Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

„Cea mai eficientă baterie din lume“, creată în Australia

2
22 Jan 2020 13:12:41
Autor: Andrei Brînduşescu
Maşinile electrice ar putea avea o autonomie mai mare cu o baterie litiu-sulf, conform australienilor.
Maşinile electrice ar putea avea o autonomie mai mare cu o baterie litiu-sulf, conform australienilor.

Bateria poate menţine un smartphone încărcat pe o durată de cinci zile sau poate alimenta o maşină electrică pentru 1000 de kilometri.

Cercetătorii australieni de la Universitatea Monash din Melbourne spun că bateria creată de ei poate depăşi performanţele bateriilor tradiţionale de patru ori. Bateria este litiu-sulf, în loc de litiu-ion, elementele utilizate în mod obişnuit în bateriile folosite astăzi.

Bateria litiu-sulf ar putea menţine un telefon încărcat pe o durată de cinci zile, sau ar putea alimenta o maşină electrică pentru 1000km, conform cercetătorilor, care spun că se află ”pe punctul” de a comercializa bateria, pe care o laudă pentru beneficiile pe care le oferă în lupta împotriva schimbărilor climatice, menţionând că este o sursă de energie verde eficientă.

Bateriile litiu-sulf au fost considerate mult timp o alternativă la bateriile tradiţionale, litiu-ion, datorită densităţii energetice mai mari şi a abilităţii de a alimenta obiecte pe o durată mai lungă de timp, arată CNN, citat de Wall-Street.

Pentru a rezista unor sarcini mai mari, echipa australiană a reconfigurat designul catozilor de sulf ai bateriei, reuşind să menţină aceeaşi performanţă.

Cercetătorii cred că munca lor ”va revoluţiona piaţa auto din Australia şi va oferi tuturor australienilor o variantă energetică mai curată şi mai fiabilă”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

geek-a-contra
22.01.2020, 15:48:38

conform bibliei dupa brindusescu: 1. "Bateria litiu-sulf ar putea menţine un telefon încărcat pe o durată de cinci zile, sau ar putea alimenta o maşină electrică pentru 1000km" - deci, o baterie care abia tine un smart in functiune timp de 5 (cinci) zile poate pune in miscare o masina pe o distanta de 1000 ( una mie) kilometri. vreau sa o vad si pe asta, unde o pot cumpara? ca vreau citeva duzini.... ziaristule care te bagi (nechemat...) in chestii tehnice, sa te invatam importanta diferentei intre "bateria litiu-sulf..."si "o baterie de tip litiu-sulf de aceeasi marime cu una..." bla, bla, bla....? 2. "Bateria este litiu-sulf, în loc de litiu-ion, elementele utilizate în mod obişnuit în bateriile folosite astăzi." deci ion-ul este un element, ceva? ok, deci daca nu reusesti sa treci de chimie in scoala primara si liceu ziarist ajungi. la adeveru'....

+2 (4 voturi)
defu gabi
22.01.2020, 20:01:30

Daca cu bateria asta o masina merge o mie de kilometri si telefonul sta incarcat doar 5 zile (nokia pe care il aveam cu ani in urma tinea 15 zile) se pune intrebarea cati kilowati consuma totusi telefonul ala?! Cat o plita electrica?! Numai daca e in scurtcircuit... :))))

0 (2 voturi)
Modifică Setările