Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Cel mai mic motor din lume. Dispozitivul inventat de cercetătorii de la Cambridge va propulsa într-o zi nanomaşinile din corpul nostru

1
5 May 2016 10:32:08
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO University of Cambridge
FOTO University of Cambridge

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au creat cel mai mic motor din lume, care măsoară a miliarda parte dintr-un metru.

Cel mai mic motor din lume. Modelul este de zece ori mai eficient decât un motor de avion

Micul prototip va fi folosit, într-o zi, pentru a propulsa nanomaşinile care vor lupta cu bolile din corpul nostru.
 
Prototipul a fost realizat din mici particule de aur lipite împreună de un polimer sensibil la temperatură, în formă de gel. Elementele au fost puse împreună cu ajutorul unui laser.
 
„Este ca o explozie. Avem sute de mingi de aur care zboară într-o fracţiune de secundă când moleculele de apă umflă polimerii din jurul lor”, explică Dr. Tao Ding, unul dintre creatorii robotului.
 
Echipa care a construit dispozitivul spune că acesta este ieftin de fabricat şi eficient din punct de vedere energetic.
 
„Putem să obţinem forţe de 10 nano-Newtoni, de zece până la 100 de ori mai multă forţă raportat la unitatea de greutate decât orice altă maşinărie cunoscută, de la motoarele avioanelor la motoare moleculare”, spune Jeremy Baumberg, profesor de nanofizică şi cercetător în cadrul proiectului.
 

Cel mai mic motor din lume. Nanomaşinile, visul de decenii al oamenilor de ştiinţă

Nanomaşinile, mici dispozitive care pot fi introduse în corpul uman pentru a îndeplini diverse sarcini, sunt de zeci de ani un vis al cercetătorilor, însă sursa de energie a lor a reprezentat un mister până acum.
 
Totuşi, nanoroboţii vor mai rămâne, cel puţin pentru o perioadă, de domeniul ştiinţifico-fantasticului, dispozitivul inventat de cercetătorii de la Cambridge fiind doar în stadiul incipient.
 
„Principala noastră provocare este cum să construim un dispozitiv care canalizează forţele pentru mişcarea într-o singură direcţie, ca un piston într-un motor cu aburi. În prezent, forţa se extinde şi se contractă în toate direcţiile”, a precizat Baumberg.
 
Cercetătorul spune că, atunci când acastă problemă va fi rezolvată, micile nanomaşini vor putea călători libere prin corpul nostru, controlate doar de un fascicul de lumină.
 

Cel mai mic motor din lume. Motorul format dintr-o moleculă care încălca legile fizicii

Tao şi Baumberg nu sunt primii oameni de ştiinţă care au inventat un nanomotor. 
 
În 2014, o echipă de cercetători de la universitatea din mainz, din Germania, a susţinut că a construit un motor format doar dintr-un singur ion de calciu-40. 
 
Inventatorii săi au spus, atunci, că motorul este atât de eficient încât încalcă legile termodinamicii. Totuşi „construcţia” motorului solicita un spaţiu foarte mare de laborator şi echipamente speciale, fapt care îl făcea neviabil la scară largă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Herman Hohner
5.05.2016, 10:57:02

Dr Tao Ding? N-am mai citit mai departe, Escrocherie chinezeasca. N-o sa functioneze niciodata.

Modifică Setările