Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Cercetătorii chinezi au creat maimuţe autiste prin inginerie genetică, care ar putea fi folosite la testarea tratamentelor pentru oameni

2
26 Jan 2016 05:56:32
Autor: George-Andrei Cristescu

Savanţii chinezi susţin că au reuşit, prin intermediul ingineriei genetice, să creeze maimuţe care suferă de o versiune de autism, într-un experiment menit să ofere o alternativă mai uşoară în testarea tratamentelor pentru tulburările comportamentale, relatează revista MIT Technology Review, publicată de Institutul de Tehnologie din Massachussetts.

Neurocercetătorul Zilong Qiu de la Institutul de Ştiinţe Biologice din Shanghai a declarat că echipa sa a reuşit să creeze în laborator 12 maimuţe, care prezintă o eroare genetică care ce provoacă la oameni retardare mentală şi comportament de tip autist.

Mai precis, echipa din Shnaghai a încercat să copieze o tulburare comportamentală legată de sindormul Rett, ce provoacă tulburări comportamentale la oameni din cauza prezenţei prea multor copii ale genei MECP2, prin inserarea unor copii ale genei umane în ovulele folosite pentru crearea primatelor, înainte ca acestea să fie fertilizate.

Conform cercetătorului chinez, specimenele prezintă anumite simptome psihiatrice care indică o manifestare cel puţin similară ca la oameni, printre care se numără alergatul în cercuri, o interacţiune scăzută între ele sau disconfort în contactul vizual.

„Maimuţele prezintă un comportament foarte similar cu cel al pacienţilor umani cu autism. Credem că acesta ne oferă un model unic”, a declarat Qiu în cadrul unui interviu organizat de revista ştiinţifică „Nature”, care a publicat studiul cercetătorilor chinezi.

Neurocercetătorul chinez a mai explicat că institutul din Shanghai a întreprins experimentul în ideea de a găsi o alternativă la testarea posibilelor tratamente pe şoareci, care au eşuat, în mare, din cauza diferenţelor dintre creierul rozătoarelor şi cel uman.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Utilizator Adevărul
26.01.2016, 10:34:01

Comentariu considerat abuziv.

Adrian Fidi
26.01.2016, 12:23:18

activistii pentru drepturile animalelor vor sari ca arsi sa-si apere semenii

+1 (1 vot)
Modifică Setările