Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Aurora boreală, vizibilă în Harghita: fotografii spectaculoase cu fenomenul polar pe cerul României

7
19 Mar 2015 12:04:42
Autor: Mediafax
Aurora boreală în Harghita FOTO facebook.com/attila.munzlinger
Aurora boreală în Harghita FOTO facebook.com/attila.munzlinger

Aurora boreală, fenomen vizibil de obicei în regiunile nordice, a fost observată, în noaptea de marţi spre miercuri, pe cerul Marii Britanii, al Ungariei, dar şi pe cel al României. Un fotograf din comuna Lăzarea din Harghita a surprins aurora polară la Pasul Ţengheler.

O puternică furtună solară a lovit Terra marţi, contribuind la apariţia spectacolului luminos pe cerul nopţii vizibil în regiuni mult mai îndepărtate de polul nord decât de obicei. 

Astfel, aurora boreală s-a vazut în noaptea de marţi spre miercuri (17-18 martie), în mai multe ţări în care, de obicei, aceasta nu este vizibilă. În Statele Unite ale Americii, fenomenul a putut fi observat chiar şi în statul federal Oregon, iar în Europa, pe lângă Marea Britanie şi ţările scandinave, aurora a fost vizibilă pe cerul Ungariei, dar şi pe cel al României.
 
Fotograful Attila Munzlinger a reusit sa surprindă acest fenomen în pasul Tengheler din judeţul Harghita.

Aurora boreală în Harghita FOTO facebook.com/attila.munzlinger
 
Aurora boreală observată miercuri dimineaţa pe cerul Ungariei

Aurora boreală deasupra oraşului Pilisszentkereszt, situat la 26 de kilometri distanţă de Budapesta FOTO Mediafax/AFP
 
Aurora boreală surprinsă miercuri dimineaţa pe cerul Marii Britanii

Joc de lumini spectaculos într-un fenomen rar: Aurora boreală a „coborât” pe cerul Marii Britanii
 
Două explozii de pe suprafaţa Soarelui au trimis duminică înspre Pâmânt cantităţi mari de particule puternic energizate. Cele două explozii s-au contopit în drumul lor spre Terra şi au atins magnetosfera marţi, cu circa 15 ore mai devreme decât prevăzuseră specialiştii şi mult mai puternic decât se aşteptau aceştia, potrivit lui Thomas Berger, director al Centrului de prognoză a vremii spaţiale din Boulder, în statul american Coloradă, informează „The Guardian”.

Autorităţile americane au emis avertizări privind posibile întreruperi ale furnizării de energie electrice, probleme ale funcţionării sistemelor de poziţionare globală (GPS) si ale sistemelor de comunicaţii, dar Berger a precizat că de această dată nu au avut loc explozii solare care să afecteze funcţionarea în siguranţă a sateliţilor de pe orbita Terrei.
 
Aurora boreală, de obicei vizibilă în regiunea de dincolo de Cercul Polar de Nord, a putut fi observată şi în regiuni mai sudice, mult mai multe persoane putând să se bucure de spectacolul de pe cer.
 
Pe lângă regiuni extinse din Statele Unite ale Americii, aurora boreală a putut fi văzută şi în Estonia, mare parte a Rusiei şi nordul Europei, dar şi în Polonia şi Germania.
 
În emisfera sudică, fenomenul a putut fi văzut în Dunedin, Noua Zeelandă, şi în mai multe regiuni din Australia, inclusiv în oraşele Perth şi Goulburn.
 
Aurora boreală se produce atunci când particulele puternic energizate emise de Soare interacţionează cu atomii gazelor din atmosferă, producând lumini colorate (roşu, verde, albastru), în funcţie de atomii cu care se ciocnesc (oxigen, azot) şi densitatea acestora în păturile atmosferice afectate de furtuna solară.
 
Exploziile solare pot provoca puternice furtuni geomagnetice care la rândul lor pot afecta liniile de înaltă tensiune şi centralele de producere a energiei electrice, ducând la supraîncărcarea reţelelor şi apoi la defecţiuni importante şi întreruperi de lungă durată a livrării de energie electrică. Un astfel de eveniment neplăcut a avut loc pe 13 martie 1989, când sistemul de producere şi transport al energiei electrice din Quebec, în Canada, a fost grav afectat de o furtună geomagnetică care a dus la colapsul său.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Donna Gaby Basily
19.03.2015, 18:40:53

A mai fost vazuta si din Franta si nordul Spaniei.

Dorian Franiuc
20.03.2015, 09:46:25

Comentariu considerat abuziv.

Lian Berthold
20.03.2015, 13:43:59

Dacă n-a fost o auroră boreală autonomă, tot degeaba ... :D :D :D :D

+1 (1 vot)
Dragoș Căpăţînă
21.03.2015, 12:32:31

Comentariu considerat abuziv.

Bartha Barna
22.03.2015, 09:46:32

Si aurora stie care sunt pamanturi unguresti!

Vezi toate comentariile (7)