Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Astronomii australieni au descoperit un obiect „ciudat” care se roteşte în Calea Lactee

1
27 Jan 2022 14:47:05
Autor: Cristina Ene
Astronomii au decoperit un obiect ciudat care se roteşte în Calea Lactee FOTO captură
Astronomii au decoperit un obiect ciudat care se roteşte în Calea Lactee FOTO captură

O echipă de astronomi australieni a descoperit un obiect ciudat ce se roteşte în Calea Lactee şi despre care spun că nu seamănă cu nimic observat anterior, relatează BBC şi AFP.

Obiectul ce emite unde radio puternice timp de un minut, la un interval de 18,18 minute a fost descoperit de un student şi a fost examinat cu ajutorul unui radiotelescop de joasă frecvenţă dintr-o regiune australiană întinsă numită „Outback”, datorită distanţei mari de zonele populate.
 
„[Acesta] a apărut şi a dispărut pe parcursul a câteva ore în timpul observaţiilor noastre. A fost ceva complet neaşteptat”, a spus ea într-un comunicat de presă al Centrului Internaţional de Cercetare în Radio Astronomie (ICRAR).
 
Obiectele care pulsează în mod regulat sau mai puţin regulat în Univers sunt observate frecvent de astronomi – care le numesc „tranzitorii”.
 
Dar un obiect care stat aprins un minut întreg este  „cu adevărat ciudat”, a spus Gemma Anderson, unul din astrofizicienii din echipă.
 
Astrofiziciana Natasha Hurley-Walker, coordonatoarea studiului publicat în Nature, a spus că descoperirea este „un pic înfricoşătoare", „pentru că nu există nimic pe cer cunoscut care să facă aşa ceva”.
 
„Cunoaştem doar un singur pulsar pitică albă, dar nimic la fel de important ca acesta. Desigur, ar putea fi ceva la care nu ne-am gândit niciodată. Ar putea fi vorba despre un obiect complet nou”.
 
 
Echipa a calculat că obiectul se află la aproximativ 4.000 de ani-lumină de Pământ, este strălucitor şi are un câmp magnetic extrem de puternic.
 
 
Teoriile despre ceea ce ar putea fi obiectul includ unmagnetar cu perioadă ultralungă care n-a mai fost observat până acum sau o pitică albă - o stea îmbătrânită. Totuşi, în mare parte obiectul rămâne un mister.
 
 
„Mai multe detecţii le vor spune astronomilor dacă acesta a fost un eveniment unic sau o nouă populaţie vastă pe care nu am observat-o până acum”, a spus  Hurley-Walker. „Sunt nerăbdătoare să aflu ce e cu acest obiect şi apoi să extind căutarea pentru a găsi mai multe”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

geek-a-contra
27.01.2022, 14:58:49

"....o regiune australiană întinsă numită „Outback” Citeste mai mult: /adevarul.ro/tech/stiinta/astronomii-australieni-descoperit-obiect-ciudat-roteste-calea-lactee-1_61f291d35163ec42713596ef/index.html" nu-mi ajung miinile sa-mi fac cruci cind citesc aberatii de genul asta.... tanti ene, in australia, si NICAIERI in lume nu exista o regiune numita (oficial...) "outback". acolo, down under, in ol' aussie, exista o regiune pre numele ei "western australia" (australia de vest, pe intelesul tau...), o zona considerata "outback", adicalea la mama draculu' in pustietate si diparti tari di tat....

+2 (2 voturi)
Modifică Setările