Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Bug sau istoria unei molii. Cum a apărut termenul care indică o eroare în industria IT

0
10 Aug 2017 17:22:22
Autor: Adrian Pogîngeanu
Foaia de observatie pe care informaticiana Grace Hopper a notat incidentul cu molia FOTO Smithsonian Archive Center
Foaia de observatie pe care informaticiana Grace Hopper a notat incidentul cu molia FOTO Smithsonian Archive Center

Se afirmă deseori ca marea doamnă a informaticii militare americane, Grace Hopper, a inventat termenul „bug“ şi „debug“ după un incident care are legătură cu un computer Mark II al Universităţii Harvard.

Povestea a decurs cam aşa: pe 9 septembrie 1945, o echipă tehnică care cerceta Panoul F a descoperit ceva neobişnuit la Releul 70. Era o molie care a fost scoasă şi unul din tehnicienii care opera calculatorul a luat insecta a lipit-o pe o foaie pe care a scris “First actual case of bug being found.” Numele tehnicianului era Grace Hooper. După această întâmplare a apărut şi termenul debugging.

De fapt, computerul de la Harvard, Mark II, a devenit complet functional în 1947, la doi ani după întâmplarea din poveste. În plus, nu poţi folosi expresia "First actual case of bug being found" şi cuvântul bug, dacă termenul nu există deja.

De fapt inventatorii şi inginerii au vorbit despre bugs (erori) cu mai bine de un secol înainte. Chiar Thomas Edison a folosit termenul. Iată un citat dintr-o scrisoare către Theodore Puskas datând din anul 1878, aşa cum apare în cartea The Yale Book of Quotations din 2006 :

 'Bugs' -- as such little faults and difficulties are called -- show themselves and months of intense watching, study and labor are requisite before commercial success or failure is certainly reached.

(Bug-urile - cum sunt numite acele mici greşeli şi probleme - se arată după luni de observaţie asiduă, studiu şi muncă intensă necesare înainte ca succesul comercial sau eşecul să fie atinse.)

Potrivit ghidului de studiu Word Nerds,  termenul bug deriva dintr-un cuvânt mai vechi, care însemna monstru (boogeyman).


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările