Uriaşa aeronavă este destinată transportării unei rachete la limita dintre atmosfera terestră şi spaţiu, de unde va fi lansată pentru a pune pe orbită sateliţi.
Stratolaunch a fost creat pentru a oferi o soluţie versatilă de a pune sateliţi pe orbită, comparativ cu lansările verticale, noua aeronavă având nevoie doar de o pistă lungă pentru a decola.

FOTO AFP / STRATOLAUNCH
Aeronava, construită de Scaled Composites, este atât de mare că anvergura aripilor este mai mare decât un teren de fotbal sau de 1,5 ori mai mare decât în cazul unui Airbus A380: are 117 metri, în timp ce anvergura aripilor unui A380 este de 80 de metri. Airbus A380 este cel mai mare avion de pasageri din lume.

FOTO AFP / STRATOLAUNCH
Avionul a zburat sâmbătă timp de circa două ore şi jumătate, după ce anterior au fost efectuate doar teste la sol. A atins o viteză maximă de 304 kilometri pe oră şi o altitudine de 5.182 de metri.

FOTO AFP / STRATOLAUNCH
„A fost un zbor fantastic“, a declarat Jean Floyd, CEO al companiei Stratolaunch. „Zborul de astăzi duce mai departe misiunea noastră de a furniza o alternativă flexibilă la sistemele de lansare bazate la sol“, a mai adăugat Floyd.

FOTO AFP / STRATOLAUNCH
Stratolaunch a fost finanţat de Paul Allen, cofondator al Microsoft, ca un mod de a intra pe piaţa pentru plasarea de sateliţi mici pe orbită. Paul Allen a murit însă în octombrie 2018, viitorul Stratolaunch fiind acum incert.

FOTO AFP / STRATOLAUNCH
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
29 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Fantastică idee! Mai ales pentru țările departe de Ecuator, de unde costurile lansării sateliților crește puternic. Cu un astfel de avion poți face lansarea de unde este cel mai avantajos!
astept raspunsul Rassiei...un avion cu 3 fuzelaje, viteza superluminica, blindaj de kevlar aducator de pace si bunastare! ura, ura, ura! PS. ura!
@ GAN, pe Sputnik un Afgan se lăuda vineri că a tras, nu a spus cu ce a tras, într-un B-52 care decola de pe un aerodrom din Aganistan și la cam doborît. Inclusiv americanii au confirmat prăbușirea, dar nu au comentat motivul prăbușirii
1 la decolare si aterizare orice avion este vulnerabil 2. mai ales un bombardier de dimensiunile unui B52 3. folosit de aproapte 70 de ani, dovedit a fi inca eficent
Avionu Strato...destinat plasării pe orbită a sateliților mici, pînă acum ceva timp sateliții mici erau trimiși prin spațiu cu propulsoare rusești? Și avionul ăsta ,,cel mai mare", poate transporta o locomotivă precum Antonovul făcut inițial prin URSS și azi doar în Rusia?
Vezi toate comentariile (29)