O staţie de cercetare argentiniană situată în Esperanza, pe partea de nord a peninsulei continentului, a postat pe Twitter fotografia care dovedeşte depăşirea recordului din 2015: termometrul staţiei arată temperatura de 18,3 grade Celsius, cu 0,8 mai mare decât recordul anterior.
Aceasta este cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe suprafaţa continentală a Antarcticii. Recordul regiunii antarctice (care cuprinde toată suprafaţa situată la sud de latitudinea de 60 de grade) este de 19,8 grade Celsius, înregistrat în ianuarie 1982, pe Insula Signy.
#Antártida | Nuevo récord de temperaturas 🌡️
— SMN Argentina (@SMN_Argentina) February 6, 2020
Este mediodía la Base #Esperanza registró un nuevo récord histórico (desde 1961) de temperatura, con 18,3°C. Con este valor se supera el récord anterior de 17,5°C del 24 en marzo de 2015. Y no fue el único récord... pic.twitter.com/rhKsPFytCb
Peninsula antarctică este unul dintre locurile cu cea mai rapidă rată a încălzirii de pe planetă, înregistrând o creştere a temperaturii cu 3 grade Celsius în ultimii 50 de ani, conform Organizaţiei Meteorologice Mondiale, citată de The Guardian. Aproape toţi gheţarii din această regiune au inceput să se topească.
Profesorul James Renwick, un cercetător al schimbărilor climatice de la Universitatea Victoria din Wellington, spune că doborârea atât de rapidă a recordului anterior ”este un semn că procesul de încălzire se petrece mult mai repede acolo (n.r. în Antarctica) faţă de restul globului.”
Renwick spune că temperaturile ridicate din regiune tind să coincidă cu vânturi puternice din nord-vest, care coboară pe versanţii munţilor, un eveniment meteorologic înregistrat des în ultimele zile lângă staţia din Esperanza. De asemenea, una dintre cauzele acestei temperaturi ridicate ar fi şi creşterea cantităţii de gaze cu efect de seră din atmosferă.
Cercetări efectuate în anul 2012 au arătat că rata actuală de încălzire a continentului este cea mai mare din ultimii 2000 de ani. Antarctica este şi locul în care a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură de pe glob: în 1983, termometrul staţiei ruseşti Vostok a indicat -89,2 grade Celsius.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
10 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Zonele polare au mai avut asemenea "calduri" preistorice din moment ce s-au descoperit fosile de reptile pe acolo...
Nu numai de reptile ci si de plante tropicale ce aveau nevoie de 35-45 grade celsius... Cu mult inainte de desenele din Lascaux, cu mult inainte ca omul sa devina, prin "veriga lipsa", maimuta darwinista pe care o stim azi... :)))))
Nu inseamna ca incalzirea se datoreaza activitatilor antropice.
Nuuuu, doamne-fereste, cum ar putea sa se incalzeasca DIN CAUZA activitatilor antropice ! (nici limba romana, nici climatologie, imparate !) Mii de specialisti afirma ca e cauzata de activitatea oamenilor, la Moscova a trebuit sa puna tunuri de zapada de Craciun, hotelul de gheata de la Balea nu s-a mai construit din lipsa de gheata - dar daca nu vrea nea' Imperator ...
las' ca o incalzeste Putin cu ceva sonde de extractie!!
Vezi toate comentariile (10)