Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Cele mai inteligente animale. Delfinii se admiră în oglindă şi porcii îşi fac prieteni

0
21 Jan 2015 15:23:37
Autor: Vlad Andriescu
Urangutanul este printre cele mai inteligente animale de pe planetă
Urangutanul este printre cele mai inteligente animale de pe planetă

Cele mai inteligente animale de pe planetă pot fi denumiţi oamenii. Dar în afară de noi, primatele, delfinii sau chiar porcii sunt plasate destul de sus în clasamentul inteligenţei.

De multe ori privim animalele ca pe nişte lighioane sălbatice, dar ele sunt mai inteligente decât par. De exemplu, porcii sunt destul de activi social şi nu vor să se plimbe fără alţi porci. Delfinii se privesc în oglindă doar pentru plăcerea de a se admira.

Iată lista cu cele mai inteligente animale de pe planetă.

Cele mai inteligente animale - Primatele

Nu e o surpriză că primatele, vărul omului, sunt cele mai inteligente animale de pe planetă. Primatele sunt de atât de multe felur, încât ar trebui o listă specială numai pentru ele.

Sunt asemănătoare omului şi pot folosi unelte, învaţă din greşeli, se recunosc în oglindă şi comunică foarte complex. De asemenea, primatele îşi construiesc singure casele şi ADN-ul lor seamănă cu cel uman.

 

Cele mai inteligente animale - Delfinii

Delfinii sunt incredibili. Aceste mamifere se pot recunoaşte în oglindă şi, cu atât mai spectaculos, pot să se uite la ei doar pentru că le place ceea ce văd. Delfinii exprimă şi emoţii. Râd sau sunt trişti. Înţeleg sarcini dificile şi învaţă din experienţă. Când delfinii dorm, jumătate din creier doarme. Cealaltă jumătate se asigură că delfinul ajunge la suprafaţă pentru a respira.

Cele mai inteligente animale - Câinii

Câinii au inteligenţa unui copil de doi ani, au arătat studiile ştiinţifice. Câinii pot recunoaşte mirosuri, pot învăţa dorinţele oamenilor, găsesc obiecte ascunse şi au fost antrenaţi să îndeplinească diferite responsabilităţi complicate.

Câinii sunt sociali şi pot să-şi localizeze casa de la distanţă. Unii cercetători susţin că prietenii noştri canini pot recunoaşte emoţia umană şi reacţionează în concordanţă. Creierul câinelui poate identifica peste un milion de mirosuri.

Cele mai inteligente animale - Elefanţii

Elefanţii au cel mai mare creier din regnul animal, dar acest lucru e direct proporţional cu greutatea uriaşă. Capacitatea craniană are şi beneficii. Elefanţii sunt activi şi au o viaţă socială activă. De asemenea, pot îndeplini sarcini destul de complicate şi învaţă să repete anumite acţiuni.

Cercetătorii spun că elefanţii recunosc numeroase sunete şi pot imita. În plus, pot utiliza unelte şi să exprime emoţia şi chiar melancolia pentru ceilalţi.

Cele mai inteligente animale - Porcii

Porcii au o viaţă socială foarte activă. Scroafele cântă porcuşorilor când sunt mici, iar porcii mănâncă împreună şi dorm la fel. De asemenea, dacă ar fi lăsaţi liberi, porcii vor să meargă mereu în grupuri, fără niciun motiv anume.

De asemenea, porcii pot comunica printr-o serie de sunetele vocale şi sunt destul de inteligenţi încât să defecheze în afara căminului lor, dacă au spaţiu. În plus, dacă ar fi mai liberi, ei fură hrana altor animale şi nu se pierd niciodată.

Incredibil, dar porcii au abilitatea de a învăţa din greşeli şi nu le mai fac. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările