Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Blue Origin amână cu un an prima lansare a rachetei sale New Glenn, până la sfârşitul lui 2022

4
26 Feb 2021 08:16:02
Autor: News.ro

Blue Origin, compania miliardarului Jeff Bezos, a amânat cu un an prima lansare a rachetei sale New Glenn, până la sfârşitul lui 2022, din cauza pierderii unor contracte majore de lansare de rachete cu Pentagonul, care au fost atribuite companiilor SpaceX şi ULA, transmite CNBC.

Obiectivul actual al Blue Origin este ca prima lansare a New Glenn să aibă loc în trimestrul patru al anului 2022, faţă de termenul iniţial, care este sfârşitul anului 2021.

Compania a explicat că ”ţinta actualizată a zborului inaugural a fost stabilită ca urmare a deciziei recente a Space Force de a nu selecta New Glenn” pentru cea mai recentă rundă de contracte pentru lansările care au legătură cu securitatea naţională.

În luna august, Departamentul pentru Apărare a atribuit companiilor SpaceX şi United Launch Alliance (companie mixtă a Boeing şi Lickheed Martin) contracte de ordinul miliardelor de dolari pentru lansări de rachete pe parcursul a cinci ani.

Pentagonul a selectat SpaceX şi ULA  în detrimentul Blue Origin şi Northrop.

”Sperăm să lansăm în viitor încărcături NSSL şi rămânem dedicaţi să servim misiunea de apărare naţională a SUA”, a afirmat joi Blue Origin, într-un comunicat.

New Glenn este o rachetă de generaţie nouă dezvoltată de Blue Origin, cu un propulsor proiectat să aterizeze şi să fie refolosit în mod similar rachetelor Falcon 9 şi Falcon Heavy ale SpaceX.

Blue Origin anticipează că fiecare rachetă New Glenn va fi capabilă să fie lansată şi să aterizeze de 25 de ori.

Racheta va fi mai mare decât oricare alt vehicul aflat în prezent în serviciu, iar compania afirmă că a investit 2,5 miliarde de dolari în dezvoltarea acesteia. New Glenn are 97,5 metri şi are capacitatea să transporte o încărcătură de 45 de tone pe orbita inferioară a Pământului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Conductoru'
26.02.2021, 08:26:36

Acum daca au intrat privatii sa faca rachete si sa investeasca chiar ca vom intra in sfarsit si in era spatiala.

+2 (2 voturi)
The Fog
26.02.2021, 08:47:27

Banii sunt necesari, dar pentru a asigura fluxul de capital si contractele nu strica si niste rezultate. Iar la capitolul asta Iron Man Musk il cam mananca fript la toate capitolele - tehnologie, viziune, finantare, show - pe regele comertului online.

-2 (4 voturi)
Conductoru'
26.02.2021, 09:16:02

The Fog , da dar Jeff are in spate un tsunami de bani si o afacere mult mai complexa si mai mare decat Musk.

+1 (1 vot)
The Fog
26.02.2021, 11:04:11

Absolut de acord, dar la ce ajuta daca nu poti prezenta rezultate? Afacere mai mare, de acord, dar nu-i ciudat sa si in conditiile in care are o afacere mai mica Musk tot face valuri, in conditiile in care afacerile lui numai simple nu sunt? Masinile Tesla inca sunt controversate, si pe buna dreptate, dar unele solutii dezvoltate in casa (nu luate de pe raftul altora) le aduc unele caracteristici la care altii se uita lung si cu jale. Acestea sunt domenii complet noi, si se prea poate ca unele competente sa nu fie pe piata pentru a fi cumparate. Se zice in armata (nu a noastra) ca mai bine faci ceva constructiv acum, decat ceva perfect peste o ora. Iar daca Bezos amana prea mult isi va lansa racheta buna si sigura pe o piata deja sufocata de altii.

-1 (1 vot)
Modifică Setările