Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Atlantykron

11
7 Aug 2019 10:30:55
Constantin Ferşeta
Cristian Presură @Atlantykron 2019, vorbind despre calculatoarele cuantice
Cristian Presură @Atlantykron 2019, vorbind despre calculatoarele cuantice

Scriu acest articol stând pe o stâncă de calcar, pe malul Dunării, pe o insulă dintre Constanţa şi Ialomiţa, unde se desfăşoară Atlantykron. În fundal se aude John Lennon cu „Imagine“. Mai devreme a fost Queen. În faţa mea, e o forfotă de peşti care se mănâncă unul pe altul, o barjă tocmai a trecut...

Acum am o pauză de la ceva care nu credeam că poate exista în România... O experienţă incredibilă, o educaţie „altfel“. Se numeşte Atlantykron.

Prietenii noştri de la Ştiinţă&Tehnică ne-au invitat cu căţel cu purcel în această... tabără, să-i zicem. Eu îi spun o experienţă „intellectual challenging“.

A început pe 2 august şi durează 10 zile. În fiecare an. De 30 de ani!

Conferinţe sub sălcii, oameni hiper-faini, fizicieni de renume mondial, experţi în crearea/distrugerea ţărilor, mecatronică, conferinţe cu NASA, Caltech, JPL, fizică cuantică, teoria haosului, matematică, radio-amatorism, cercetători care vin cu invenţiilor lor, oameni de business, vizionari, futurologi, scriitori SF, lansări de cărţi, printare 3D, game design, Fibonacci, Personal Branding, online marketing, astronomie, biologie, fractali, etc. Dar sunt oameni şi din alte spectre: spiritualitate, yoga, kayak, tir cu arcul, tipi-în-picioare-pe-plăci-vâslind-pe-Dunăre, badminton, fotbal american etc. şi multe alte minuni. E un melanj incredibil aici. Şi toţi convieţuiesc în pace unii cu alţii, pentru câteva zile. Români, americani, germani, francezi şi o grămadă de alte naţii.

Copiii aleargă între cursuri, teenagerii fac baie in Dunăre într-un spaţiu securizat, adulţii se plimbă cu scăunelele de la corturi la diversele conferinţe. Există radioul taberei, există ziarul taberei, cu noutăţile de peste zi.

Cum ziceam, Atlantykron anul acesta a împlinit 30 de ani. 30 de ani! Vă daţi seama? Este uriaş. Câţi dintre Dvs. aţi auzit până acum de Atlantykron? Şi din aceştia, câţi aţi conştientizat potenţialul uriaş pe care îl are pentru:

  • schimbarea paradigmei educaţionale din România;
  • îmbunătăţirea la nivel individual a copiilor prezenţi a şanselor lor în viaţă;
  • evoluţia noastră personală şi colectivă?

Ştiţi cât de ciudat este să auzi la radioul insulei anunţuri în fiecare zi „S-a găsit un telefon model.../portofel... Proprietarul este rugat să vină la cortul radio să-l ridice“?

Ştiţi cât de ciudat şi nenatural este să vezi o încredere debordantă, telefoane/laptopuri lăsate peste tot la încărcat, fără frică de a fi furate?

Ştiţi cât de ciudat este să nu mai vezi încrâncenare, fiţe, aere de superioritate, acea alergătură continuă?

Ştiţi cât de ciudat este să vezi oameni diverşi, pasionaţi, vorbind de la care este garda lor favorită în lupta cu săbii laser în Războiul Stelelor până la fizica sub-atomică? De la prelegeri ştiinţifice de un nivel hiper-înalt, până la concursuri de melci între copii? Concepte, idei, educaţie altfel.

Ştiţi cât de ciudat este să vezi oamenii, la sala de mese, colectând TOŢI selectiv? Punându-şi singuri caserolele de plastic la caserole de plastic uzate, metalul la metal, resturile alimentare rămase în butoiul destinat porcilor din sat? Este o civilizaţie anormal de normală.

Ştiţi cât de ciudat este să îţi zică copiii că lor le place enorm de mult că au învăţat lucruri super tari, că au vorbit în direct cu cei de la NASA care manevrează robotul Curiosity şi cu cei care pregătesc următorul robot ce va fi trimis peste 2 ani? Că ei vor să înveţe mai mult despre ionosferă, că vor să lanseze un satelit şi că îşi fac planuri împreună cu alţi copii să PREDEA şi ei alte subiecte celor interesaţi?

Ştiţi ce impact are asupra creierului unui copil/adult să stai sub o salcie cu nişte oameni care au o anvergură globală? Să îi asculţi, să intri în debate cu ei, să faci noi conexiuni? Să simţi cum ţi se crapă capul în două de la epifaniile care vin pe bandă rulantă?

