Cele mai mari comori nedescoperite - cum s-au pierdut minuni nepreţuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul timpului, omenirea a pierdut comori nepreţuite. Unele au fost furate, altele au dispărut în catastrofe, iar unele pur şi simplu au fost legende. Noi vă prezentăm cele mai mari comori nedescoperite.

Cele mai mari comori nedescoperite - Comoara Cavalerilor Templieri

Cavalerii Templieri au fost un ordin religios format în 1119, pentru a proteja pelerinii creştini în incursiunile lor în Orientul Mijlociu.

În timp, Templierii au primit donaţii numeroase, ceea ce i-a transformat într-un ordin militar şi religios foarte puternic. Au inventat chiar o formă medievală a unei bănci, oferind împrumuturi cu dobândă.

Templierii au decăzut, iar în 1307 regele Philp al VI-lea al Franţei a arestat liderii ordinului şi a decis să confişte averea. Cu toate acestea, cei trimişi nu au găsit mare lucru în vistieria Ordinului.

Legenda spune că ceilalţi Templieri au ascuns comoara în multe părţi ale Europei. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ceilalţi cavaleri, cei care nu au fost arestaţi, iar averea legendară a Ordinului rămâne un mister care nu a fost elucidat niciodată.

image

Camera de Chihlimbar

Această cameră de chihlimbar era destinată păstrării valorilor, deci funcţiona ca un seif, în sine foarte valoros. A fost proiectată de Andreas Schutler şi construită în Palatul Charlottenburg din Prusia, între 1701 şi 1709.

Regele Friedrich Wilhelm I  a făcut cadou camera Imperiului Rus şi ţarului Petru cel Mare. A fost dusă la Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg, iar apoi mutată la Palatul Ecaterina. Camera avea 5.440 de kilograme de chihlimbar şi avea 17 metri lungime.

În 1941 a fost descoperită de soldaţii nazişti şi dezmembrată. A fost pusă în vapoare şi dusă pe Coasta Baltică. Oficial, camera a fost distrusă într-un bombardament al aliaţilor, dar legenda spune că naziştii o mutaseră şi au ascuns-o. E considerată oricum una dintre comorile cele mai de preţ pierdute vreodată de umanitate.

Potrivit estimărilor, camera ar valora 170 de milioane de dolari. O replică a Camerei de Chihlimbar a fost construită în 2003 şi deschisă de preşedintele Vladimir Putin şi de cancelarul german, Gerhard Schroeder.

Cele mai mari comori nedescoperite - Comoara San Miguel

În 1712, spaniolii aveau nevoie de fonduri pentru a finanţa bătălia pentru tron a regelui Philip al V-lea. Pentru a rezolva această problemă, spaniolii au apelat la colonii.

În 1715, spaniolii au organizat o flotă impresionantă, plină de bogăţii. Cinci nave au plecat din Mexic (Noua Spanie), iar şase de la Tierra Firme. În Mexic au fost puse în nave aur, perle, nestemate şi alte obiecte preţioase.

image

Pentru a se feri de piraţi, flota a plecat chiar înainte de sezonul uraganelor. Flota a fost distrusă la şapte zile după ce a părăsit Cuba. Spaniolii au reuşit să recupereze aproximativ jumătate din nestemate.

Una dintre corăbii, San Miguel, s-a separat de flotă şi a dispărut pentru totdeauna. Comoara de la bord e evaluată la aproximativ 2 miliarde de dolari.

Comoara din Insula Oak

Insula Oak este o bucată de pământ de 57 de hectare, de pe coasta sudică a provinciei Nova Scotia, din Canada.

Despre comoara din Insula Oak s-au spus foarte multe, iar variantele au fost diferite în timp. În 1795, Daniel McGinnis a văzut o depresiune circulară care a fost săpată şi acoperită la loc. El a crezut că acolo a fost ascuns ceva de valoare, aşa că au săpat o groapă de 9,1 metri. Iniţial, ei au descoperit un strat de dale de piatră, apoi urme ale unor cazmale. Ei nu au găsit nimic de valoare, dar povestea a intrat în legendă şi a fost legată de comoara Căpitanului Kidd sau chiar a căpitanului Barbăneagră - Edward Thatch.

În următorii ani, groapa a fost săpată iar şi iar, iar printre exploratori a fost şi preşedintele Statelor Unite, Franklin D. Roosevelt. Singurul indiciu găsit pe una dintre pietre era o inscripţie care, tradusă, spunea „La 12 metri adâncime e o comoară de 2 miliarde de lire sterline“. Excavările au continuat până la 72 de metri, dar nu au descoperit nimic, iar şase oameni au murit încercând să găsească această avere.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite