Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Cercetătorii americani speră să descifreze un pergament vechi de 2000 de ani, îngropat de erupţia vulcanului Vezuviu

7
7 Oct 2019 05:17:35
Autor: Alex Rizea
Foto Captură Youtube
Foto Captură Youtube

Cercetătorii Universităţii din Kentucky lucrează la perfecţionarea unei tehnici digitale care să descifreze texte străvechi de 2000 de ani, relatează CNN.

W. Brent Seales, şeful departamentului digital al Universităţii din Kentucky, a spus că echipa care se ocupă de acest proiect a fost într-o vizită în Anglia, de unde a preluat imagini detaliate ale pergamentelor găsite în oraşul antic roman Herculaneum folosind sincrotronul, un accelerator de particule circular.

Sincrotronul accelerează electronii până aproape de viteza luminii, adică o lumină mai puternică de 10 miliarde de ori decât lumina soarelui.

Pergamentele datează din anul 79, când vulcanul Vezuviu a erupt aruncând foc şi cenuşă peste oraşele Pompei şi Herculaneum şi au rămas îngropate într-o casă din Herculaneum până în 1752.

Orice încercare de a le desface manual le-ar distruge.

Sarcina cercetătorilor americani este de a folosi tehnici specifice pentru a putea pătrunde prin straturile fragile de papirus.

Echipa de cercetători din Kentucky vrea să dezvolte un program de învăţare automată folosind ca punct de plecare una dintre paginile pe care le-au scanat în vizita în Anglia.

Se estimează că cercetările vor dura aproximativ 6 luni.

În cele din urmă, dacă vor reuşi să descifreze papirusul, este posibil să ascundă un text irelevant.

Seales speră să fie un text al creştinismului timpuriu.

„Este important să rămânem conectaţi cu umanitatea trecută. Dacă am făcut efortul de a-l salva, ar trebui să încercăm să-l citim”, a mai spus Brent Seales.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

IMGB
7.10.2019, 05:49:23

Comentariu considerat abuziv.

pathfinder
7.10.2019, 09:59:48

"Sincrotronul accelerează electronii până aproape de viteza luminii, adică o lumină mai puternică de 10 miliarde de ori decât lumina soarelui." WTF?!?

A4___ A4___
7.10.2019, 14:26:58

Pathfindere "ingrop tomahawkul "de la relatianoastra cu ungurii -romanii ...da-i ma la amaratu asta de Rizea niste lectii de fizika relativista pune-l sa citeasca buchia ca in fizika de a clasa a 12 makar is puse bazele necesare sa inteleaga un text stintific si plimabal drak si prin fizika optika de clasa a 11 sa citeasca concepetelde baza despre masurarea si intesitate luminoasa cum se masoara unitati de masura abecedarul......................... amu is tare suparat tre s acaut pe net sa gasesc articolul in engleza sa il citesc integral ca sta nu ie articol dupa semidoctu naibii e o bataie de joc.

+1 (1 vot)
Ionel Marcu
7.10.2019, 10:15:44

Nu cred că va fi un text al creștinismului timpuriu, cred că mai degrabă e un text din administrația orașului, cum au fost mii de tăblițe de lut din Orientul Apropiat/Mijlociu. Ar fi foarte bine dacă ar fi un text istoric, care să aducă date noi despre acele timpuri, chiar dacă, despre acele vremuri s-au păstrat textele celor doi Pliniu și altele.

A4___ A4___
7.10.2019, 14:24:41

MAi alex rizea mai :)))))))))))))terci ma ci teste la fizika ce inseamna viteza 10 % din viteza luminii mai repetentule:)))))))))) cand cresti viteza unei particule incepi sa intri in domeniul relativistic de viteza si creste energia particulei ca atare nu " puterea luminoasa a ei":))))))))))))))))) mai omul tu te crezi ziarsit :????? eu cred ca ti-ai gresit meseria :)))))))))))))) makar de aveai bunul simt sa cauto o colaborare cu un fizician de la Turnu Magurele sa iti citeasca textul si sa iti scoata mizeriile stintifice scrise mai ................"educator al poporului" ...............RUSINE!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)