Trăim câteva zile o adevărată dezintoxicare. Fără telefoane (oricum nu e semnal pe insulă), dar cu acces la internet de mare viteză. Berea costă între 5-7 lei. Un meniu întreg (la liber) este 26 lei. Mâncarea, făcută la cazan, este excelentă! Dormim la cort, soluţiile anti-ţânţari sunt la mare căutare, în special între 8-10 seara. Dimineaţa la ora 8 ne trezeşte o melodie de copii super-haioasă: „Ursuleţii s-au trezit – Bună dimineaţa“. Rock, folk, muzică gregoriană, tehno, Florian Pitis reloaded, chitare peste tot.

Suntem un grup de ciudaţi, oameni care caută răspunsuri, oameni generoşi, oameni interesanţi. Tineri, bătrâni, corporatişti sau antreprenori, decani şi savanţi.

Oricât aş încerca eu, Constantin Ferşeta, să povestesc despre Atlantykron, nu pot să reuşesc decât să transmit o penibilă vagă imagine.

Oricum, dacă vreodată vă bate gândul să doriţi să evoluaţi (măcar din perspectivă ştiinţifică), să reţineţi acest nume – Atlantykron. Cine ştie, poate chiar tu vei o sămânţă pentru schimbarea în bine a ta, a celor din jurul tău, a României sau la nivel planetar! Lucrurile se întâmplă! Şi noi ne implicăm. Tu?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Gututenberg Brânzovenescu
7.08.2019, 11:47:45

Incitant, surprinzător, încântător. Nu ştiam de existenţa acestui fenomen. Sunt foarte tentat să particip, anul viitor... :)

+2 (4 voturi)
Constantin Caratase
7.08.2019, 12:24:57

Asta e smecheria clocita inca din perioada cenaclurilor SF, a fanzinelor si a supapelor politice cu aspect de anticipatie. Ceausu, Mironov, fratii Merisca, Hobana, Rogoz, Colin, Barbulescu, Ungureanu, Anania si tot ce forma fandomul initial pe vremea cand CTP era directionat productiv catre Planetarium. Atunci deschiderea era atat de mica, incat intimitatea si presiunea interna o aducea ca pe uraniu la masa critica si ieseau idei luminoase. Acum deschiderea este atat de mare, incat nu se mai atinge masa critica, totul fiind diluat intr-o risipa de domenii, care oferteaza prea mult pentru mintile grabite de acum, fata de cele meditative de atunci. insasi tehnologia te distrage, ca nu se mai creaza austerul mediu de alta data, in care atmosfera aproape monahala, facea ca si in cazul original ca meditatia sa fie profunda. Acum e o colcaiala de domenii abordate amatorist cu mult orgoliu, ca unii sa poata rabufni din frustrarea anonimatului, caci subiectele nu mai intereseaza pe nimeni in cartier, asa ca nu are rost sa incepi vreo unul pe scara blocului, ori la vreo terasa, unde tema sa este rapid pulverizata de vreo fusta scurta ce survoleaza zona la rasul pamantului. Ce forta avea inainte Almanahul Anticipatia si ce stins este acum! La fel e si aici.

+2 (4 voturi)
Lupisor - Ion GabrielPusca
12.08.2019, 20:08:37

Cat de greu va apasa nostalgia, stimate domn, tocmai pe dvs care aveti un pseudonim ce ar trebui sa va faca aparator al libertatii de exprimare... Sau chiar sunteti un aparator al acestui drept dar ca si in fabula vreti 'egalitate, dar nu si pentru catei'. Vedeti dvs... va fi fiind acest fenomen care se intampla de 30 de ani o 'smecherie clocita de pe vremea'... DAR se intampla, an de an! Poate ca are si o deschidere atat de mare incat nu atinge o masa critica dar aduna intr-un spatiu neconventional minti luminate si minti care cauta lumina! Totusi nu inteleg cum si de unde ati inventat chestia cu 'domeniile amatoriste dominate de orgoliu'? Primul lucru care se invata pe Inelul de Piatra este modestia, iar dvs vorbind de orgoliu aratati ca nu ati trecut pe acolo, deci nu aveti de unde sti... Oricum as fi foarte interesat si de opinia dvs referitoare la starea fotbalului si eventual cateva declaratii despre viitorul politic al tarii...Multumesc!

0 (0 voturi)
Constantin Caratase
12.08.2019, 20:49:39

Mai... ce vrei tu... Sa o luam ca la o lansare de rachete, adica invers. Nu am de ce sa imi dau cu parerea despre politica si fotbal tocmai aici, unde subiectul e strict definit, decat daca ti-as canta in struna si as divaga, insa esti prea afon pentru melodia asta. Cum nu pun botul la divagatii, cand chestiunea principala este incipient nelamurita, iti recomand racoros, ca invers nu merge la canicula asta sa nu incerci a ma plimba pe la alte subiecte, cand e destul de mult de spus despre asta de aici. Ce politica, ce fotbal? Mai intai ca astea nu sunt domenii, ci doar mici diversiuni folosite de combinatorii oculti ai momentul in scop de prestidigitatie, adica distragerea atentiei si operarea prin nebagarea de seama cu viata subiectului. Mai apoi ca subiectul principal are un zacamant de dezbatere complet neexplorat si se inchide ziarul pana ma desfasor eu. Intre noi este o fractura. Nu ma pot raporta la aiurelile momentului, precum nici tu nu ai printre notiunile accesibile fandomul de atunci. Il poti pipai vag din articole sporadice, insa sa te pronunti in cunostinta de cauza, nu e cazul. Suntem simetrici, fiecare de pe malul celalalt crede ca opusul sau este mai interesant. Sau asa ar trebui. Nu e nici o nostalgie, este atasamentul fata de vremurile care te formeaza si te lasa asa sa infrunti viitorul. Astazi chiar de m-as intoarce, a-ntelege nu mai pot, spune poetul si noi mai putem adauga din intelepciunea populara ca nu te poti scalda de doua ori in aceeasi apa. Ce sa mai discutam? Asa a fost atunci, cine a prins pe epiderma stie, cine nu, isi da cu parerea ca despre ceva vag si neclar. Eu ma legimitez cu cei amintiti si cu gesturile corespunzatoare, dintre care amintesc ravna cu care am scotocit la moment dupa cartea, care i-a fost si teza de doctorat raposatului Florin Manolescu, Literatura de anticipatie. Azi sa vii si sa te lauzi cu o consecventa facil de obtinut si cu niste sincere pareri bune despre tine e putin fata de oamenii acelor timpuri, care se gaseau la Solaris cand puteau, sau cand erau lasati, care scoteau fanzine, cand prindea unul cate un proto-copiator nepazit de securitate, care trageau cate un tiraj de antologii semipirat cu pastilele lui Pohl si Sheckley aburindu-i pe cenzori cum facea Mironov, ca sa poti citi cateva short-short-story-uri americane cu parfum de Hugo si Nebula, asa ca mai usor cu pianul pe scari. ca acum e letargie totala fata de ce era atunci. Pai, proportional luat, acum ar trebui sa avem conventii SF la Sala Palatului la jumatate de an, librariile sa duduie de toti clasicii, pe care noi mai mult ni-i povesteam unii la altii, decat ii citeam direct, de parca eram oamenii-carti din 451 Fahrenheit, sa avem lansari de filme SF, mai tari ca Untold, desi industria nu prea ofera material serios, daca ne uitam numai la cat a decazut seria Star Wars si tot asa. Profunzimea in trecut era mult mai mare, suportul de baza al cartii era mult mai trainic. Dispersia actuala a domeniilor. care atunci abia erau visate au coborat omul in loc sa il ridice. Carl Sagan a avut dreptate: am ajuns la analfabetism tehnologic. Folosim sisteme de calcul cu puteri mult mai mari decat cele de la misiunile Apollo, ca sa barfim! Facebook, daca nu te-ai prins. Modestia nu se invata pe nici o piatra, ea se cultiva si o porti cu tine mereu, fara sa o arati. Cine simte, o va vedea. Numele meu este marca mea. La nivelul prostilor care sunt majoritari in acest ziar e doar un prilej de calambururi rasuflate si fara nici un haz. De aceea ma si simt ca atare: actorul in mijlocul salbaticilor, care inteleg 1% din ce scriu. Nu apar nimic, nu girez pe nimeni, desi autorul acestui nume spune: "in tara asta eu acord protectie cui merita" si "poporul asta vreti voi sa il opriti sa rada? Pai poporul asta rade de 2000 de ani". Sa nu facem bors din idei. amestecand de-a valma ce nu e cazul. In sinteza: Nu am loc de nostalgii, cand sunt plin de scarba. Numele ales a anticipat atragerea magnetica a tampitilor gata sa ma respinga, caci m-au simtit corp strain. Asa am zis, asa va consider: niste superficiali, snobi si inofensivi. In primii ani vi se spunea "Startrek-istii lui Mironov". Daca erati mai mult decat niste amatori esuati, miscati lumea. Ca masonii va infiltrati peste tot si orientati tara asta catre ceva. Nu e locul meu acolo, unde ma vezi, dar ma pot duce o tura, dupa ce voi veti calatori in timp sa vedeti cum arata cenacluri tinute in bezna, caci lumina se intrerupea intamplator la ordinul securitatii. Opinii despre fotbal si politica: doua non-domenii cronofage. Daca ar dispare, am respira mai usor. Cu placere!

0 (0 voturi)
Lupisor - Ion GabrielPusca
12.08.2019, 19:54:18

Ceea ce nu ai spus, draga coleg, este ca TU, Constantin Ferseta, ai venit pe Inelul de Piatra cu un workshop care a ajutat tinerele minti sa isi faca ordine in prioritati, ca ai incercat si ai reusit sa deschizi cai spre alt mod de abordare a problemelor cu care tinerii se confrunta, pe scurt ai ajutat la rotunjirea acelei lumi pa care unii o considera '' o colcaiala de domenii abordate amatorist cu mult orgoliu'' desi nu au calcat -si sper sa nu o faca-vreodata pe Insula, si ai sadit, cum spune prof Munteanu ''seminte pentru ziua de maine!'' . Multumim, Constantin Ferseta!

Vezi toate comentariile (11)