesta este un pas major. Livrarea şi zborul către America sunt numai începutul unei călătorii care ne va duce la 60.000 de mile dincolo de Lună, mai departe decât au călătorit vreodată oamenii”, a spus vicepreşedinte pentru servicii pe orbită şi explorare la Airbus.
 
Orion face parte din eforturile tot mai intense de revenire a oamenilor pe Lună, unde descoperirea neaşteptată a gheţii a energizat cercetătorii. Dezvoltările tehnologice rapide, cum ar fi printarea 3D, creează condiţiile pentru crearea de infrastructură pe Lună, de tipul staţiilor de servere pentru date.
 
Gerstenmaier a spus că ESA este interesată să participe la aşa-numita ”poartă lunară”, cu obiectivul unei noi aselenizări în jurul anului 2028 şi crearea unei baze de călătorie către Marte şi dincolo de aceasta.
 
Airbus a câştigat în 2014 un contract de 390 de milioane de euro pentru construcţia primului modul de servicii european şi lucrează la o a doua comendă în valoare de 200 de milioane de euro. În prezent negociază cu ESA noi comenzi, care ar putea totaliza 1 miliard de euro, a spus Juckenhoefel.
 
Mike Hawes, conducătorul proiectului Orion la Lockheed, a spus că această companie negociază cu NASA până la 12 misiuni care ar urma să aibă ca rezultat comenzi noi de ordinul miliardelor de dolari, compania lucrând la reducerea la jumătate a costului viitoarei nave spaţiale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările