Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Cele mai vechi bucăţi de fier de pe Terra au picat din cer şi au fost folosite de vechii egipteni în coliere funerare

2
20 Aug 2013 16:59:19
Autor: Răzvan Băltăreţu

Cele mai vechi obiecte din fier descoperite vreodată pe Pământ au venit din cer. Nu e nimic magic sau necunoscut aici, dar pentru adepţii teoriilor conspiraţiei trebuie spus că egiptenii au legătură cu această informaţie.

O echipă de arheologi a dezvăluit că cele mai vechi obiecte de fier, câteva elemente incluse în coliere funerare găsite într-un cimitir egiptean vechi de 5.000 de ani, au fost şlefuite din fragmente de meteoriţi, informează Mediafax, citând AFP. O analiză a acestor elemente a fost făcută recent şi s-a demonstrat că sunt compuse din fier meteoritic. Colierele au fost descoperite în 1911 de arheologii britanici în Egiptul de Jos, în satul El-Gerzeh.

Cele nouă „pietre“ de mici dimensiuni provin din situri funerare datând din anul 3.200 î.e.n. şi au fost inserate în coliere, alături de alte metale preţioase, precum aur, sau geme (lapis-lazuli, agate etc.). Ele sunt expuse în prezent la Muzeul Petrie de la University College din Londra (UCL). Oamenii de ştiinţă au supus aceste elemente decorative unui examen non-distructiv, bombardându-le cu neutroni pentru a citi „semnătura“ atomică a fiecăruia dintre elementele chimice care compun acest aliaj metalic.

Cercetătorii au descoperit o concentraţie ridicată de nichel, fosfor, cobalt şi germaniu, care apare doar în cantităţi infime în fierul terestru. Metalul din care au fost şlefuite aceste pietre a apărut undeva în spaţiu, înainte de a se prăbuşi pe Terra, adus de un meteorit, afirmă autorii acestui studiu. Alte analize au arătat că acest fier meteoritic a fost încălzit de multe ori şi modelat cu ciocanul pentru a-l face pe gustul şi stilul egiptenilor.

„Au fost rulate şi lovite cu ciocanul pentru a le da această formă“, a afirmat Thilo Rehren, profesor de arheologie la UCL. „Este o tehnologie foarte diferită de aceea folosită de obicei pentru a străpunge un astfel de element decorativ o piatră, iar acest fapt demonstrează o înţelegere destul de avansată din partea meşteririlor aurari care au prelucrat acest material dificil“, a mai spus acesta.

Vă aşteptăm pe Facebook, pe pagina „Tech Adevărul“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

in bogus
20.08.2013, 17:37:15

"Cele mai vechi bucăţi de fier de pe Terra au picat din cer şi au fost folosite de vechii egipteni în coliere funerare"... iar titlul este cea mai noua timpenie care apare in adevaru'..... sau v-a fost lene sa copiati titlul complet si corect: "...cele mai vechi obiecte din fier ...." http://www.theguardian.com/science/2013/aug/20/ancient-egyptian-beads-museum

-1 (1 vot)
Răzvan Băltăreţu
21.08.2013, 00:01:06

bogus in, o să încerc să vă explic, acordaţi puţină atenţie acestui comentariu, şi vă cer scuze că n-am versiunea în engleză, poate v-ar fi plăcut mai mult. Dacă găsiţi pe drum un colier care conţine fier, în el sunt elemente de fier, obiecte sau bucăţi, Acel "bucăţi" din titlu este fix înlocuitorul pentru "obiecte". Arheologii, deci nişte experţi care ştiu cum stă treaba cu acele obiecte, au decis că sunt cele mai vechi care conţin fier, astfel că sunt cele mai vechi bucăţi de fier descoperite. Sunt şi altele mai vechi? Cu siguranţă. Sunt descoperite? Încă nu. Au fost prelucrate? Nu se ştie. Vă cerem scuze că nu putem copia întocmai titluri din afară. Ne bucurăm însă că aţi găsit articolul original şi v-aţi dumirit, după ce bucăţile de fier de aici v-au pus în dificultate.

+1 (1 vot)
Modifică Setările