Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

AMD anunţă lansarea turului virtual 360 al supercomputerului Hawk

1
3 Jun 2020 23:15:08
Autor: Adrian Pogîngeanu
Supercomputerul Hawk. FOTO Ben Derzian / HLRS
Supercomputerul Hawk. FOTO Ben Derzian / HLRS

AMD a lansat pe 3 iunie, în premieră, un tur virtual 360 al supercomputerului „Hawk”, care este parte integrantă în cadrul Centrului de High-Performance Computing al Universităţii din Stuttgart (HLRS), Germania.

Recent inauguratul sistem „Hawk” este unul dintre cele mai rapide supercomputere din lume, iar scopul său este avansarea cercetărilor ştiinţifice şi industriale din Europa.

Turul virtual poate fi accesat la aici şi oferă o imagine de ansamblu inedită despre realizările impresionante din domeniul supercomputing-ului în Europa. 
 
De asemenea, turul include şi un interviu cu Dr. Bastian Koller, Director General în cadrul HLRS, care explică cum funcţionează sistemul şi aplicaţiile sale. După cum poate fi observat şi în cadrul turului virtual, sistemul Hawk este compus din 44 de rack-uri şi peste 5600 de noduri de calcul, însumând peste 720.000 de nuclee ale procesoarelor AMD EPYC de generaţie a doua. Specificaţii complete aici.
 
Fiind un Sistem Apollo în cadrul Hewlett Packard Enterprise (HPE), Hawk este dezvoltat să îmbunătăţească performanţa aplicaţiilor pentru domeniile energiei, climei, mobilităţi şi sănătăţii, dispunând de o performanţă de top de 26 de petaflopi.
 
 Supercomputerul  Hawk. FOTO Ben Derzian / HLRS
  
Hawk le permite oamenilor de ştiinţă şi inginerilor să îşi ducă la capăt cercetările din varii domenii la un nivel mult mai avansat, în timp ce face faţă cu brio la workflow-uri complexe care combină inteligenţa artificială cu Big Data Analysis, Deep Learning şi simulări.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Richard Li
4.06.2020, 10:37:32

uite ca la acest subiec nu apar trolli rusi :) de ce oare ? ---------------------------------------------------------- cine are cele mai renumite universitati si centre de cercectare va detine suprematia pe planeta

+1 (1 vot)